Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Jaunsleini

Rīta Panorāma

Intervija ar Armandu Tripānu

Intervija ar Janīnu Kursīti

Kursīte: Latviešu valodu visvairāk apdraud milzīgā emigrācija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jura Alunāna dzimšanas dienā, 13. maijā, jau ceturto reizi visā Latvijā tiek atzīmēta Valsts valodas diena. Latviešu literatūrzinātniece, valodniece un Saeimas deputāte Janīna Kursīte intervijā LTV raidījumā „Rīta Panorāma” norāda, ka lielākais apdraudējums latviešu valodai ir milzīgā emigrācija, tomēr situācija, pēc Kursītes domām, „galīgi nav traka”.

Runājot par valodas apdraudētību, Janīna Kursīte piesauc pētījumu, kurā latviešu valoda ir starp neapdraudētajām valodām, taču tajā pašā laikā pētījumā minēts, ka apmēram 5000 runātāju ik gadu valodai zūd.

„No vienas puses, latviešu valodas statuss ir pie neapdraudētajām valodām. No otras puses, ir milzīga emigrācija un, no trešās puses, ir jāmēģina starp šīm briesmām – starp Scillu un Haribdu – jau ne pirmo reizi vien, kā tas vēsturē bijis, izbraukt ar veselu ādu,” valodas situāciju raksturo Janīna Kursīte.

Tomēr svešumā dzīvojošie latvieši arvien vairāk un vairāk rūpējas par valodas saglabāšanu, norāda Kursīte, stāstot, ka rudenī plāno viesoties pie Īrijas latviešiem, kuri aizvien domā par tālmācības programmu ieviešanu. To dara arī Austrālijas un Kanādas latvieši.

„Vienu brīdi likās, ka, nu, aizbrauc, gali ūdenī un visas saiknes ar Latviju un latviešu valodu pazūd, tomēr pēc brīža tu atskārsti, ka tev pret savu valodu, pret savu tautu un valsti sirds vībotnēs, kas nozīmē - iemīlējies,” tēlaini skaidro Kursīte, uzsverot, ka „situācija galīgi nav traka, bet teikt, ka mums viss kārtībā, arī nebūtu pareizi”.

Valsts valodas dienas moto šogad ir Jura Alunāna dzejas rindas:

"Nav jāskatās arvien tik grāmatā!
Uz tirgus skan ar daža gudrība."

Valsts valodas dienas pasākumu karte atrodama Rakstniecības un mūzikas muzeja mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti