Kultūras ziņas

Ministru kabineta apbalvojumi

Kultūras ziņas

Latvijas simtgades programmas izvērtējums

Valsts Kultūrkapitāla fonda jaunumi

Kultūrkapitāla fonda jaunrades veicināšanas stipendiju palielinās līdz 914 eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No nākamā gada Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) finansējums būs piesaistīts akcīzes nodoklim. Gaidāmas arī cita būtiskas izmaiņas fonda darbībā un projektu finansējumā. Tai skaitā trīs gadu cikla finansējums divām mērķprogrammām – “Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi” un “Profesionālu nevaldības kultūras organizāciju atbalsts visās nozarēs”. Savukārt jaunrades veicināšanas stipendijas apjomu palielinās līdz 914 eiro.

VKKF pārstāvji 2. novembra preses konferencē informēja par fonda aktualitātēm. Skaidrojot trīs gadu cikla finansējumu programmām “Valstiski nozīmīgi kultūras pasākumi” un “Profesionālu nevaldības kultūras organizāciju atbalsts visās nozarēs”, bijušais VKKF padomes priekšsēdētājs Valts Ernštreits uszvēra: “Būtiskākais ir tas, ka tiešām ir pastāvīgs trīs gadu cikls, pastāvīgs trīs gadu skats uz priekšu. Tā sistēma pamazām, es ceru, ka, sākot šeit darboties, un varbūt šeit valstiski nozīmīgajos un NVO programmās tā tiks pārbaudīta, kādi varbūt ir plusi, mīnusi – sava veida pilots. Un [ceru], ka tā arī pēc tam uz šāda veida ilgtermiņa mērķprogrammām, kur gadu no gada startē tie paši pasākumi, tie paši dalībnieki un kas ir nozīmīgi, tad sāks strādāt arī tur.”

Pozitīvas izmaiņas – finansējuma palielinājums – skars arī jaunrades veicināšanas stipendiju mērķprogrammu, kurā atbalstīs 43 radošas personas.

VKKF padomes priekšsēdētāja Zane Kreicberga skaidroja: “Pēdējā KKF padomes sēdē tika nolemts arī šo stipendijas apjomu nākamajā gadā palielināt – līdz šim tā bija 800 eiro, tad nākamajā gadā ir nolemts, ka tā ir 914 eiro, pielīdzinot to vidējai neto darba samaksai valstī.”

“Manuprāt, tas ir tikai un vienīgi godīgi, ka tas stipendijas apmērs, ko saņem kultūras cilvēks, ir kaut kādā veidā salīdzināms ar to, cik saņem vidēji cilvēki Latvijā, strādājot jebkurā citā profesijā,” norādīja Valts Ernštreits.

Būtiskas pārmaiņas no nākamā gada skar arī Valsts kultūrkapitāla fonda finansējuma sistēmu – tas vairs nebūs fiksēts finansējums no valsts budžeta, bet piesaistīts akcīzes nodoklim.

Valts Ernštreits gan atzīmēja: “Lai gan šķietami šis ir tāds ļoti liels ieguvums, bet savulaik, kad Kultūrkapitāla fonds tika izveidots, šie procenti no nodokļiem, kas aizgāja KKF, bija ievērojami lielāki. Ja mēs būtu saglabājuši to modeli, kas bija sākotnēji, KKF finansējums būtu divas līdz četras reizes lielāks.”

Aizvadītajā nedēļā noslēgušies regulārie nozaru konkursi, bet līdz 26. novembrim iespējams iesniegt pieteikumus četrās mērķprogrammās – līdzās jau trim pieminētajām aicinājums pieteikt arī mūža stipendiju pretendentus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti