Kultūras pieturpunkti šai nedēļai. Iesaka Kristīne Želve

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Iztēles ģeogrāfija" literatūrā, baudāmi jaunumi teātrī, dzejā un mākslā, un skats pāri robežām - daudzveidīgu un spilgtu kultūras notikumu izlasi jaunajai nedēļai piedāvā "Kilograma kultūras" žūrijas personība Kristīne Želve.

1. JAUNS LITERATŪRAS FESTIVĀLS

Ar jauna literatūras festivāla “Iztēles ģeogrāfija” pieteikumu intrigu rada interneta žurnāla Punctum komanda, festivāla pirmajā laidienā piedāvājot daudzveidīgas interpretācijas par laikmetīguma jēdzienu. Festivāla programma – teorētisku eseju, prozas un dzejas lasījumi, diskusijas, literāras un starpdisciplināras performances dažādās pilsētās vietās veido variācijas par pilsētu, bērnību, nākotni. Gaidu ar interesi un piedalos ar prieku.

2. JAUNATKLĀTAIS SUTA

Mūsu renovētais Nacionālais mākslas muzejs nebeidz vien iepriecināt – un ne tikai ar skaistajām telpām un atraktīvu dzīvi virtuālajā pasaulē, bet arī ar pārdomātu, rūpīgi sagatavotu izstāžu piedāvājumu.

Izstaigājot kuratores Nataļjas Jevsejevas un ekspozīcijas scenogrāfes Annas Heinrihsones uzburto izstādi “Romans Suta – 120. Universālā mākslas formula”,

pārņem sajūta, ka esi izlasījis vēsturisku romānu vai noskatījies filmu par jaunatklātu figūru un veselu laikmetu Latvijas mākslas vēsturē.

Sutas personīgās dzīves un mākslas telpa saplūst vienotā, pilnasinīgā vīzijā, kur no svara ir viss – modernisma klasikas paraugi, teorētiskie darbi, urbānās leģendas un mīlas dēkas.

Noteikti apskatīšu arī ekspozīcijas otru sadaļu Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā.

3. ANNAS PŪRA GOVS

Māte, meita, sieva, dzejniece. Annas Auziņas dzejoļu krājums “Annas pūra govs” uzrunā ar intīmu, smeldzīgu un personisku intonāciju, skaistu un izkoptu dzejas valodu un asprātīgiem konceptuāliem eksperimentiem. Ikdienas dzīves notikumi un pienākumi Auziņas dzejā iegūst metafizisku dimensiju, bet par krājuma emocionālo vertikāli man kļūst dzejnieces (liriskās varones) tēva tēls ar visas dzimtas kori skatuves dziļumā. Vienā teikumā nevaru atturēties nepajūsmot arī par Armanda Zelča radīto krājuma spilgto un lakonisko dizainu.

4. ĀRPUS LATVIJAS

Sākoties vasarai – atvaļinājumu un ceļojumu laikam, noteikti vērts pabāzt purniņu arī ārpus Dzintarzemes robežām un saorganizēties kādam starptautiskam kultūras un mākslas pasākumam – piemēram, aizceļot uz kādu no diviem nozīmīgākajiem laikmetīgās mākslas festivāliem – uz tikko atklāto 57. Venēcijas mākslas biennāli vai “piecgades” laikmetīgās mākslas pasākuma "documenta 14" daļu, kas šogad notiek Atēnās.

Abi pasākumi noteikti ir vilinoši arī ar to, ka savu sajūsmu (vai pretējās emocijas) par mūsdienu mākslu var apspriest brīnišķīgā vēsturiskā vidē, kas ir mūžīga un nepastrīdama vērtība.

5. PRIEDE UN ZILĀ

Tuvojoties Gunāra Priedes 90 gadu jubilejai nākamajā gadā, es kā sena autora fane izmantoju katru izdevību mudināt iepazīties šī neatkārtojamā, it kā klusinātā, it kā sadzīviskā, bet ļoti dziļā un latviskā padomju perioda dramaturga balsi. Lasiet Ievas Strukas sastrādāto “piecsējumnieku”, īpaši Priedes lugas un dienasgrāmatas;

nepalaidiet garām Priedes lugas “Zilā” iestudējumu Nacionālajā teātrī jauna režisora Toma Treiņa jūtīgā, tīrā un askētiskā psiholoģiskā lasījumā –

atsakoties no formas akcentēšanas vai etīžu principa dominantes. Man šķiet, ka Priedem patiktu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti