Kultūras notikumi šonedēļ. Iesaka muzikoloģe Liene Jakovļeva.

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ik solis mums atgādina, cik atšķirīgi ir cilvēki, viņu izpratne par lietām, gaume un vēlmes - arī brīvā laika pavadīšanas un kultūras notikumu izvēles ziņā! Rīgas un Latvijas kultūrnotikumu kalendārs un ģeogrāfija piedāvā iespaidīgas izvēles iespējas. No plašā klāsta jūsu izvēlei daži krāsaini pavasara kultūras ceļu pieturpunkti. Iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve, muzikoloģe Liene Jakovļeva.

1. Cirka dienas

Rīgas cirks svin savu 130. gadadienu, pārtop un mainās – to pierādīs arī Cirka dienas, kas laikā no 10. līdz 12. aprīlim, ar vairāku notikumu sēriju, cels saulītē laikmetīgā cirka mākslu.

Pasākumu virknē izgaismojas akadēmiskās mūzikas un laikmetīgā cirka sinerģija koncertizrādē „Robežas” - igauņu gaisa akrobātes Grētes Grosas, latviešu mūziķu Ērika Kiršfelda un Venta Zilberta kopdarbs dzejā, vizuālos pārsteigumos.

10. aprīlī skanēs Arvo Perta mūzikā Zuzeum telpās, bet 12. aprīļa vakarā Zirgu pastā smaržos izrāde “Citroni un medus”, kas tiek solīta kā aizkustinošs un brīžiem dauzonīgs stāsts par draudzību, priekiem, skumjām un ikdienišķām dzīves situācijām, parādot, ka katrā dzīves nopietnībā var saskatīt prieku un spēli.

2. Pirmizrāde JRT

Vasaras nojausmas jūtamas Jaunā Rīgas teātra plānos, kur 12. aprīlī tiek solīta jau pēdējā šīs sezonas pirmizrāde. Pasaulslavenā dramaturga Edvarda Olbija lugu „Kas ir Silvija?” iestudē Māra Ķimele, kuras ceļavārdos ir arī šie: „Izrāde ir par robežām. Bet nevis par seksuālām robežām, kuras vajag vai nevajag pārkāpt, bet par domāšanas robežām. Un arī par to, ka pasaule ir noslēpumu un iespēju pilna.” Prieks, ka uz JRT skatuves atgriežas Gundars Āboliņš, šajā izrādē dublējoties ar Kasparu Znotiņu un gaidot atkaltikšanos ar kolēģiem Elitu Kļaviņu, Ģirtu Krūmiņu un Tomu Veļičko.

3. Mūzikas baudīšana 

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris koncertā „Bēthovena un Bartoka parametri” pavasara krāsu paleti sola 12. aprīlī Ventspils teātra namā „Jūras vārti” un 13. aprīlī savās mājās Lielajā ģildē. Divi ungāri - Bēla Bartoks ar „Deju svītu” un Miklošs Roža ar romantisko Altkoncertu - līdzās hrestomātiskajam šedevram Bēthovena 7. simfonijai iekrāsos koncertprogrammu, kurā nepelnīti piemirsto Altkoncertu spēlēs orķestra altu grupas koncertmeistare un šīgada jubilāre Ināra Brīnuma. To diriģēs atraktīvais japāņu viesdiriģents Juniči Hirokami.

4. Silmači baletā

Latvijas valsts simtgades un vasaras jausmās gaidām Latvijas Nacionālās operas baleta trupas jaunumu - Antonija #Silmači. No 13. aprīļa Jura Karlsona mūzikā un Aivara Leimaņa dejas valodā reibinoši ziedēs vasara, saule kāps pretī Jāņu naktij un reibs arī Silmaču saimnieces mīlestību alkstošā sirds…

5. Ar smaidu par latviešiem

Par Latviju un latviešiem šoreiz gan ne mūzikā, bet rakstītā vārdā kas sakāms arī diriģentam Imantam Resnim. Divās grāmatiņās divās valodās Kas ir latvieši/ Who Are The Latvians autors ar smaidu un reizumis ironiju vēsta par būšanām un nebūšanām mūsu Latvijā. Veselīga lasāmviela pašiem par sevi un citiem par mums.

Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti