Labrīt

Topošās izglītības ministres galvenā prioritāte - skolēnu mācības klātienē

Labrīt

Pilsoniskās alianses vadītāja: Vēlētāju aktivitāte nebūs augstāka kā citus gadus

Muzeji, bibliotēkas un citas kultūrvietas gatavojas drošai apmeklētāju uzņemšanai

Kultūrvietas gatavojas drošai apmeklētāju uzņemšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Muzeji, bibliotēkas un citas kultūrvietas gatavojas drošai apmeklētāju uzņemšanai. Kultūrvietu darbības atsākšanas laiki ir dažādi – ne visi steidz to izdarīt pēc iespējas ātrāk, bet gan pamatīgi piedomā par drošību. Piemēram, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā plāno ar laiku ieviest elektroniskās biļetes, lai izvairītos no garām apmeklētāju rindām. Kultūras ministrijā ziņo, ka drīzumā uzsāks pilotprojektus arī teātru atvēršanai, lai tos varētu droši apmeklēt ne tikai vakcinētie un izslimojušie ļaudis, bet arī citi.

Papildus tam, ka no jūnija vidus dažādas kultūrvietas, muzejus un bibliotēkas varēs brīvi apmeklēt vakcinētie un izslimojušie, šonedēļ valdība lēma atļaut šīm iestādēm vērt durvis arī citiem apmeklētājiem. Ar lielu prieku šo lēmumu sagaidīja Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā. No nākamās pirmdienas darbu sāks pats muzejs un tā filiāle Mencendorfa nams. Muzeja pedagoģe Solvita Kokina stāsta: "Mēs jau kādu laiku gatavojamies tam, lai varētu uzsākt strādāt. Mēs visu esam izpucējuši, notīrījuši.

Man liekas, muzejs nekad nav bijis tik gaidpilns pēc apmeklētājiem, kā tas ir  šajā brīdī.

Uz visām sienām ir paziņojumi, ka ir jābūt maskai, ir jābūt distancei. Telpās, protams, tas ir daudzreiz vieglāk izpildāms, jo telpas mums ir lielas. Bet visgrūtāk mums iet ar Iļģuciema izstādi, kura būs atvērta līdz septembrim. Tās telpas ir ļoti maziņas, tāpēc skatīsimies uz ilgumu, cik ilgi cilvēks atrodas telpās, lai ir tā mainība."

Kokina atzīst, ka muzeja darbinieki ir noilgojušies pēc cilvēku plūsmas un apmeklētāju čalošanas.

Klientu ērtībai drīzumā biļetes būs iespējams iegādāties ne tikai klātienē, bet arī elektroniski – tā varēs izvairīties no stāvēšanas garās rindās.

Pašlaik muzeju būs iespējams apmeklēt tikai individuāli.

Drīzumā klientiem savas durvis vērs arī Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM), kur jau iepriekš izmēģināts droša apmeklējuma pilotprojekts. LNMM direktore Māra Lāce atklāj: "Mēs gribējām noskaidrot, vai cilvēki ir jutušies droši šajā apmeklējumā. Lielākā daļa atzina, ka tas ir bijis droši, izņemot vienu momentu, kur mēs pie durvīm pārbaudījām reģistrāciju, – tur tad arī bija tiešais kontakts ar muzeja darbinieku. Šobrīd mēs arī domājam, kā šo kontaktu padarīt drošāku."

Pašlaik gan apmeklētāju reģistrācija nav plānota, taču, ja interese būs ļoti liela, tad pie šādas kārtības varētu atgriezties. Muzeja galvenā ēka atsāks darbu 4. jūnijā. Un šobrīd visvairāk neskaidrības rada 15. jūnijs, no kura vienlaicīgi muzeju varēs apmeklēt vakcinētas personas grupās un nevakcinētas individuāli.

Bez muzejiem un kultūrvietām pēc ilgstošas klientu apkalpošanas tiešsaistē strādāt klātienē ļauts arī bibliotēkām. Lasītāju interese par darbu klātienē uz vietas saglabājusies augsta, atzīst Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pārstāvis Augusts Zilberts. Viņš norāda, ka LNB durvis atkal varētu vērt divu nedēļu laikā: 

"Jāņem vērā, ka ēkas plānojums ir diezgan specifisks, turklāt šeit klienti uzturas caurmērā no vienas līdz pat astoņām stundām, kas nozīmē, ka mums ir jāveic virkne epidemioloģisko priekšdarbu.

Tā ir gan plūsmu organizēšanas kārtība, gan norādes par distancēm, gan telpu inventāra sagatavošana."

Lai apmeklētājiem klātienes apmeklējums pēc ilgākas pauzes būtu interesants, tiek gatavotas divas jaunas izstādes – par Bēthovenu un viņa saistību ar Latviju, un otra par diplomāti Ainu Nagobads-Ābolu. Turklāt apmeklētāju un personāla drošībai visi darbinieki būs potēti.

Kopumā muzeji, kultūrvietas un bibliotēkas šobrīd nesteidzas pēc iespējas ātrāk atvērt durvis, bet gan kārtīgi sagatavoties darbam drošos apstākļos, stāsta Kultūras ministrijas pārstāve Lita Kokale. Turklāt drīzumā plānots veikt pilotprojektus teātru atvēršanai. 

"Tiks vispirms veikti pilotprojekti, lai noskaidrotu, kā ne tikai izslimojušas un vakcinētas personas var apmeklēt pasākumus, bet kā šādus kultūras pakalpojumus varētu piedāvāt personām, kas nav vēl vakcinējušās vai pārslimojušas," skaidro Kokale.

Kā zināms, visi šie pakalpojumi bez īpašiem ierobežojumiem vakcinētām un izslimojušām personām būs pieejami no 15. jūnija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti