Kultūras pieturpunkti šai nedēļai. Iesaka Henrieta Verhoustinska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Kilograms kultūras" žūrija tiekas, vērtē, diskutē, pamanot nozīmīgas kultūras norises. Lai tas nepaliktu tikai žūrijas sarunu lokā, piedāvājam arī jums ielūkoties, kas ievērības vērts kultūrā šonedēļ. Iesaka žūrijas pārstāve, teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.

No 13. - 17. martam

Jauni cilvēki ne tikai klausās, bet arī rada t.s. nopietno mūziku. Jau kuro gadu šīs mūzikas dzīvotspēju pierāda Mūzikas akadēmijas rīkotais festivāls "deciBels", ko atklāj 13. martā. Atklāšanas koncertā varēs novērtēt itāļu komponista Mauro Lancas (Mauro Lanza) un zviedru komponista Kenta Olofsona (Kent Olofsson) mūziku, ko, tāpat kā līdzās skanošo latviešu komponistu Agitas Reķes, Evijas Skuķes un Alises Rancānes darbus, konceptuāli caurvij „Higsa bozons – matērijas smalkākās daļiņas”.

15. martā

Kamēr mūsu laikmetīgās mākslas fani ar dažādām sajūtām gaida Rīgas starptautisko laikmetīgās mākslas biennāli (Riga International Biennial of Contemporary Art - RIBOCA), kas ilgs no 2. jūnija līdz 28. oktobrim un kuras galvenā kuratore ir Katerina Gregosa no Briseles, jau šonedēļ (15.martā) Mākslas akadēmijā notiek viens no tās ievadpasākumiem - zviedru mākslinieces Petras Baueres lekcija “Uzņemt filmas, nodarboties ar politiku’’. Savā mākslinieces praksē Bauere lielākoties pievēršas sievietēm, kas kolektīvi pašorganizējušās ar mērķi mainīt politiskās un sabiedriskās struktūras, kā arī ikdienas dzīvi. Viņu interesē, kā ar estētiku iespējams iejaukties mūsdienu sabiedriskajos un politiskajos notikumos un procesos. 

No 15. līdz 18. martam 

Labas ziņas tiem, kuri sūkstās par bērnu pasākumu trūkumu. Pavasara brīvlaikā jau otro reizi notiek starptautiskais profesionālā teātra festivāls bērniem un jauniešiem "Eju meklēt". Tas pulcē māksliniekus un iestudējumus no Latvija, Igaunijas, Zviedrijas un Polijas, izrādes norisināsies VEF Kultūras pilī, Rīgas Teikas vidusskolā, Latvijas Leļļu teātrī un citviet. Ir iespēja apmeklēt gan klaunu meistarklases, gan laikmetīgās dejas un leļļu teātra, gan par labākajām bērnu un pusaudžu izrādēm atzītās latviešu teātru izrādes. 

www.ejumeklet.lv

No 16. marta

Lieliskā kompānijā – filozofes izglītību guvušās aktrises un režisores Daigas Kažociņas, filozofa Aināra Kamoliņa un mākslinieku Ginta Gabrāna un Kaspara Groševa sadarbībā Dearty Deal Teatro tapusi izrāde - balsu klausīšanās seanss "Raudives radio". Pasaules ievērību filozofs un parapsihologs Konstantīns Raudive (1909 - 1974) guva, veicot mirušu cilvēku pēcnāves balsu ierakstīšanu. Šai nodarbei viņš pievērsa arī savu sievu - rakstnieci un domātāju  Zentu Mauriņu. Izrādes veidotāji gan uzsver, ka „uztvert viņa pētījumus un ierakstus nopietni vai drīzāk kā vēsturisku kuriozu ir katra paša brīva izvēle un atbildība”. 

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti