Kultūras notikumu birums novembra vidum. Iesaka Anete Lesīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Interesē dzeja, tēlotāja māksla, teātris, padomju kultūras mantojuma pērles? Šonedēļ kultūras galds vai lūst no piedāvājumiem visām gaumēm. Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" pārstāve un LTV Kultūras ziņu žurnāliste Anete Lesīte piedāvā savu izlasi:

1. VEF atdzimšana

Latvijas valsts svētku nedēļā pēc rekonstrukcijas tiks atklāta VEF kultūras pils - valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Atjaunotās kultūras pils lielajā zālē būs 805 skatītāju vietas, mazajā zālē paredzētas 97 vietas, bet radošo kolektīvu telpās vienlaicīgi varēs atrasties ap 400 dalībnieku.

2. "Kristapi" nāk

"Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonija notiks pirmdienas vakarā kinoteātrī "Splendid Palace" un tiks translēta arī Latvijas Televīzijā un sabiedrisko mediju vienotajā ziņu portālā lsm.lv.

Tā kā leģenda par Lielo Kristapu vēsturiski saistīta ar ūdeni, ūdens tēma būs arī klātesoša "Lielā Kristapa" ceremonijā, kuru vadīs aktieris un liels kinomīlis Egons Dombrovskis. Tās režisors būs Mārtiņš Ķibers, bet scenogrāfijas autore - Anna Heinrihsone. Šogad "Lielais Kristaps" svin 40. gadadienu kopš tā dibināšanas, un apbalvojumi tiks pasniegti jau 29. reizi.

3. Mākslas jaunieguvumi

Laikmeta vērojums un dažādi mūsdienās sastopami identitātes konstruēšanas paņēmieni - Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē ARSENĀLS atklās muzeja kolekcijas izstādi “LNMM jaunieguvumi. 21. gadsimts”.

Pēdējo 17 gadu laikā kolekcija ir papildināta ar gandrīz 600 dažādu mediju darbiem, kas radīti 21. gadsimtā.

Izstādē „Arsenālā” apmeklētāji varēs iepazīties ar 150 mākslas darbiem no 2017. gada 17. novembra līdz 2018. gada 28. janvārim. Ekspozīciju ievadīs atskats uz zīmīgiem un izšķirošiem 21. gadsimta notikumiem pasaules un Latvijas vēsturē, bet tās centrā būs refleksija par laikmeta iezīmēm mūsdienu Latvijas mākslā, mākslinieka attieksme pret laiku, vietu un sevi.

4. Dailes pirmizrādes

Dailes teātrī šonedēļ divas pirmizrādes. Lielajā zālē franču izklaide - režisors Dž.Dž.Džilindžers iestudē franču dramaturģes Jasmīnas Rezā luga „Art", kas saņēmusi Lorensa Olivjē balvu kā gada labākā komēdija (1998) un Tonija balvu kā gada labākā luga (1998).

Lomās - Artūrs Skrastiņš, Juris Žagars un Ģirts Ķesteris, kā arī dziedātāja Marija Naumova. Bet mazajā zālē Kolina Higinsa komēdija ar pašnāvībām „Harolds un Moda” Paula Timrota režijā. Galvenajās lomās Lilita Ozoliņa un Mārtiņš Upenieks.

5. Izmēģiniet spēkus dzejas sacensībā!

Dzejas slama vakars ikvienam, kurš vēlas auditorijas priekšā deklamēt savus dzejoļus un piedalīties sacensībās publikas priekšā. Trīs raundos jaunos dzejniekus vērtēs gan no satura un formas, gan no izpildījuma aspekta, kompetenta žūrija dalībniekiem piešķirs atzīmes no 1 līdz 10.

Norises vieta – 17.novembris, Andreja Upīša muzejs. Lai piedalītos dzejas slamā, jāsūta pieteikums Poetry Latvia feisbuka kontā, tam pievienojot trīs pašsacerētus dzejoļus. 17. novembra dzejas slama žūrijā būs: rakstnieks, raidījuma Cienījamie lasītāji. Etīdes par literatūru veidotājs Svens Kuzmins, reperis un mūziķis Ansis Kolmanis, literatūras kritiķis un dzejnieks Aivars Madris, bet par ceturto žūrijas dalībnieku kļūs kāds no pasākuma apmeklētājiem.

6. Heinrihsona "Kods"

Galerijā "Māksla XO" aplūkojama mākslinieka Ivara Heinrihsona izstāde Kods. Tā ir daļa no ceļojošās izstādes projekta Spānijā 2018. gadā, reflektējot par spāņu kultūras ietekmi - Cīņa ar dzirnavām, Spānijas zīmes un Kods, kas aizsāksies 4. februārī Campo de Criptana, bet 3. maijā tiks atklāta Spānijas abstraktās mākslas muzejā Kuenkā, kas ir viens no galvenajiem abstraktās mākslas centriem Spānijā.

Spānija māksliniekam nozīmē pietuvoties Goijam, El Greko, Antonio Sauram ne tikai virtuāli, bet caur tiešo kontaktu ar spāņu kultūru un izjūtot tos kā savējos.

Ivars Heinrihsons ir šī laika viena no spilgtākajām personībām latviešu tēlotājā mākslā - gleznotājs, spožs neoekspresionisma pārstāvis latviešu mūsdienu glezniecībā un daudzus gadus arī glezniecības profesors Latvijas Mākslas akadēmijā.

7. Maestro Viļumaņa jubileja

19. novembrī Latvijas Nacionālajā operā notiks Maestro Aleksandra Viļumaņa koncerts. Koncerta pirmajā daļā skanēs mūzika no Jāņa Mediņa operas “Uguns un nakts”, Alfrēda Kalniņa operas “Baņuta” un Romualda Kalsona operas “Pazudušais dēls”, ko interpretēs solisti Laura Teivāne, Andžella Goba, Mihails Čuļpajevs, Nauris Puntulis, Kalvis Kalniņš un Edgars Ošleja, kā arī Latvijas Nacionālās operas koris un orķestris.

Savukārt koncerta otrā daļa solās skanēt Maestro un basbaritona Egila Siliņa kopdarbā - Modesta Musorgska, Kārļa Marijas Vēbera, Rudžēro Leonkavallo, Umberto Džordano un Riharda Vāgnera mūzika. Koncerta režisore ir Dace Volfarte, scenogrāfs – Andris Freibergs.

8. Skuja Braden Madonā

Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja Izstāžu zāles būs skatāma autoru tandēma Skuja Braden izstāde Žigli cauri laikiem....

Ar starptautiski pazīstamo pseidonīmu Skuja Braden darbojas Latvijā dzīvojošu keramiķu tandēms - latviete Ingūna Skuja un amerikāniete Melisa Bradena,

kuru sadarbība izveidojās deviņdesmito gadu beigās un kopš tā brīža arī darbi tiek parakstīti ar abu uzvārdiem. Madonas muzejā skatāma gandrīz divdesmit gados paveikto darbu retrospekcija jaunās kopsakarībās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti