Kultūrkapitāla fonda finansējums projektu konkursā sedz tikai ceturtdaļu no pieprasījuma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valsts kultūrkapitāla fondā (VKKF) noslēdzies šā gada otrais kultūras projektu konkurss un konkurss mērķprogrammā “Mikrobudžeta filmu ražošana”. Kā liecina VKKF sniegtās ziņas, projektos pieprasītais finansējums ievērojami pārsniedz finansējuma iespējas. Vidēji projektiem piešķirtais finansējums ir tikai 27% no kopējās projektiem pieprasītās summas.

Kultūras projektu konkursā prasītā nauda četras reizes pārsniedz finansējuma apmēru

Otrajā šī gada kultūras projektu konkursā kopumā atbalstīti 527 no 1017 iesniegtajiem projektiem, turklāt vidējais piešķirtais finansējums attiecībā pret pieprasīto summu kopumā ir 27%. 

Projektu kopējais pieprasītais finansējums bija 4 712 032,10 eiro, bet konkursā tika sadalīts 1 292 861 eiro.

Literatūrā no 121 iesniegtajiem atbalstīts 61 projekts par kopējo summu 161 920 eiro, mūzikas un dejas mākslā – no 160 atbalstīti 102 projekti (231 970 eiro), teātra mākslā – no 77 atbalstīti 30 projekti (78 400 eiro), bet kino jomā – no 81 iesniegtā projekta nauda piešķirta 44 (177 041 eiro).

Vizuālajā mākslā bija iesniegti 214 projekti, bet atbalstu saņēmuši 114 (kopējā summa - 192 171 eiro), kultūras mantojuma nozarē – no 162 finansējums ticis 84 projektiem (192 619 eiro), tradicionālajā kultūrā – no 73 projektiem atbalstīti 40 (58 810 eiro) un starpdisciplināro projektu sadaļā no 78 iesniegtajiem finansējums piešķirts 43 projektiem (118 060 eiro).

Kā lsm.lv norāda VKKF pārstāve Jana Vērdiņa, procentuālais rādītājs nav citādāks kā parasti VKKF konkursos (pirmā konkursa rezultāti skatāmi šeit). Iesniegto projektu daudzumam ir tendence augt, kvalitātei arī, bet diemžēl VKKF finansējums nepieaug un ir nepietiekams, nav iespējams finansēt visus projektus, kas ir kvalitatīvi.

"Tādējādi daudz labu ideju paliek neīstenotas," uzsver Vērdiņa. "VKKF reti ir tie gadījumi, kad vienam projektam tiek piešķirts viss pieprasītais finansējums. Eksperti, izvērtējot projektus, mēģina pieejamā finansējuma robežās atbalstīt daudzveidīgu kultūras produktu piedāvājumu. Ja finansiālās iespējas būtu lielākas, augtu gan piešķirtā finansējuma apmērs procentuāli pret pieprasīto, gan finansēto projektu skaits būtu krietni lielāks."

Jautāta par to, vai VKKF sniegtās ziņas neliecina par to, ka atbalstīti pārsvarā tie projekti, kuri pieprasa salīdzinoši mazāku finansējumu, Vērdiņa norāda, ka "atbalstīti ir ļoti dažāda veida projekti, arī finansiāli ietilpīgie".

Kā piemēru Vērdiņa min Latvijas Rakstnieku savienības laikrakstu "Konteksts" (piešķirtais finansējums - 24 000 eiro), festivālu "Sansusī" (16 000 eiro), festivālu "Baltijas pērle" (10 000 eiro).

Infografika: pieprasītā un piešķirtā finansējuma apjoms pa nozarēm, kā arī procentuālā attiecība VKKF 2. kultūras projektu konkursā

Kultūras projektu konkursi tiek organizēti trīs reizes gadā, pieteikumus šā gada 3. kultūras projektu konkursam varēs iesniegt no 28.augusta līdz 22.septembrim pulksten 12.00.

Mazbudžeta filmu konkursā finansējumu piešķir Kārļa Lesiņa un Alises Zariņas projektiem

Mērķprogrammas “Mikrobudžeta filmu ražošana” konkursā tika iesniegti pieci projekti, pieprasītais finansējums - 76 921 eiro. Finansējums 60 000 eiro apmērā piešķirts divu projektu īstenošanai.  

SIA “Red Dot Media” projektam “Spēlfilma "Izmisums"” piešķirti 30 000 eiro. Filmas režisors un scenārists ir Kārlis Lesiņš. Filmas žanrs - traģikomēdija, tā vēstīs par indivīda spēju samierināties ar tuvākā cilvēka zaudējumu un, neskatoties uz to, turpināt dzīvot pilnvērtīgu un kvalitatīvu dzīvi.

SIA “Media Flat” spēlfilmas projektam "Rīga – Ēģipte” piešķirti 30 000 eiro. Filmas režisore un scenāriste ir Alise Zariņa. Filma “Rīga – Ēģipte” iecerēta kā traģikomisks, mazliet absurds un mazliet sirreāls stāsts par kādas mīlestības beigām.

Mērķprogrammas “Mikrobudžeta filmu ražošana” mērķis ir atbalstīt eksperimentālu, novatorisku un mākslinieciski augstvērtīgu pilnmetrāžas mazbudžeta spēlfilmu un dokumentālo filmu, kā arī mazbudžeta animācijas filmu ražošanu.

Ar konkursu rezultātiem var iepazīties šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti