Kultūras notikumu izlase šai nedēļai. Iesaka Gunda Vaivode

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrija turpina vērst uzmanību uz tiem kultūras notikumiem, kurus vērts nepalaist garām. Šīs nedēļas notikumu izlase - Latvijas Radio 3 "Klasika" direktores, muzikoloģes Gundas Vaivodes pārziņā. 

1. Bernsteins: tik dzintars vien?

Bernsteina simtajā jubilejā varētu iztikt ar viņa mūziku vien, tās ir daudz un tā ir laba (arī dārga!). LNSO vasarnīcā, kura pirmo reizi notiek Rēzeknē, ir gādāts par spilgtu dažādību. Protams, goda vietā, 25. augusta vakarā, būs Lenijs un viņa slavenais mūzikls “Vestsaidas stāsts”, kā arī melodijas no “Brīnišķās pilsētas” un “Kandida”. Tajās mirdzēs mums jau zināmā amerikāņu dziedātāja un aktrise Kima Krisvela.

Koncerta pirmajā daļā Sergeja Rahmaņinova "Ceturto klavierkoncertu" spēlēs Andrejs Osokins, kam šī mūzika ļoti piestāv.

Simpātiski, ka vasarniekus GORĀ priecēs sava žanra latgaliešu zīmolmūziķi - klavesīniste Ieva Saliete un ģitārists Matīss Čudars. Trīs dienās būs daudz pasākumu arī ģimenēm ar bērniem. Latgales vēstniecības GORS "Jumta terase" aicinās uz vasaras kino un mūzikas vakaru noslēgumu ar Kannu starptautiskā kinofestivāla 2018 programmā "Kannu klasika" iekļauto latviešu kinošedevru – Rolanda Kalniņa filmu "Četri balti krekli".

2. Baltijas filmu dienās – hipiji un mūsdienu muzikologs

Arī šogad, turpinot tradīciju, trīs Baltijas valstu kino centri augusta nogalē, "Baltijas ceļa" laikā, organizē Baltijas filmu dienas. Lietuvā un Igaunijā pasākuma atklāšana tiks svinēta ar Latvijas Simtgades filmu "Paradīze ’89". Rīgā četri kaimiņu filmu seansi notiks 23. un 24. augustā kinoteātrī "Splendid Palace", ieeja uz visiem seansiem – bez maksas. 

Cik mēs viens par otru zinām? Procesi pie mums un kaimiņiem ir līdzīgi gan 70-tajos, gan tagad. Bet kā uz tiem paskatāmies – tas atkarīgs no mentalitātes un režisora rokraksta.

Četros bezmaksas seansos (plkst.18.00 un 20.00) varēs baudīt lietuviešu un igauņu filmas: par rokenrola faniem - pusaudžiem tā sauktajā Kauņas pavasarī, kuri slepus sūta vēstules Luksemburgas radio un rīko savu Vudstoku, par igauņu hipiju komūnu, kas devās uz Maskavu un piedzīvoja traģiskus notikumus. Būs arī šī gada dokumentālā lente par lietuviešu peldētāju Rūtu Meilutīti, kura 15 gados kļuva par olimpisko čempioni un igauņu traģikomēdija par muzikologu, kuram pēcšķiršanās depresijā nākas rēķināties ar pēkšņi uzradušos tēvu, džeza mūziķi.   

3. Artas Arnicānes “Ūdens noskaņas” Lielajā Dzintarā

Arta ir smalka mūziķe ar francūzisku šarmu, bet latvisku krampi. Pirms pāris gadiem ”Ziemeļblāzmā” viņa spēlēja šo koncertprogrammu ar Ravela, Šopēna, Debisī, Lista, Vītola, Jermaka un citu autoru neparasti daudzveidīgajiem skaņdarbiem, ko vizualizēja režisors Uģis Brikmanis. Bija doma atkārtot to Liepājā.

Uģa okeāna alkas ir aiznesušas līdzi arī viņa koncerta ideju, kas nav tā vienkārši aizvietojama.

Bet Arta spēlēs – klusi, vētraini, gaviļpilni un skumji. Un mēs pateiksim paldies Režisoram ne tikai par šo, bet daudzām citām atklāsmēm. Festivāla „Via Baltica” koncerts Uģa Brikmaņa piemiņai notiks zīmīgajā 23. augustā pulkst. 19.00 Lielā Dzintara kamerzālē.

4. "Atcerēties dzīvi” - Fotogrāfijas muzejā

„Kā es rīkotos, kas man būtu svarīgs, vai es būtu gatava nomirt, lai citi dzīvotu, kādi būtu mani lēmumi šādās sarežģītās situācijās. Es apbrīnoju cilvēku drošsirdību,“ tā par izstādes tapšanas laikā dzirdētajiem stāstiem saka fotogrāfe Inta Ruka.

Šoreiz izcilā dokumentāliste savus varoņus fotografējusi Zviedrijā un Latvijā. Tie ir cilvēki, kas piedalījušies dažādos karos un dzīvībai bīstamās situācijās.

Cilvēki, kas „būt vai nebūt” izjutuši ļoti tieši. Kā tas klāsies uz mūsu ikdienas fona, kurā gandrīz vai kara situāciju atgādina slīcēju statistika un ekstrēmais politiķu atbildības trūkums? Izstāde Fotogrāfijas muzejā būs skatāmi no 23. augusta.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti