Labrīt

Francijā vairāk nekā 180 demonstrācijās protestēs pret Makrona darba tirgus reformu plānu

Labrīt

Junkera runā paredz akcentu uz Eiropas Savienības nākotni un vairāku problēmu risinājumiem

Kultūras kanons kopā ar LNB - Janīna Kursīte par Lielvārdes jostu

Kursīte: Lielvārdes jostai ir maģiska pievilcība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Divu nedēļu garumā Latvijas Radio aktualizē Latvijas Kultūras kanonā iekļautās vērtības. Šoreiz literatūrzinātniece un folkloras pētniece Janīna Kursīte stāstīs, kādēļ kanonā ir iekļauta Lielvārdes josta.

"Lielvārdes josta ir unikāla ar to, ka tā dzīvo jaunu dzīvi, nezaudējot no vecās," uzsver Kursīte.

Šo atziņu pētniece skaidro ar piemēriem - Lielvārdes josta tiek izgriezta kokā, izausta kā dāvana, jostas raksti tiek ieausti ne tikai jostās, bet arī šallēs un citur.

"Var redzēt, ka tai [Lielvārdes jostai]  ir kāda maģiska pievilcība, un nevar teikt, ka tas ir tikai Anša Epnera filmas iespaids. Vienkārši jebkurā laikā ir vajadzīgs mīts," saka Kursīte. "Tas mīts nāk no iepriekšējiem laika posmiem, bet tas ļoti labi saiet kopā ar tām prasībām, kas ir mūsdienu cilvēkam."

"Lielvārdes jostā ir svarīgs krāsu salikums - balts un sarkans - , kas daudzām Eiropas tautām saglabājies valsts karogos," turpina Kursīte. "Mums arī, bet mēs savu sarkanbaltsarkano esam ieauduši Lielvārdes jostā. Var teikt, ka tur ir gan mūsu mikrokosmoss, gan mēs lielajā makrokosmosā."

Kā norāda Kursīte, Lielvārdes josta ir kultūras kanona vērtība, kuru saprastu arī citviet pasaulē.

"Tā ir ļoti spēcīga kultūras kanona vērtība, kurai ir iespējas ne tikai noturēties, bet arī attīstīties. Tā visu laiku burbuļo kā dzīvs avots," stāstījumu noslēdz pētniece.

Plašāk par Lielvārdes jostu - Latvijas Kultūras kanona mājaslapā.

Latvijas Kultūras kanons izveidots pirms nepilniem 10 gadiem – ar mērķi izcelt mūsu nācijas sasniegumus. Tagad, gaidot valsts simtgadi, Latvijas Nacionālā bibliotēka atjaunojusi kanonam veltīto mājaslapu, kā arī izveidojusi īpašu tam veltītu orientēšanās spēli, kas norit pa visu Gaismas pils ēku.

Mājaslapā varam ieklausīties dažādu nozaru speciālistu teiktajā par kanona vērtībām, un dažas viņu atziņas dzirdēsim arī rubrikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti