Laikmetīgā deja, filma par Rīgu, notikums Durbē un lasījumi «Bolderājā». Iesaka Toms Treibergs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vasara tuvojas ne tikai ar kultūrvietu terašu atvēršanu un sēdēšanu līdz vēlai naktij zem ceriņkrūmiem skvēros, bet arī ar skolas noslēgumu, tādēļ šonedēļ iesakām nepalaist garām divu doktorantu uzstāšanos un laikmetīgo deju diplomdarbu izrādes. Vēl, protams, kino ar izcilu aktrišu piedalīšanos un muzikāla iesildīšanās "Zemlikai" Durbē. Šonedēļ "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāvja Toma Treiberga ieteikumi.

1. Doktorantu pētījumi "Bolderājā"

Latvijas Universitātes (LU) Teoloģijas fakultātes (TF) un Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) doktorantūras skolu sadarbības projekta ietvaros trešdien, plkst. 18.30 grāmatnīcā “Bolderāja” (Avotu iela 29) notiks pasākums “Mainīga reliģija mainīgā pasaulē”, kurā abu fakultāšu doktoranti prezentēs savas pētījuma tēmas. Iespējams, sākumā neizklausās ļoti saistoši, tomēr ar ticības teorijām un praksēm saistītas tikšanās bieži vien atklāj iepriekš nezināmo vai arī ļauj jau pieņemtas patiesības ieraudzīt no neierasta rakursa. Pasākumā būs iespēja dzirdēt LU HZF doktoranta Uģa Nasteviča salīdzinājumu par latviešu un japāņu etnisko reliģiju aspektiem un tās pašas fakultātes doktorantes Natālijas Abrolas stāstījumu par indiešu kultūras ietekmi Latvijā. Savukārt LU TF zinātniskais asistents, doktorants Ņikita Andrejevs pievērsīsies laulībai, askētismam un ekstrēmismam nekanoniskajos apustuļu darbos, bet doktorante Ilze Stikāne analizēs bīta paaudzes rakstnieku darbos atspoguļotos reliģiskos ieskatus. 

2. Laikmetīgās dejas diplomdarbu izrādes

Paturpinot diplomdarbu tēmu, otrdienas vakarā Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālajā filmu skolā, Elijas ielā 17, divu šajā augstskolā tapušo laikmetīgās dejas diplomdarbu izrādes. Horeogrāfes Alises Madaras Bokalderes dejas izrādi „Manu acu tulkojums” izdejos Jana Jacuka un Laura Kušķe, to papildinās grupas „Tautumeitas” sacerētā mūzika.

Izrādes tēma: skumjas un spēja vai nespēja pašam sev paskaidrot, kāpēc tās piemeklējušas. Kā varam nojaust - gaidāms personisks skatījums uz teju katram cilvēkam pazīstamu emociju izpausmi.

Jana Jacuka piedāvās arī pati savu režijas darbu laikmetīgajā dejā, iestudējumu „Faux Pas / Piezīme nevietā”. To kustībās atdzīvinās dejotāji Laura Gorodko un Aleksejs Smolovs. Mūziku sacerējis grupu „Ezeri” un „Polifauna” ģitārists un dziedātājs Miķelis Putniņš. Kā apraksta projekta autori, tā būs „laikmetīgās dejas un cirka simbioze, kurā savijas trauslas metaforas par divu cilvēku privāto, citiem neredzamo attiecību pusi, kavējoties atmiņās par to, kas reiz ir bijis”. Izrāžu norises laiki: 18.00 un 19.00. 

3. Gatavošanās "Zemlikai"

Gaidot jau astotā laikmetīgās jaunrades festivāla „Zemlika” nosēšanos Durbē 19. un 20. oktobrī, pasākuma rīkotāji aicina uz sagaidīšanas pasākumu ceturtdienas vakarā Durbes kultūras namā. Tajā uzstāsies ASV eksperimentālā roka grupa „GRAILS” un pašmāju trio „SPĀRE”, kurā muzicē ģitāristi Matīss Čudars un Jānis Ruņģis un bundzinieks Artis Orubs. Ir tikai likumsakarīgi, ka tik skaistā un siltā maijā, kādu Māte Daba mums piešķīrusi šogad, gribās klausīties tikai pacilājošu un uzmundrinošu mūziku. „GRAILS” to arī sniedz, bet līdz šīm intonācijām jānonāk ilgākā laikā, nekā izdzirdot kādu radiostacijās skanošu popmūzikas hitu. Arī šī apvienība ir trio – nedaudz pamainoties dalībnieku sastāvam, tā muzicē teju divdesmit gadus un laidusi klajā desmit studijas albumus.

Viņu spēlētā mūzika, varētu teikt, ir lietišķa un fizioloģiski atklāta vienlaikus, skanējuma struktūra ir skaidra un saprotama, taču tas nenozīmē iespēju aizlaisties rimtā sapņainībā.

Un vai tad arī tas nepiedien pie dabas atmodas kopējās izteiksmes? Savukārt „SPĀRES” skanējumā sadzirdēsim virtuozas atsauces gan uz Padomju Latvijā, gan brīvajā Rietumeiropā tapušo psihedēlisko/smago roku. Starp citu, oriģināli dziesmu teksti. Latviešu valodā. 

4. Izcilas aktrises filmā par Rīgu

Šonedēļ uz kinoteātra „Splendid Palace” ekrāna sāk demonstrēt franču režisora un mūziķa Zigfrīda (Sig) filmu „Rīga (Dublis 1)”. Tas ir kaleidoskopisks stāsts par četrām sievietēm: Elitu, kaislīgu aktrisi, Elīnu, viņas meitu, mākslas studenti, gidi Ivetu un baletdejotāju Paulīnu.

Viņas visas ir iemīlējušās un filmas gaitā piedzīvo dažādus emocionālus satricinājumus.

Režisora pirmā pilnmetrāžas filma - Louise (Take 2) (1998) tika demonstrēta Kannu “Un Certain Regard” programmā, savukārt Sansa (2004) tika skatīta tā paša festivāla sadaļā "Ceturtās nakts reitings". "Rīga (Dublis 1)" pirmizrādi piedzīvoja 2017. gada Tallinas “Black nights” svētku programmā "Rebels with cause".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti