Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Finansējums Kultūrkapitāla fondam šogad joprojām neskaidrs

Kultūrkapitāla fonds cer uz ilgtermiņa risinājumu, lai kompensētu neesošo LVM ziedojumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Latvijas Valsts mežu" (LVM) plānotais ziedojums Valsts kultūrkapitāla fondam (VKKF) šogad bija lielāks par miljonu, taču pēc aizdomām, ka daļa ziedojumu politisku interešu vārdā nonāk atsevišķās pašvaldībās, valdība lēma ziedojumu politiku mainīt. Lai kompensētu neesošo "Latvijas Valsts mežu" ziedojumu, Kultūrkapitāla fonds cer palielināt fonda budžetu.

Kultūrkapitāla fonds cer uz ilgtermiņa risinājumu, lai kompensētu neesošo LVM ziedojumu
00:00 / 01:34
Lejuplādēt

Ar "Latvijas Valsts mežu" ziedojumu, kas parasti bija aptuveni 700 tūkstoši eiro gadā, Kultūrkapitāla fonds atbalstīja gan valstiska, gan reģionāla mēroga kultūras pasākumus, piemēram, izstādes un koncertus. Visapdraudētākie ir reģionu projekti. Tos plānots saglabāt, atņemot naudu kam citam, piemēram, neakadēmiskās mūzikas, muzikālo teātru, "Latvijas skolas somas" satura un nemateriālā kultūras mantojuma programmām – fonda pārstāvji atzīst, ka šobrīd notiek izšķiršanās, ko finansēt un kam finansējumu atņemt.

"Janvārī būs vēl viena fonda padomes sēde, kur mēs šo jautājumu skatīsimies. Un reģionu programmas ir tās, kuras, manā ieskatā, ir jāizsludina. Tās ir pārāk nozīmīgas," uzsvēra VKKF padomes priekšsēdētaja Dace Bluķe. "Šiem nelielajiem projektiem konkurēt lielajos konkursos, kur nāk arī neatbalstītie, valstiski nozīmīgie lielie festivāli, tur ir minimālas iespējas saņemt finansējumu."

"Tie ir ļoti lokāli projekti, viņi nav tieši nozarēs bāzēti. Varbūt vairāk tradicionālās kultūras mantojums. Vairāk starpdisciplināri un ļoti lokāli," skaidroja VKKF direktors Edgars Vērpe.

Fonda finansējums pērn bijis līdzvērtīgs pirmskrīzes budžetam 2008. gadā. Inflācijas ietekmē ir būtiski augušas izmaksas visās jomās.  

Valsts kultūrkapitāla fonda pārstāvji norāda, ka kompensēt vairāk nekā viena miljona eiro neesošo ziedojumu, kas ir 10 procenti no fonda budžeta, būtu iespējams, palielinot procentu daļu, ko fonds saņem no akcīzes nodokļiem.

Fonda padomes priekšsēdētāja Dace Bluķe skaidroja: "Tādā veidā tas varētu būt risinājums ilgtermiņā, ne tikai viena gada ietvaros, jo pretējā gadījumā, ja iedos vienkārši vienu miljonu vairāk kā dotāciju, tad gada beigās, kad domāsim par nākamo budžetu, mēs atkal būsim ar to pašu problēmu."

Iecerēts, ka Kultūras ministrija ar lūgumu atbalstīt šo rosinājumu vērsīsies valdībā. 

"Tāds cerību stars ir parādījies, jo arī finanšu ministrs un vēl daži citi ministri publiski ir izteikušies, ka no tā, ka netika saņemts ziedojums, kultūra un sports necietīs," sacīja VKKF padomes priekšsēdētaja Dace Bluķe.

Arī Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Ritvars Jansons Latvijas Radio atzina, ka lielie pasākumi necietīs: "Ir šobrīd apdraudēta reģionu konkursu rīkošana Kultūrkapitāla fondā, bet varu uzreiz mierināt, ka šī nauda būs, bet viņa būs vēlāk, līdz ar to Kultūrkapitāla fonds ir gatavs arī pārkārtot konkursus reģioniem."

Problēmas risināšanā iesaistīts arī Valsts prezidents, kam Kultūrkapitāla fonds nosūtījis vēstuli. Egils Levits tviterī jau paudis, ka, valdībai mainot "Latvijas Valsts mežu" ziedojumu noteikumus, nedrīkstētu ciest ne reģionālās kultūras programmas, ne Dziesmu svētki, ne arī paša fonda finansējums.

Valsts kultūrkapitāla fonds ar "Latvijas Valsts mežiem" kultūras programmu finansēšanā sadarbojās kopš 2011. gada. Pērn tas deva iespēju atbalstīt 58 projektus Latvijā un diasporā. Šobrīd, lai spriestu par konkrētu atbalsta apjomu, jāgaida kultūras jomai pozitīva valsts budžeta apstiprinājums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti