«Kultūras Rondo» sāks jaunu ierakstu ciklu par izolēšanos - «Ārpus pūļa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

LR1 raidījums "Kultūras Rondo" pirmdien, 23. martā, sāks jaunu ierakstu ciklu "Ārpus pūļa". Tur skaidros, kā sociālā nošķiršanās vai izolētība izpaudās vēsturē, kultūrā, literatūrā. Autors Toms Treibergs atklāja, ka pirmajā epizodē runās par kristietības pirmsākumiem un klosteru dzīvi.

Toms Treibergs par ciklu "Ārpus pūļa"
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Pēc Jēzus Kristus viņa mācekļi turpināja viņa iesākto darbu un daudzi no viņiem sāka vientuļnieka dzīvi tuksnesī. Un tas savukārt aizsāka klosteru fenomenu. Tā arī tāda nošķiršanās, pašizolēšanās vai nu ticības, vai ticības meklējumu vārdā. Un interesantu stāstu mums piedāvāja Latvijas Universitātes Teoloģijas faktultātes docents un priesteris Andris Priede - ka priekšstats ir par nošķirtību klosterī kā par sienu pret apkārtējo sabiedrību. Bet ir daudz piemēru, kur klosteri ir arī skolas jebkura vecuma cilvēkiem, kuri vēlas apgūt kādu amatu vai arodu. Un nemaz nerunājot par visām saimnieciskajām blakus nodarbēm - esam dzirdējuši par vīna darītavām, alus brūžiem, maizes ceptuvēm," pastāstīja Treibergs.

"Šie ticības vientuļnieki ir sastopami arī mūsdienās. Andrim Priedem bija interesants stāsts par austriešu sievieti, kura jau 15 gadus dzīvo kalnos un būtībā viņas ikdiena ir tāda, it kā viņa dzīvotu klosterī. Tikai ar atšķirību, ka viņa ir pilnīgi "ārpus pūļa"," skaidroja ierakstu cikla autors.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti