Rīta regtaims

"Klasikā" atgriežas "Rīta regtaims"!

Rīta regtaims

Pieskarties nepieskaroties. Saruna ar klavesīnisti Ievu Salieti

Una Rozenbauma: Šajā dīvainajā laikā cilvēks pierod, ka kultūra viņam vienkārši pienākas

Labdarības šova «Dots devējam atdodas» autore: Šajā laikā cilvēks pierod, ka kultūra viņam vienkārši pienākas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sākot no piektdienas, 25. aprīļa, katru vakaru tiešraidē skatāms labdarības šovs kultūras darbinieku atbalstam “Dots devējam atdodas”. Pateicoties skatītāju ziedojumiem, palīdzību jau iespējams sniegt vairākiem kultūras nozares pārstāvjiem, taču atbalsts nepieciešams vēl daudziem, norāda organizatori.

Līdz 1. maijam ik vakaru no pulksten 18.00 trīs stundu garumā ikvienam interesentam sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un sabiedrisko mediju atskaņotājā Replay.lv tiešraidē ir iespēja skatīties dažādu Latvijā zināmu mākslinieku uzstāšanās un intervijas ar šova vadītāju Jāni Skuteli un ziedot kultūras nozares pārstāvju atbalstam. Šovā viesojas dažādi mākslinieki un kultūras darbinieki – vai visi ir gatavi nākt, runāties un arī uzstāties? Iniciatīvas autore Una Rozenbauma atklāj:

"Pēc pirmā vakara, kad tapa skaidrs formāts, ar katru vakaru kļūst arvien labāk, tagad visi piedalās ar lielu atsaucību, jo viņiem ir skaidrs, par ko mēs iestājamies.”

Aicinājumā pavīd doma, ka mūsdienās valda patērējoša attieksme pret kultūru, it kā kultūra pastāvētu pati par sevi. Vai ar šo ideju ir jācīnās arī šobrīd? Rozenbauma skaidro: "Protams, ka jācīnās. Jo lielākā problēma šobrīd ar kultūru ir tā, ka nevis mēs nevēlamies to patērēt, bet nav mehānisma, kā par to samaksāt."

Viņa norāda: "Kā jau ierasts, kultūras cilvēki ir gatavi ziedoties, atdot savas labākās dienas, labākos gadus par brīvu – tīmeklī darot pieejamu visu, kas vien no Latvijas mākslas un kultūras šobrīd skatāms un klausāms – filmas, mūziku, izrādes un tā tālāk, un nav normāla veida, kā viņiem par to samaksāt.

Šajā dīvainajā laikā cilvēks pierod pie tā, ka kultūra vienkārši viņam pienākas. Bet tā īsti nav. Cilvēks radīšanai atvēl savu laiku un domas, bet viņam arī kaut kas jāēd."

Pop-up šovs “Dots devējam atdodas” tiek rīkots, aicinot skatītājus ziedot kultūras darbinieku atbalstam platformā ziedot.lv. Kuri ir tie kultūras cilvēki, kuri var pieteikties uz šo ziedojumu? Rozenbauma skaidro: "Mums bija ļoti gara diskusija par to, kas varētu būt atbalstāmie cilvēki. Nonācām pie secinājuma, ka pats galvenais – vai konkrētajam cilvēkam bijuši projekti, kas ir atcelti.

Jo ir skaidrs, ka mēs nevaram izvērtēt cilvēka izglītību vai to, cik viņš ir labs mākslinieks, vai, nedod Dievs, kādā kvalitātē ir viņa māksla.

Bet, ja jau viņš nodarbojas ar kaut ko konkrētu un viņam ir projekts, tas nozīmē, ka viņš ir spējis sadarboties ar citiem cilvēkiem un kopā visi veidojuši lietas, kas ir apstājušās un ar kurām viņš ir rēķinājies kā ar ienākumu avotu. Tas būtu galvenais parametrs. Protams, ir arī nozaru eksperti, kuri [katru gadījumu] izvērtēs, jo šajā nozarē ir tādi strādājošie, kuri pārstāv uzņēmumus un valsts iestādes, kuri jau tiek atbalstīti un kuriem nav problēmu. Savukārt ir arī, piemēram, simfoniskā orķestra mūziķi, kuriem ir neliela pamatalga, bet kuri pieraduši piepelnīties ar spēli dažādos projektos un pasākumos.”

Interesanti, ka šovos piedalās ļoti raibs dalībnieku pulks. "Jo mēģinām šo brīdi parādīt ne tikai kā dramatisku ciešanu pilnu laiku," atzīmē Una Rozenbauma

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti