Kultūrizglītības programmai «Latvijas skolas soma» 2021. gadā atvēlēti 3,5 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kultūrizglītības programma “Latvijas skolas soma” turpināsies arī 2021. gadā. Šogad programmai paredzētais finansējums ir 3,5 miljoni eiro, kas nodrošinās, ka vairāk nekā 200 000 skolas vecuma bērnu un jauniešu varēs iepazīt Latviju, piedaloties vismaz vienā kultūras norisē semestrī, informēja Latvijas valsts simtgades biroja vadītāja Linda Pastare.

Ministru kabineta noteikumu projekts, kas paredz kultūrizglītības programmas “Latvijas skolas soma” finansējuma sadalījumu 2021. gadam, Ministru kabineta sēdē tika apstiprināts ceturtdien, 4. februārī.

Kā skaidroja Pastare, programmā “Latvijas skolas soma” finanšu līdzekļus proporcionāli skolēnu skaitam saņem izglītības iestāžu dibinātāji – pašvaldības, ministrijas, biedrības, nodibinājumi un komersanti, kas īsteno pamata un vidējās vispārējas un profesionālās izglītības klātienes programmas. Sadalot finansējumu, tiek lietots reizinātājs 7 eiro uz izglītojamo vienā mācību semestrī, kopumā programmai 2021. gadā paredzot finansējumu 3,5 miljonu eiro apmērā.

Valsts finansējums paredzēts, lai skolēniem segtu kultūras norišu ieejas biļešu maksu, transporta izmaksas un maksu par kultūras norises nodrošināšanu.

Šogad, ņemot vērā pandēmijas Covid-19 ierobežojumus, finansējums sedz arī piekļuves maksu digitālajām norisēm.

“Laikā, kad gan indivīdu, gan valstu dzīves kvalitāti aizvien vairāk ietekmē spēja būt radošiem, kritiski domājošiem, inovatīviem un uz sadarbību orientētiem, izglītības procesā pieaug kultūras izpratnes un izpausmes kompetences nozīme. Savas darbības laikā programma pierādījusi savu nepieciešamību un nozīmību. Būtiski, lai tā turpinātos arī pandēmijas apstākļos, tāpēc daudzi kultūras norišu veidotāji savu piedāvāto saturu adaptē digitālajai videi, vai arī rada jaunus piedāvājumus, kas iekļaujas attālinātā mācību procesā, saskatot šādā darbības formā arī priekšrocības,” atzīmēja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Programma “Latvijas skolas soma” pilnā apjomā tiek īstenota no 2018./2019. mācību gada 2. semestra. “Bagātinot un padarot daudzveidīgāku ikdienas mācību procesu, programma izpelnījusies augstu atzinību gan no pedagogu, gan skolēnu, vecāku un kultūras profesionāļu puses, uzsverot nepieciešamību turpināt tās darbību,” norādīja simtgades biroja vadītāja Linda Pastare.

Programmā “Latvijas skolas soma” bērni un jaunieši iepazīst muzejos, teātros, izstāžu zālēs un kinoteātros notiekošās kultūras norises; mākslinieki ar izrādēm, koncertiem un meistarklasēm dodas uz skolām un notiek daudz citu norišu. Tā piemēram, aizvadītajā semestrī daudzi skolēni noskatījās režisores Ilzes Burkovskas-Jakobsenas dokumentālo animācijas filmu “Mans mīļākais karš”.

Pielāgojoties pandēmijas Covid-19 ierobežojumiem, daudzi kultūras norišu veidotāji savu piedāvāto saturu adaptē digitālajai videi. Piemēram, Daugavpils novada skolēni arī pandēmijas sarežģītajos apstākļos attālināti skatījušies teātra izrādes, Latvijas animācijas filmu izlasi, koncertlekciju un pieredzējuši citas daudzveidīgas norises.

Simtgades birojā skaidroja, ka programmas norises palīdz īstenot Valsts izglītības satura centra sniegtos ieteikumus digitālo norišu īstenošanai – sekmē skolēnu obligātās izglītības satura apguvi, rūpējas par viņu emocionālo labsajūtu un mentālo veselību, reaģē uz audzēkņiem aktuālo, veicina bērnu interesi un motivāciju, rada pozitīvas emocijas, veicina sadarbību ar vecākiem un kolēģiem.

Programmas “Latvijas skolas soma” mērķis ir dot iespēju izglītojamiem iepazīt Latviju mākslas un kultūras norisēs (mūzikā, teātrī, dejā, cirkā, vizuālajā mākslā, kino, arhitektūrā, dizainā, materiālajā un nemateriālajā kultūras mantojumā, literatūrā un grāmatniecībā), sasaistot tās ar mācību un audzināšanas darbu.

Pateicoties programmai, pieaudzis kultūras norišu piedāvājums bērnu un jauniešu auditorijai un pilnveidojusies šo piedāvājumu kvalitāte. Pieaudzis kultūras iestāžu, tai skaitā muzeju apmeklētāju skaits. Ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammu atbalstu tiek veidotas jaunas kultūras norises, kas pieejamas visā Latvijā. Laika posmā no 2017. līdz 2020. gadam kopumā atbalstīti 127 projekti; 2021. gadā turpināsies projektu pieņemšana mērķprogrammā ““Latvijas skolas soma” satura radīšana”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti