Kultūras svaigumi jūnija sākumam. Iesaka Ieva Rozentāle

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ļaujieties vasaras vispārējās festivalizācijas atmosfērai, atkal satiecieties ar kādu iemīļotu latviešu grāmatas varoni, izbaudiet Tabaku un uzziniet, kas slēpjas aiz, iespējams, populārākā Latvijas laikapstākļu vēstneša publiskā tēla! To visu jūnija pirmajai nedēļai iesaka "Kilograma kultūras" žūrijas vadītāja Ieva Rozentāle.

1. "Rīgas festivāla" kontrasti

Brīdī, kad orķestri un teātri paziņo par sezonas slēgšanu un atvadās no saviem klausītājiem vai skatītājiem līdz nākamajam rudenim, sākas "Rīgas festivāls" – nu jau stabili iekarojis savu vietu Latvijas mūzikas dzīvē un vasaras vispārējās festivalizācijas atmosfērā. Jau trešdien tiek piedāvāts Gidona Krēmera un "Kremerata Baltica" koncerts, kurā dzirdes kanāliem iespēja pieskarties tikai Krēmeram raksturīgajam trīsošajam, netveramajam vijoles tonim.

Ceturtdien piedāvāts labs džezs ar izcilākajiem vietējiem māksliniekiem un viešņu – dziedātāju Šainu Stīlu no Amerikas vilinošā Ellai Ficdžeraldai veltītā programmā. Bet piektdien – neordinārās un dzīvības enerģijas piesātinātās personības komponista Uģa Prauliņa jubilejas koncerts Jāņa baznīcā. Kurā festivālā vēl atradīsiet tik kontrastējošu mūzikas vakaru piedāvājumu?

2. Palasiet Gūtenmorgenu otrreiz

Māra Bērziņa radītie Gūtenmorgena stāstiņi ir gardēžu izklaide, kas neliek rūpēs saraukt pieri, lai meklētu veidus, kā uzlabot pasauli, bet tieši otrādi – ļauj pasaulei būt. Ar visiem tās paradoksiem un subjektīvas īstenības atspoguļojumu,

Gūtemorgens rāda mūs un mūsu Latviju priecīgā bezrūpībā, reizē kā mazus jūnija oda dzēlieniņus pievienojot kodolīgus mājienus par realitāti.

Gūtenmorgens netieši atgādina, ka viss ir nosacīts un lielāko daļu apkārtējo pretrunu radām paši. Lai kādā vecumā mēs būtu, Māra Bērziņa radītais nacionālais varonis Gūtenmorgens maigi norāda, ka bezrūpība un rotaļīgums ir brīnišķīgas īpašības arī sūras realitātes pasaulē.

3. Maija Tabaka un Rietumberlīne

(Maija Tabaka, "Ģimenes koncerts", avots: LNMM)

Maija Tabaka arvien bijusi viena no populārākajām Latvijas māksliniecēm un liela daļa sabiedrības apgalvos, ka labi pazīst viņas darbus.

Tomēr jaunā izstāde būs īpaša, jo mācīs vēsturi, ko varbūt esam palaiduši garām:

stāstu par mākslinieces 1979. gada personālizstādi “Maija Tabaka (Riga). Bilder 1962–1978”. Stāsta, ka toreiz Rietumberlīnē Maija atstājusi tik spēcīgu iespaidu ar savu efektīgo tēlu un spožo glezniecību, ka vācu kolēģi un mākslas kritiķi viņu nodēvējuši par “paradīzes putnu”, par “padomju grāfieni”.

No 9. jūnija izstāžu zālē ARSENĀLS izstāde “Maija Tabaka un Rietumberlīne”

4. Meteorologs Toms Bricis. Personība. 100g kultūras

Iecienītie dokumentālie raidījumi “Personība. 100g kultūras” otrdienas vakaros var radīt zināmu atkarību. Šķiet, tas varētu būt bezgalīgs process - šī interesanto Latvijas cilvēku vizuālā kataloga veidošana, kurā arvien būs paslēpies kāds pārsteigums, arvien būs kāda pavisam svaiga atziņa un

teju ekskluzīva iespēja uz mirkli ieskatīties ne vien raidījuma varoņa profesionālajā, bet arī privātajā telpā, viņa domu dzīvē.

6. jūnijā kaut ko vairāk varēs uzzināt par Tomu Brici, laika ziņu vēstītāju, kurš ziņas ne tikai lasa, bet veido pats.

Tas ir kāds dīvains, man līdz galam nesaprotams talants, ka, nežēlojot laiku, stundām var pētīt laika kartes un sekot izmaiņām gaisa mitrumam, spiedienam un atmosfēras frontēm.

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaisties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā: http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti