Lāčplēša dienu Rīgā atzīmēs ar piemiņas un kultūras pasākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lāčplēša dienu Rīgā atzīmēs ar vairākiem piemiņas pasākumiem – Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi pie Brīvības pieminekļa, lāpu gājienu, ziedu nolikšanas ceremoniju Rīgas Brāļu kapos un pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa, kā arī ar piemiņas brīdi pie pieminekļa Rīgas 6. kājnieku pulka kareivjiem Sudrabkalniņā. Līdztekus tam notiks vairāki koncerti kultūras centros un koncertzālēs, informēja Rīgas Izglītības, kultūras un sporta departamentā.

Tieši pusnaktī no 10. uz 11. novembri VEF Kultūras pilī sāksies grupas “Skyforger” nakts koncerts ar video un gaismu instalācijām, bet Lāčplēša dienas piemiņas pasākumi sāksies no rīta plkst. 9.00 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā. Pēc tam dienas laikā Brīvības laukumā notiks Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde, kā arī ziedu nolikšanas ceremonija pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. 

Jau tradicionāli atceres pasākums Rīgas atbrīvotājiem notiks arī Sudrabkalniņā, kur līdz ar amatpersonām piedalīsies Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, bet par muzikālo noformējumu gādās Nacionālo bruņoto spēku Zemessardzes orķestris un jauktais koris “Aura”.

No plkst. 16.00 līdz pat plkst. 23.00 vakarā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums “Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem”. Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Brīvības laukumam, svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa un koncerts Latviešu strēlnieku laukumā. Koncertā muzicēs vīru kopa “Vilki”, seno cīņu un folkloras kopa “Vilkači”, folkloras draugu kopa “Skandinieki”, postfolkloras grupa “Rikši” un grupa “Pienvedēja piedzīvojumi”. Ap plkst. 20.00 notiks uguns plosta palaišana Daugavā. 

Savukārt  Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā, pasākumā “Daugavmalā mierīgs vakars” izskanēs koncertprogramma “Dziedam jaunu dziesmu”, muzicēs Kristīne Adamaite, Ieva Parša un Artis Sīmanis, kā arī kori “Austrums” un “Stars”.

Lāčplēša dienai veltīti koncerti notiks pilsētas centrā un apkaimēs, Rīgas kultūras centros un koncertzālēs. Rīgas Latviešu biedrības namā notiks dziesminieku koncerts “Dziesmas brīvai Latvijai”, savukārt Latvijas Nacionālajā bibliotēkā skanēs koncerts “Sapnis un mīlestība”, kurā dziedās sieviešu koris “Sapnis”, solisti Evija Martinsone, Mārtiņš Šmaukstelis un Kristiāns Krievāns, kā arī muzicēs instrumentālā grupa. Lielajā ģildē klausītāji gaidīti koncertā “Latviešu karavīru dziesmas”, kurā piedalīsies vairāki kori, orķestris “Rīga” un solisti Inese Romancāne un Ivars Cinkuss. Kultūras centrā “Ritums” apmeklētāji varēs klausīties folkloras kopu sniegumu, iesaistīties radošajās darbnīcās un baudīt siltu tēju.

Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā un pilī šajā dienā būs pasākums “Salā jūra, Daugaviņa”, kur parka teritorijā ikvienam interesentam būs iespēja apskatīt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku tehniku un aprīkojumu, bet pils zālē varēs klausīties jaunā folka grupas “Jauno Jāņu orķestris” uzstāšanos.  

Atzīmējot Lāčplēša dienu, notiks pasākums Strazdumuižā “Mēs savai Latvijai”, kurā būs zīmējumu izstāde, dokumentālā filma, lāpu gājiens, svecīšu aizdegšana un ugunskurs. 

Lāčplēša dienā 11. novembra krastmalā, kur iedzīvotāji aizdedz piemiņas svecītes, uz Rīgas pils fasādes Daugavas pusē būs skatāma slīdrāde par 1919. gada vēsturiskajiem notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti