Kultūras pieturpunkti šai nedēļai. Iesaka Justīne Savitska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrija turpina vērst uzmanību ne vien uz notikušo, bet arī vēl gaidāmo. Kultūras pieturpunkti šai nedēļai, iesaka Latvijas Radio Ziņu dienesta Multimediālā satura producente Justīne Savitska.

1. Īsfilmas

Apjomīga deva kino tendenču divos filmu vakaros "Kino Bize". 29. jūnijā - jaunākais no Vācijas programmā "Short Export 2018: Made in Germany", bet 30. jūnijā - "Eiropas kino kokteilis" - dažādu žanru filmas arī no Bulgārijas, Somijas, Polijas, Horvātijas, Beļģijas un citu valstu kino veidotājiem. Aptuveni trīs stundās apmeklētājiem neformālā gaisotnē būs iespēja noskatīties  īsfilmu kino festivāla 2ANNAS rīkotāju izvēlētas, festivālu nominācijām un balvām bagātas filmas, kā arī īpaši #EUandMe kampaņai veidotas īsfilmas. Savukārt 3. jūnijā bērnu rīts - Nila Skapāna animācijas īsfilmu izlase.

2. Podkāsts

Trīs gadus vecais bērns vecākus informēja, ka patiesībā ir meitene, un māte jau vairākus gadus kopā ar viņu veido podkāstu "How to Be a Girl" ("Kā būt meitenei"). Ar pseidonīmu, lai sargātu meitas iespēju dzīvot parastu dzīvi, tomēr personiski - par ko domā, pārdzīvo un priecājas, ja esi ļoti jaunas transpersonas mamma. Podkāsts atrodams šeit: http://www.howtobeagirlpodcast.com

3. Izstāde

"Glandula mammae" - laikmetīgās mākslas izstāde par krūtīm. Septiņas mākslinieces analizē dažādās un pretrunīgās krūšu nozīmes, raugoties no politikas, mātišķības, seksualitātes, mitoloģijas, dzimtes, skaistuma kanona, veselības un ikdienas pieredzes skatpunkta. Izstāde apskatāma no 30. maija Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Krūtis apvij mīti un aizliegumi. Tās tiek objektivizētas, seksualizētas un klasificētas (no "ķiršiem" līdz "arbūziem"), slēptas, izceltas vai atkailinātas – saskaņā ar laikmeta skaistuma ideāliem,   ķermeņa politiku un priekšstatiem par sievišķību. Krūtis tiek modelētas atbilstoši sabiedrības gaidām un pastāvošām varas attiecībām, bieži vien – izdabājot heteronormatīvajai patērētājsabiedrības loģikai, kas sievietes krūtis uztver kā vīrieša spēļmantiņu. Šajā nozīmē krūtis ir vieta, kur sievietes ķermenī iemājo ideoloģija, seksisms un mizogīnija. Izstādē piedalās Ieva Balode, Evita Goze, Rasa Jansone, Vivianna Maria Stanislavska, Ingrīda Pičukāne, Mētra Saberova un Eva Vēvere. Izstādes kuratore: Jana Kukaine.

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti