Kultūras ziņas

Noslēdzas izstāžu cikls "Divdabis"

Kultūras ziņas

Dziesmu spēles "Tobāgo!" atjaunotā versija

Laikmetīgais cirks festivālā "Komēta"

Laikmetīgais cirks ienāk festivāla «Komēta» programmā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

7.jūlijā Daugavgrīvas cietoksnī sākas izglītojošs brīvdabas kultūras festivāls “Komēta”. Programma ir daudzpusīga – mūzika un māksla, lekcijas un diskusijas, improvizācijas un radoši eksperimenti, cirks un nodarbes bērniem. Plašā pasākumu programma sadalīta septiņos ciematos, un festivāla viesu vidū izmeklēti mākslinieki no dažādām pasaules valstīm. Cirka ciematā vien var sastapt 11 laikmetīgā cirka māksliniekus no Spānijas, Francijas, Polijas, Igaunijas un Latvijas.

Praktizēt brīvību – tāds ir viens no galvenajiem kultūras festivāla “Komēta” aicinājumiem. Šeit tā ir izvēles brīvība. Gribi pabarot prātu,  meklē Komētas akadēmiju, gribi prieku acīm un ausīm  - dodies uz Bīzentāla zvaigžņu ciemu, kur pārsteigs gaismu un video priekšnesumi. Pārējos piecos ciematos tāpat - mūzika, eksperimenti, brīva, radoša kopā būšana, bez sponsoru reklāmām un plastmasas trauku atkritumiem.

„Visas lietas, kas šeit ir, ir visu šo vairāk nekā 100 iesaistīto cilvēku radītas. Iespējams, mēs neesam paši profesionālākie, bet mēs esam ļoti īsti,” saka festivāla “Komēta” rīkotāja Liene Jurgelāne.

Festivāls norit otro reizi. Tāpēc var sacīt, ka festivāla jaunums ir cirka ciemats, ko vada skolota cirka mākslas speciāliste Daniela Vētra. Daniela ar nepacietību gaida Latvijas cirka jaunās ēras – bez dzīvniekiem - sākumu.

„Cirks, ko vēlamies parādīt, ir ne tikai laikmetīgs, bet arī sociāls. Sociālais cirks arī ir kustība, kuras Latvijā nav. Tikko pabeidzu skolu Barselonā, un tur cirks ir sociālo darbinieku veids, kā kontaktēties ar jauniešiem no nelabvēlīgām ģimenēm, cirks viņiem ir sporta nodarbību vietā vidusskolās. Tas ir tas, ko mēs gribam - kultivēt šo citu pasauli, kura mums nav bijusi, tāpēc ka mums ir bijis tikai viens cirks,” skaidro cirka māksliniece Daniela Vētra.

Cirka māksliniece, kura specializējas vingrošanas riņķu disciplīnā, Latviju sirsnīgi apsveic ar revolūciju cirka jomā.

„Mēs esam ļoti laimīgi,” atzīst cirka māksliniece Karija Panska (Spānija). „Tas, ka esam šeit, dod cilvēkiem iespēju saprast, kāds tad ir tas laikmetīgais cirks. Vārds “cirks” ir ārkārtīgi plašs, un mēs to aizvien paplašinām. Savā  riņķa disciplīnā  cenšos izlauzties no klasiskā izpildījuma, kur mākslinieks nokāries ar neskaitāmiem riņķiem izskatās šādi...., laikmetīgajā cirkā riņķošana apvienojas ar deju, kur varu izstrādāt savu individuālos stilu.”

Festivāls ''Komēta'' ilgs līdz pat svētdienai, kad, atšķirībā no festivāla pirmajām dienām, ieeja Daugavgrīvas cietoksnī būs bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti