Kultūras nozares pārstāvji aicina Jūrmalas domi glābt Raiņa un Aspazijas «Pēperkoku namiņu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki, mākslinieki un kultūras nozares pārstāvji aicinājuši Jūrmalas domi atbalstīt Jūrmalas aizsardzības biedrības iniciatīvu saglabāt pašvaldības īpašumā Latvijas kultūrvēsturei nozīmīgo ēku Salacas ielā 4, kas pazīstama kā Raiņa un Aspazijas Mellužu vasarnīca jeb "Pēperkoku namiņš", medijus informē Jūrmalas aizsardzības biedrības valdes pārstāvji.

Aicinājumā, kas nosūtīts Jūrmalas domei, lūgts atļaut Jūrmalas aizsardzības biedrībai restaurēt šo ēku par biedrības līdzekļiem, kas būtu biedrības ziedojums pašvaldībai.

Aicinājumu parakstījuši fiziķis, zinātņu doktors un Raiņa vasarnīcas atjaunotājs Valdis Gavars, televīzijas un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare, rakstniece, tulkotāja, diplomāte Anna Žīgure, aktieri Gundars Āboliņš un Juris Kalniņš, aktrise Esmeralda Treimane (Ermale), arhitekte Zaiga Gaile, biedrību "Rīgas Vāgnera biedrība" un "Žaņa Lipkes memoriāls" dibinātājs Māris Gailis, filoloģijas zinātņu doktore Agnese Irbe, mūziķis Juris Sējāns, režisors Dāvis Sīmanis, tēlnieki Gļebs Panteļejevs un Olga Šilova.

Biedrības pārstāvji norāda, ka “Jūrmalas domi nav pārliecinājuši simtiem iedzīvotāju iesniegumi un tā joprojām nav atteikusies no nodoma pārdot izsolē ārēji necilo namiņu kāpās pie jūras, kur aizsākās dižgaru Raiņa un Aspazijas mīlestība un radošā kopdzīve.”

Tāpat biedrības pārstāvji informē, ka Jūrmalas dome neesot atsaukusies uz biedrības piedāvājumu veikt nama restaurāciju par biedrības līdzekļiem.

“Lai nezaudētu unikālo celtni, kas pēc pārdošanas izsolē neapšaubāmi tiks nojaukta, Jūrmalas aizsardzības biedrība, aicinot talkā sabiedrībā pazīstamus cilvēkus, lūdz Jūrmalas domi saglabāt ēku pašvaldības īpašumā un pieņemt biedrības piedāvājumu namiņu atjaunot par biedrības līdzekļiem,” teikts biedrības paziņojumā medijiem.

26. februārī plānota ēkas izsole. Biedrības pārstāvji atzīmē, ka Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) lēmums ēkai piešķirt kultūras pieminekļa statusu varētu situāciju mainīt. Jūrmalas aizsardzības biedrības priekšsēdētājs Uldis Kronblūms, kurš ar šādu lūgumu ir vērsies NKMP, ir pārliecināts, ka ekspertu sagatavotie materiāli ir pietiekams arguments, lai ēkai šāds statuss tiktu piešķirts. Biedrības pārstāvji norāda, ka Jūrmalas dome pati atteikusies to darīt.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris aģentūru LETA informējis, ka Kultūras pieminekļu uzskaites komisija 7. februārī lems par kultūras pieminekļa statusa piešķiršanu "Pēperkoku namiņam".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti