«Kultūršoks»: Jaunā Rīgas teātra būvdarbi turpinās; traucējumus piedzīvo teju katra būve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Dažādi sarežģījumi – izmaksu sadārdzināšanās, darbu kavēšanās vai pat apturēšana – piedzīvoti teju katras lielas kultūras būves celtniecības vai rekonstrukcijas gadījumā

Būvobjektā Lāčplēša ielā 25 darbus pārtrauca, kad, sākot dzīt pāļus Jaunā Rīgas teātra (JRT) pagrabstāva izbūvei, blakus esošajās ēkās Ģertrūdes ielā 30 un 32 radās plaisas. Būvnieks – “RERE grupa” - savu vainu noliedza. Pasūtītājs – ''Valsts nekustamie īpašumi'' – lūdza neatkarīga eksperta – SIA “Citrus Consultations” – atzinumu par blakus esošajām ēkām radīto bojājumu bīstamību. Tas šonedēļ pabeigts, un atzinumā teikts, ka būvdarbus objektā drīkst turpināt, uzraugot, lai vibrācijas nerada jaunus  bojājumus, kā arī veikt izmaiņas projektā, lai mazinātu vibrāciju ietekmi turpmāko darbu gaitā.

Šonedēļ saņemtā atzinumu autoriem nebija uzdevums noteikt – projektētāju vai būvnieku vainas dēļ plaisas radušās. Vainīgais tomēr būs jānoskaidro, lai zinātu, no kā piedzīt bojāto ēku remontam nepieciešamos izdevumus. To apjoms vēl nav aplēsts, jo turpinās dzīvokļu apsekošana vibrācijas skartajās ēkās. ''Valsts nekustamie īpašumi'' piedāvājuši, ka  šos līdzekļus atvilks no vainīgajam paredzētā kopējā maksājuma darbu noslēgumā. Remontdarbus arī paredzēts veikt vēlāk, visticamāk, kad teātra pārbūve būs pabeigta.

KONTEKSTS: 

Jaunā Rīgas teātra ēka Rīgā, Lāčplēša ielā, piedzīvo pārbūvi, kas pēc vairākkārtējas atlikšanas sākta 2018. gada septembrī. Iecerēts, ka pēc pārbūves teātra telpu apjoms un skatītāju vietu skaits divkāršosies. JRT pārbūves projekta autori ir "Zaigas Gailes birojs un partneri".

Ēkas rekonstrukciju plānots pabeigt līdz 2021. gada sākumam. Teātra nama būvniecības izmaksas ir 29 miljoni eiro, no kuriem nepilni 10 miljoni tiks izlietoti būvuzraudzībai, būvniecības tehnoloģijām un aprīkojumam, kā arī, lai apmaksātu ārvalstu ekspertu darbu.

Tikmēr JRT darbs pārcelts uz pagaidu telpām bijušajā Tabakas fabrikas ēkā, kas tika pielāgotas teātra vajadzībām.

Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēkas pārbūves gaitā no pāļu urbšanas janvārī radās plaisas blakus esošajās mājās. Tādēļ darbi tika apturēti un tika meklēti saudzīgāki risinājumi teātra paplašināšanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti