Kultūras notikumu birums februārim. Iesaka Anete Lesīte

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Tuvojas "Kilograma kultūras" balvu pasniegšanas ceremonija. Jau 14. februārī uzzināsim, kurš saņems zelta atsvariņus, taču žūrija nesnauž un turpina apkopot dažādos kultūras notikumus, kurus vērts pamanīt un, iespējams, nominēt nākamajai ceremonijai. Sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" pārstāve Anete Lesīte piedāvā savu šīs nedēļas izlasi.

1. Asprātīga izstāde

Vērienīga un humorpilna izstāde apskatāma izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa". Latvijas Mākslas akadēmijas projekta "Cilme. Audums kā koncepcija un materiāls Latvijas identitātē" starpdisciplināra izstāde pārsteidz ar oriģinālo pieeju Latvijas simtgadei, uzdodot ietilpīgo jautājumu „Kāds ir latvietis?” 

Ekspozīcijā līdzās jau zināmiem un jaunradītiem mākslas objektiem varēs iepazīties ar interesantākajiem interneta aptaujas "Kāds ir latvietis?" rezultātiem, kuros spoguļojas latvieša pašnovērtējums, atklājot gan stereotipizētu, gan nesaudzīgi tiešu skatījumu.

Mākslas darbi atklāj visdažādākās atbildes gan par latviešu paradumiem, īpatnībām, sapņiem, identitāti, tradīcijām, paradumiem un sadzīves priekšmetiem. Darbi rosina iztēli: melnā krāsā mērkts karogs ar latviešu zemo pašnovērtējum, gaisā plīvojošs Vējonis, ūdens plūdu sekas laukos, mūsdienu tetovējumi, senie simboli un daudzi citi latviešu cilmes atradumi. Izstādē varēs aplūkot gandrīz piecdesmit darbus, kas veidoti dažādos medijos un kas risina ar nacionālo tematiku - tradīcijām, paradumiem, simboliem un sadzīves priekšmetiem – saistītus stāsti. Tos vieno auduma fiziska vai konceptuāla klātesamība kā viens no latviskās identitātes nesējiem. Izstade apskatāma līdz 18. martam.

2. Vēsture un māksla bērniem

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs 10. februārī pkst. 12.00 gaida muzejā ģimenes ar bērniem uz izglītojošā cikla “Muzejs ģimenei” nodarbību “Stāsti par senajiem ļaudīm”. Tā ir iespēja bērniem iejusties pagātnē, sākot no akmens laikmeta. Ceļojums senatnē turpināsies bronzas laikmetā, kad mūsu priekšteči iepazina dzeltenīgo metālu bronzu un no medniekiem un dabas velšu vācējiem pamazām kļuva par zemkopjiem un lopkopjiem. Dzelzs laikmetā jau pastāvēja senie kurši, zemgaļi, sēļi, latgaļi un lībieši, no kuriem vēlākos gadsimtos izveidojās latviešu tauta. Izceļojuši visus šo posmus, jaunie vēstures interesenti varēs veidot laika līniju, kā arī iejusties arheologu lomā, no fragmentiem liekot kopā trauku puzles gabaliņus, kuras mazie apmeklētāji varēs ņemt līdzi.

3. Izmēģinājums dzīvot un strādāt Latvijā

Dokumentālo filmu cienītājiem iesaku šo ceturtdien plkst. 21.30 ieslēgt LTV1, jo būs skatāma pirmizrāde Evas Johansones filmai "Izmēģinājums". Ina, Dāvis un Aleksandrs ir trīs latviešu izcelsmes jaunieši, dzimuši ASV. Viņi jau iepriekš ciemojušies Latvijā pie radiniekiem, iepazīstot Rīgu un apmeklējot Vispārējos latviešu Dziesmu un Deju svētkus.

 Viņu darbošanās vasaras praksē latviešu uzņēmumos un organizācijās, lai izmēģinātu, kā tas ir strādāt un dzīvot Latvijā, atklāj jauniešu pieredzi, pārdomas un identitātes meklējumus.

Filmas varoņi ilustrē daudzu ārzemēs dzimušu un augušu latviešu jauniešu pārdomas un jautājumus - kā ir ikdienā dzīvot, strādāt un būt Latvijā?

4. Košs dārzs februārī

Glezniecisku spēli „Kas dārzā?” sarīkojusi māksliniece Līga Purmale. Ziedu tuvplāni, milzu jāņogas, gaismu rotaļas dīķa atspīdumā un dūmakainas ainavas. Mākslinieces jaunākie darbi, kas tapuši viņas laukos, vērojot norises dārzā un tuvākajā apkārtnē, apskatāmi galerijā „Daugava” Ausekļa ielā 1.

5. Arhitektūras cienītājiem

Apgādā "Pētergailis" iznākusi Jāņa Lejnieka grāmata "Juris Monvīds Skalbergs. Divkāršais kūlenis. Modernisms - Postmodernisms", kas iepazīstinās lasītājus ar ievērojamā latviešu arhitekta Jura Monvīda Skalberga radošo mūžu. Grāmata ir veltīta vienam no ievērojamākajiem Latvijas arhitektiem – Jurim Monvīdam Skalbergam, kurš jau ar saviem pirmajiem darbiem – Krievu drāmas teātra rekonstrukciju, Rīgas Pareizticīgo katedrāles pārbūvi par Zinību namu, muzikālo klubu  „Allegro" u.c. līdz ar Modri Ģelzi, Ivaru Strautmani un Gunāru Asari kļuva par jaunās paaudzes līderiem Latvijas arhitektūrā.

Lasiet un uzziniet vairāk par "Kilograms kultūras" žūrijas darbu, balvai nominētajiem kultūras notikumiem, un iesaistieties diskusijās ar žūrijas locekļiem balvas mājaslapā: http://www.lsm.lv/kgkulturas/sakums/

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti