Panorāma

Virtuāla izstāde par 1941. gada 14. jūnija deportācijām

Panorāma

Arī Lietuvā un Igaunijā piemin deportācijas

Izskanējis pirmais koncerts klātienē!

Kultūras nozarē pilotprojektos pārbauda darba atsākšanu klātienē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No nākamās nedēļas, 15. jūnija, iedzīvotājiem atkal būs iespēja klātienē apmeklēt publiskus pasākumus. Ja sākotnēji bija paredzēts, ka tos varēs apmeklēt tikai vakcinētas un Covid-19 pārslimojušas personas, tad pirms trim dienām valdība nolēma zaļo gaismu dot arī cilvēkiem ar negatīvu Covid-19 testu. Šai gadījumā tikai būs jāievēro daudz stingrāki nosacījumi nekā, ja pasākumu apmeklētu tikai vakcinēti iedzīvotāji.

Kultūras nozarē pilotprojektos pārbauda darba atsākšanu klātienē
00:00 / 03:33
Lejuplādēt

Kā pasākumus organizēt pēc iespējas drošāk, veiksmīgāk un produktīvāk – lai to skaidrotu, visu šo nedēļas nogali notiek pilotprojekti kultūras nozarē. Pirmdien pasākumu rīkotāji nāks klajā ar rezultātiem.

Pilotprojekti notiek kopš ceturtdienas. Tajos pārbauda divus scenārijus. Vienu – kad pasākumus apmeklē tikai vakcinētas un izslimojušas personas. Otru – kad uz tiem nāk jaukta tipa auditorija. Katrā gadījumā organizācija ir atšķirīga. Vakcinētie un izslimojušie drīkst piepildīt pilnas zāles un pasākumā atrasties bez maskām. Tiklīdz ir jaukta tipa auditorija, pasākumos drīkst piedalīties ierobežots cilvēku skaits, visiem ir jāvalkā maskas.

Lai iekļūtu pasākumā, ir jāuzrāda digitālie Covid-19 sertifikāti, kas apliecina vai nu vakcīnas saņemšanu vai izslimošanu vai negatīvu testu.

Pilotprojektu laikā cilvēki varēja nākt gan ar jau veiktiem, 48 stundas derīgiem testiem, gan arī testus veikt uz vietas pirms pasākuma.

Scenāriju ar jaukta tipa auditoriju pārbaudīja ''Latvijas Koncerti'', rīkojot piektdien koncertu Dzintaru koncertzālē:

"Kopumā šim pilotprojektam bija ļoti liela jēga," atzīst ''Latvijas Koncerti'' vadītājs Guntars Ķirsis, jo tieši praksē varēja vislabāk saprast, kam, rīkojot šādus jauna tipa koncertus, jāpievērš vislielākā uzmanība, kas no teorētiski plānotā funkcionē un kas nefunkcionē.

Viens no secinājumiem ir saistīts ar sertifikātu darbību. "'Skaidrs, ka sabiedrībā ir jāveic izskaidrojošais darbs par šī sertifikāta pielietojumu, iegūšanu, par to, kas tas vispār tāds ir. Mēs to veicām uz vietas, jo cilvēki nāca, pirmkārt, ar jautājumiem, kas tas vispār par sertifikātu, kam man tas vajadzīgs, kāpēc es nevaru tikt ar biļeti uz koncertu. Daudziem šie sertifikāti vēl nedarbojās," stāstīja Ķirsis.

ja sertifikāts nedarbojās, cilvēkam koncerta vietā bija jāveic tests, ko vieni uztvēra ar sapratni, citi ar lielu neapmierinātību.

Cilvēki, kas ieradās pēdējā brīdī, un viņiem bija jāveic tests, gaidot atbildi nokavēja koncertu, tāpēc viens no secinājumiem ir arī, ka tiem, kas veic testu uz vietas, uz pasākumiem ir jāierodas krietni laicīgāk. Uz to arī bija aicinājuši koncerta rīkotāji.

"Mēs arī sapratām to, cik ātrā laikā var šos testus veikt, kā tas jādara, kas jāuzlabo tīri tehniski. Tā kā secinājumu ir gana, lai mēs varētu virzīties tālāk un pieņemt jau lēmumus," teica Ķirsis.

''Kino Citadele'' pilotprojektā piedalījās, uzņemot tikai vakcinētus un izslimojušus skatītājus. Viens no secinājumiem –

ir jāveic tehnoloģiski uzlabojumi, lai sertifikātu pārbaude un līdz ar to arī cilvēku iekļūšana uz seansiem būtu raitāka, stāstīja kinoteātra pārstāve Inese Rajeva.

"Būtu nepieciešami tehniski pilnveidojumi, lai tas ritētu ātrāk un vienkāršāk, un lai tas nebūtu tik liels slogs varbūt arī uz uzņēmuma pleciem. Šajā virzienā vēl būtu ko darīt," norādīja Rajeva.

Pirms trim dienām valdība nolēma, ka no 15. jūnija kultūras pasākumus varēs apmeklēt jaukta tipa auditorija, nevis tikai vakcinētie un izslimojušie, kā bija noteikts iepriekš. Taču jaukta sastāva gadījumā būs lielāki ierobežojumi cilvēku skaita ziņā un visiem būs jāvalkā maskas.

Vai nevakcinēti cilvēki apmeklēs pasākumus, ja viņiem par savu naudu būs jāveic tests un šim nolūkam varbūt pat būs vajadzīgs ārsta nosūtījums, cik daudz būtu iespējams piepildīt zāles, ja uz pasākumiem nāktu galvenokārt vakcinēti cilvēki, kuriem iekļūšana ir vienkāršāka? Šie vēl ir daži no jautājumiem, uz kuriem visdrīzākajā laikā būs jāatrod atbildes, lai publisku pasākumu atsākšanās varētu noritēt pēc iespējas sekmīgāk.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti