Kultūrkapitāla fondu no 2022.gada finansēs no akcīzes, izložu un azartspēļu nodokļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF) mainīsies finansēšanas modelis – no 2022.gada fonda finansējums no valsts budžeta tiks nodrošināts no akcīzes nodokļa, izložu nodokļa un azartspēļu nodokļa ieņēmumiem. To paredz Saeimas ceturtdien, 27.septembrī, galīgajā lasījumā atbalstītie VKKF likuma grozījumi, informē Saeimas Preses dienestā. 

Fonda darbībai paredzēts novirzīt 3% no alkohola akcīzes nodokļa, 2% no tabakas akcīzes nodokļa, 1,37% no izložu nodokļa un 2,21% no azartspēļu nodokļa attiecīgā gada plānotajiem ieņēmumiem.

Jaunā finansēšanas modeļa ieviešanai no attiecīgo nodokļu ieņēmumiem ik gadu plānots novirzīt turpat 3,2 miljonus eiro.

Kopš VKKF izveides 1997.gadā fonda darbība nodrošināta no akcīzes, izložu un azartspēļu nodokļu ieņēmumiem. 2004.gadā mainīts gan fonda juridiskais statuss, gan arī  finansēšanas kārtība. Tāpat fonda darbību ietekmēja finanšu krīzes dēļ veiktais līdzekļu samazinājums.

Līdz šim fonds strādā kā publisks nodibinājums un finansējumu saņem no dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem.

Līdzšinējā finansēšanas sistēma ilgtermiņā nav spējīga sniegt atbalstu lieliem un nozīmīgiem projektiem un nevar nodrošināt līdzsvarotu kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstību, profesionālās kultūras un mākslas pieejamību plašākai sabiedrībai, kā arī kultūras vērtību saglabāšanu, grozījumu anotācijā norādījusi Kultūras ministrija (KM).

Anotācijā teikts arī, ka līdzšinējā finansēšanas kārtība nav atbilstoša tam samazinājumam, kāds fondu būtu skāris, ja finansējums būtu saglabāts no attiecīgo nodokļu ieņēmumiem, kā arī tas nav proporcionāls kopējam KM budžeta samazinājumam.

Likuma grozījumi rosināti, lai varētu nodrošināt līdzsvarotu un ilgtspējīgu Latvijas kultūras procesu un garantētu fonda stabilitāti, neatkarību un finansējuma pieaugumu, norāda Saeimas Preses dienestā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti