Laikmetīgā cirka festivāls «Re Rīga!» izsludina šīgada programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Psiholoģiska drāma, kurā, iedvesmojoties no 19. gadsimta burvju mākslinieku radītajām vīzijām, mijas sapņi un ilūzija, akrobātika, kas aicina skatītāju sekot patiesības meklējumiem, neganta mānīšanās, kas uzjautrina, priekšnesumi telpās un pilsētvidē, izrādes pieaugušajiem un izrādes ģimenēm — tas viss šogad būs redzams starptautiskajā laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā "Re Rīga!". Festivāls notiks no 23. līdz 25. augustam ar ieskaņas izrādēm Piena svētkos un Rīgas pilsētas svētkos.

"Festivāls "Re Rīga!" notiks jau piekto gadu, taču šķiet, ka tieši šogad visvairāk cilvēkiem ir nepieciešama atbilde uz jautājumu, kas tad ir tas laikmetīgais cirks, un tādu festivāls ar savu daudzpusīgo repertuāru arī sniegs," saka "Re Rīga!" festivāla mākslinieciskais direktors Mārtiņš Ķibers.

Festivāla programmas atlases komanda šogad, izvēloties repertuāru, īpašu uzmanību veltījusi māksliniekiem no Zviedrijas un Somijas. Šajās valstīs laikmetīgais cirks pēdējā desmitgadē piedzīvojis strauju uzplaukumu, savā attīstībā apliecinot, ka tā ir sarežģīta māksla, taču vienlaikus tā ir ļoti atvērta - cirka izrādes, meistarklases un izglītojošas nodarbības šeit apmeklē visdažādākā auditorija.

Par Somijas skatuves mākslas uzplaukumu varēs pārliecināties trupas "WHS" izrādē "Départ". Stāstā par diviem cilvēkiem, pāri, kuri atsvešinājušies viens no otra,  jaunā maģija apvienota ar teātri, deju, vizuālo mākslu un unikālu kostīmu mākslinieka darbu.

"WHS" ir vizuālā teātra un laikmetīgā cirka trupa, ko dibinājuši iluzionists un instalāciju mākslinieks Kalle Nio, žonglieris Ville Valo (Ville Walo) un kostīmu māksliniece Anne Jāmsā (Anne Jämsä). Šīs trupas veidotās izrādes ir bijušas ļoti nozīmīgs laikmetīgā cirka popularitātes faktors Somijā pēdējo gadu laikā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

WHS: LÄHTÖ from WHS on Vimeo.

Vēl viens priekšnesums no Somijas — dueta Kate un Pasi oriģinālā un humora pilnā ielas izrāde visai ģimenei Suhde atklāj attiecību stāstu starp vīrieti un sievieti, izmantojot akrobātikas elementus un žonglēšanu ar kājām. Izklausās tikpat smieklīgi, cik izskatās sarežģīti. Izrādes laikā uzzināsim, kā 50 kg smaga sieviete var pārspēt 100 kg smagu vīrieti, kā viņu dažādās personības spēj sadzīvot un kurš galu galā šajās attiecībās ir galvenais noteicējs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

SUHDE Street Show from Kate & Pasi on Vimeo.

Izrādē "100% circus", ko uz Rīgu vedīs franču mākslinieks Žiljēns Ožē un dāņu mākslinieks Mikels Hobics, būs neganta mānīšanās un gaisa akrobātikas triki, karājoties matu bizē, balansēšana uz viena pirksta, triki uz ķīniešu kārts, muzikāls priekšnesums, atskaņots uz alumīnija caurules, un vēl citi "Monty Python" cienīgi izgājieni.

To, ka laikmetīgais cirks var palīdzēt uzdot pavisam nopietnus jautājumus un arī meklēt atbildes uz tiem, varēs redzēt ekstravagantās, šobrīd vienas no pasaulē pazīstamākās ASV trupas "Ricochet" izrādē "Smoke and Mirrors". Šeit skatītāji tiks aicināti, vērojot poētisku akrobātiku, sekot intensīviem un bezkompromisa patiesības meklējumiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Smoke and Mirrors trailer from Aurora Nova on Vimeo.

Šogad pirmo reizi festivāla "Re Rīga!" telpu izrādes notiks koncertzālē "Palladium", kas, izbūvējot papildu tribīnes, tiks īpaši piemērota, lai skatītājs pēc iespējas tuvāk varētu vērot un personiskāk novērtēt laikmetīgo cirku un tā pamatelementus: akrobātiku, teātri un mūziku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti