Kultūršoks

Kultūršoks: "Vai pilotprojektu rezultātā kultūra klātienē būs pieejama visiem?"

Kultūršoks

Kultūršoks: "Vai rīkot kultūras pasākumus šovasar būs ekonomiski izdevīgi?"

Kultūršoks: "Vai pilotprojektu rezultātā kultūra klātienē būs pieejama visiem?"

Kultūras pilotprojekti: pirmie filmu seansi, teātra izrādes un koncerti paliek neizpārdoti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai gan kultūras pasākumi klātienē bija liegti vairāk nekā septiņus mēnešus, uz pirmajiem filmu seansiem, izrādēm un koncertiem, kas norisinājās pilotprojektos, biļetes netika izpirktas. Latvijas Kultūras akadēmijas pētījumi pēc pirmā Covid-19 viļņa jau liecināja, ka cilvēku uzvedība mainās, kultūras patēriņš samazinās un tam par iemeslu ir ne tikai slēgtās kultūrtelpu durvis.

ĪSUMĀ:

  • Pilotprojektā testēja, kas ir Covid-19 drošs kinoteātris, teātris un koncertzāle.
  • Kultūras telpas gatavas jaunajiem izaicinājumiem, lai tikai strādātu.
  • Skatītāji pilotprojekta ietvaros piedāvātās izrādes, filmas un koncertus nešturmē.
  • Pētījumi liecina, ka kultūras patēriņš Covid-19 ēnā dramatiski samazinājies.
  • Epidemiologs Uga Dumpis: Kultūras baudīšana ar testiem un maskām nav ilgstošs risinājums. 
  • Kultūrtelpas negrib šķirot publiku un gatavas uzņemt visus skatītājus.

Vēlais pilotprojekts Covid-19 drošai kultūras baudīšanai

Ierasti jūnija sākumā aktieri ir aizvadījuši spraigu teātra sezonu un gatavojas vasaras atpūtai. Tomēr ne šo, ne arī iepriekšējo sezonu par ierastu nenosaukt, tāpēc Valmieras Drāmas teātrī, kad beidzot atļauta ilgi gaidītā satikšanās ar skatītāju, valda svētku noskaņojums. Aktieris Rihards Rudāks, kurš Valmieras teātrim uzticīgs vairāk nekā pusgadsimtu, ir pārliecināts, ka, tikai mijiedarbojoties ar skatītāju, iespējams mākslas tapšanas brīnums: “Mēs varam ar vislabākajām domām, jūtām un atdevi spēlēt mēģinājumu, bet – ja mums nav tas atdeves vilnis atpakaļ, tad tas arī tā teorētiski arī paliek – trāpīts kaut kur vai ne. Galvenais jau ir uzrunāt skatītāju.”

Valmieras teātris dīkstāves periodā skatītājiem sagatavojis sešas izrādes. Pilotprojektam izraudzījās divas, no kurām vienu – “Osedžas zemi” – spēlēja kā pateicību vakcinētajiem medicīnas darbiniekiem. Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena atzīst, ka teātris ilgi gaidījis šo mirkli: “Tāpēc bijām gatavi. Visas iestudētās pirmizrādes, izņemot pāris, mēs visas ik pa laikam reizi mēnesī vai kā citādāk mēģinājām, lai tad, kad beidzot varēsim atrādīt, varam to darīt profesionālā līmenī, saglabājot arī izrādes enerģiju, jo – ja to ilgi nespēlē, tā noplok.”

Uz pilotprojektu, kurā piedalījās arī Dzintaru koncertzāle, kultūrtelpa “Hanzas perons” un “Forum Cinemas” kinoteātris “Kino Citadele”, Latvijas skatuvēm un kinoteātriem bija ilgi jāgaida.

Pilotprojekts uzsākts vien dažas dienas pirms kultūrtelpu atvēršanas tikai vakcinētiem skatītājiem.

Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone norāda, ka tas nav bijis atkarīgs tikai no viņiem: “Kultūras ministrija jau kopš pavasara debatēja ar Veselības ministriju un piedāvāja pilotprojekta risinājumu, vadoties arī no citu valstu pieredzes. Atšķirībā no citām valstīm pie mums Covid-19 uzliesmojums diemžēl noplaka ļoti lēni un ļoti pakāpeniski, līdz ar to nebija iespējams agrāk saskaņot arī no epidemioloģiskā viedokļa pilotprojektu īstenošanu.”

Kultūrtelpas gatavas daudz kam, lai spētu uzņemt skatītājus

Pilotprojektam izraudzītās kultūrtelpas bija gatavas izpildīt visas prasības un pat vēl vairāk. Valmieras teātrī ir vakcinēti 99% darbinieki, un teātris bija gatavs pārbaudīt skatītāju vakcinēšanās sertifikātus, uzņemt ar derīgiem laboratoriju testiem vai veikt paši uz vietas antigēnu testus. “Forum Cinemas” kinoteātris “Kino Citadele” drošības apsvērumu dēļ pat izlēma pārdot tikai 70% biļetes uz diviem seansiem. “Attiecībā uz auditoriju pilota seansu ietvaros mums var būt pilna auditorija. Mēs varbūt paši sajutām, ka mēs nezinām, cik pārliecināti un droši šobrīd jūtas cilvēki, jo šis ir izmēģinājums, tāpēc mēs no mūsu puses noteicām to, ka ir divas aizņemtas sēdvietas un starp tām viena ir bloķēta,” stāsta “Kino Citadele” pārstāve Inese Rājeva.

Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis atzīmē, ka pilotprojekta ietvaros notikušie koncerti, kinoseansi un izrādes ir skatītājiem drošas:

“Pilotprojektos cilvēki nav apdraudēti, bet es nezinu, vai tas ir pilotprojekts mūsu nākamajai dzīvei, es ceru, ka tā tas nav.”

Tieši to vēlas noskaidrot Kultūras ministrija. Dace Vilsone apliecina, ka nozari būtiski interesē iespēja organizēt pasākumus, uz kuriem var nākt cilvēki, kuri nav vakcinēti vai izslimojuši Covid-19: “Šī iemesla dēļ ļoti būtiski ir pārliecināties par to, vai pasākumu rīkotāji var nodrošināt optimālu testēšanas veikšanu un vai šāda publika var apmeklēt pasākumus. Tieši šī sadaļa ir ļoti būtiska, lai turpmāk vasarā un, cerams, arī rudens sezonā mēs būtu pasargāti no tā, ka nozarei ir jāiet dīkstāvē.”

Pilotprojektu pasākumos skatītāju zāles nav pārpildītas

Kamēr pilotprojektā katrā no zālēm bija jārezervē divas vietas epidemiologiem, kuru uzdevums uzraudzīt, kā notiek testēšana un vai nenotiek drūzmēšanās, pārējās biļetes nonāca brīvā tirgū. Lai gan kultūras pasākumi klātienē bija liegti vairāk nekā septiņus mēnešus, nevienā no kultūrvietām biļetes netika izpirktas pirmajās minūtēs. “Patiesībā mums ir tik svarīgi būt uz skatuves un spēlēt skatītājam, ka pat nav svarīgi, vai ir absolūti pilna zāles. Mums ir arī izrādes Apaļajā zālē, kuras jau ir pārdotas. Tā sajūta tiešām pat nav objektīva, kas būs pirmajās izrādēs, tāpēc, ka tas ir ļoti emocionāli,” atzīst Evita Ašeradena.

Latvijas Kultūras akadēmijas pētījumi pēc pirmā Covid-19 viļņa liecināja, ka cilvēku uzvedība mainās. Kultūras patēriņš samazinājās dramatiski. Pēc Covid-19 sākuma 2020. gadā iedzīvotāji par 49% retāk apmeklēja kultūras pasākumus, par 33% retāk apmeklēja muzejus un par 24% retāk apmeklēja kino. Iemesls bija ne tikai slēgtās kultūrtelpu durvis, jo pat grāmatas lasītas par ceturtdaļu mazāk, salīdzinot ar 2018. gadu. Pagaidām ekspertiem ir grūti prognozēt, kā cilvēku uzvedību mainīs tik ilga dīkstāve un ierobežojumi. Latvijas Kultūras akadēmijas vadošā pētniece Baiba Tjarve norāda, ka vienmēr no svara ir tādi lielumi kā nauda un citi ierobežojumi: “Vai cilvēkiem ir, ar ko kopā iet, vai šajā gadījumā viņi vispār varēs iet kopā, vai varēs lielākā draugu grupā apmeklēt.

Taču pastāv zināmas bažas, ka tie cilvēki, kas jau bija mazāk aktīvi kultūras gājēji, viņi droši vien būs pirmie, kas varbūt izkritīs no aktīvās kultūras aprites.”

Pētījumi liecina, ka ļoti liela sabiedrības daļa – 40% aptaujāto – gatavi atgriezties kultūrtelpās, kad nebūs nekādu ierobežojumu. “Pēdējā pētījumā gada nogalē parādījās diezgan skaidri, ka cilvēki vēlas, lai ierobežojumi tiktu atcelti pilnībā, nevis daļēji,” apliecina Tjarve.

Cerības uz kultūras pieejamību klātienē visiem – vasaras otrajā pusē

Pagaidām nav skaidrs, vai un kad tas varētu notikt. Kultūras ministrija pilotprojekta secinājumus, kuri varētu mainīt kārtību, kādā kultūras iestādes strādās turpmāk, sola divu nedēļu laikā. Infektologs Uga Dumpis par nākotni nevakcinētajiem ir ļoti skeptisks: “Es domāju, ka nevakcinētajiem būs problēmas, jo, tikko būs nevakcinētie un saslimušie valstī, tā visiem, kas atradīsies telpās, būs jālieto maskas. Tur jau sāksies sarežģījumi, jo, ja es esmu vakcinēts, es negribu iet uz teātri ar masku. Ja teātrī ir nevakcinētie, tad visiem ir jāvalkā maskas. Te būs zināms konflikts.”

Tikmēr kultūras iestādes neatmet cerības. “Mēs, protams, ceram, ka durvis varēsim vērt visiem apmeklētājiem krietni ātrāk nekā rudenī. Redzam pēc citu valstu pieredzes, kā šobrīd strādā pārējie. Ir valstis, kur ir tāpat kā mums iepriekšējā gadā – mēs strādājām ar zināmu kapacitātes ierobežojumu, mūsu gadījumā 50% jeb divas sēdvietas pieejamas, divas brīvas, tas varētu būt viens no risinājumiem,” vēlamo scenāriju ieskicē “Kino Citadele” pārstāve Inese Rājeva.

Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena cer, kas vismaz brīvā dabā skatītājus varēs nešķirot:

“Mēs ceram, ka augustā šie noteikumi būs tādi, ka varēs visi brīvā dabā skatīties, līdz ar to mēs esam gatavi augustā doties ārā, lai varētu visi skatītāji nākt un skatīties.”

Aktieris Rihards Rudāks no sirds cer, ka tāpat kā viņš noilgojies pēc skatītāja, arī skatītājs “ir tikpat noilgojies pēc dzīva vārda, dzīva aktiera uz skatuves.”

KONTEKSTS:

Ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas uzlabošanos, 1. jūnijā valdība vienojās, ka darbu varēs atsākt lielie tirdzniecības centri un kultūras iestādes, tostarp muzeji. Jau iepriekš lemts, ka var notikt izlaidumi un vasaras nometnes. Vēl ir arī atvieglojumi tiem, kuri ir izslimojuši Covid-19 vai arī potējušies pret to, – no 1. jūnija var sniegt un saņemt individuālus pakalpojumus, kā arī no 15. jūnija varēs apmeklēt kultūras pasākumus.

Lai pārbaudītu praksē Covid-19 sertifikātu izmantošanu vakcinētām un vīrusu izslimojušām personām, kuras no 15. jūnija varēs atsākt apmeklēt kultūras pasākumus, un izzinātu, kā epidemioloģiski droši rīkot kultūras pasākumus arī vēl nevakcinētiem iedzīvotājiem, Kultūras ministrija, kultūras norišu un pasākumu rīkotāji ciešā sadarbībā ar epidemiologiem un Veselības ministrijas, Slimību un profilakses kontroles centra speciālistiem turpināja pilotprojektu īstenošanu kultūrā. Kopumā tika veikti sešus pilotprojekti četrās kultūrvietās – 10. jūnijā divi kino seansi "Forum Cinemas" kinoteātrī “Kino Citadele”, 11. jūnijā brīvdabas koncerts Dzintaru koncertzālē, 12. jūnijā divas teātra izrādes Valmieras Drāmas teātrī un 13. jūnijā izrāde īpaši izbūvētā āra terasē kultūras un izklaides centrā “Hanzas perons”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti