Rīta Panorāma

Diena par tīru gaisu! Intervija ar Raivi Dejus

Rīta Panorāma

Covid-19 inficēšanās gadījumi Latvijā. Intervija ar VM galveno speciālistu infektoloģijā Ugu Dumpi

Intervija ar kultūras ministru Nauri Puntuli

Kultūras ministrs: Arī vīrusam izplatoties, nozare rudenī izdzīvos; bažas par nākamo gadu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Arī epidemioloģiskajai situācijai valstī pasliktinoties, kultūras nozare šoruden spēs izdzīvot, taču uztraukumu rada neziņa par nākamo gadu, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” uzsvēra kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

Ministrs norādīja: “Par šo rudeni es esmu pilnīgi drošs – vakar runājot arī ar mūsu pakļautībā esošajām iestādēm – šo rudeni mēs varam izdzīvot, arī ja apstākļi pasliktinās. Tieši tāpat tas attiecas arī uz privāto sektoru.”

Ministrs atgādināja, ka joprojām pieejams finansējumam privātām kultūras iestādēm, kā arī plānots vēl viens konkurss pašnodarbināto personu atbalsta programmā.

“Kas būs nākamā gada pirmos trīs mēnešos, tas mani patiešām uztrauc,” atzina ministrs. “Bet es domāju, ka neesmu vienīgais. Es domāju, ka tas uztrauc jebkuru ministru, valdību kopumā. Kā attīstīsies pandēmija, mēs neviens nevaram paredzēt.”

Skaidrojot ierobežojumus amatiermākslas kolektīviem, kas ir spēkā līdz 6. novembrim, ministrs atzīmēja: “Amatiermāksla ir Dziesmu svētku process, un tas nenoliedzami ir mūsu valsts pamats. Taču, ja mēs liekam svaru kausos to bīstamību, ko šādā pandēmijas uzliesmojumā var radīt amatiermāksla, mums ir jāpieņem šis lēmums.”

Viņš norādīja, ka amatiermākslas kolektīvos satiekas ļaudis no dažādiem citiem ''sociālajiem burbuļiem'', kas rada risku Covid-19 izplatībai.

“Varbūt, ka tiešām ir “jāsakož zobi”, šīs trīs nedēļas jāpaciešas, lai šī pandēmija nevirzītos jau profesionālajā mākslā, kā tas diemžēl jau šobrīd ir noticis operā,” uzsvēra ministrs.

Puntulis arī stāstīja, ka, neraugoties uz pašreiz spēkā esošajiem ierobežojumiem amatiermākslas kolektīvu darbībai, Nacionālais kultūras centrs strādā pie vadlīniju izstrādes amatiermākslas kolektīvu mēģinājumiem un koncertiem, gatavojoties skolēnu dziesmu un deju svētkiem.

KONTEKSTS:

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga, un 14 dienu kumulatīvais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedzis 25 gadījumus. Pieaug arī rindas uz Covid-19 testiem, un cilvēki bez simptomiem jau ir aicināti uz pārbaudi nepieteikties.

Reaģējot uz slimības izplatību, valdība nolēma, ka sejas aizsargmaskas sabiedriskajā transportā no 7. oktobra ir obligātas. 13. oktobrī valdība lēma, ka maskas jāvalkā arī sabiedriskās vietās, kur uzturas vairāk nekā 15 minūtes. Pašlaik Latvijā publiskos pasākumos iekštelpās var pulcēties līdz 500 cilvēkiem, brīvā dabā – līdz 1000. Privātos pasākumos iekšā var pulcēties 30, bet ārā – 300.

No 17. oktobra līdz 6. novembrim nodarbības un mēģinājumi interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmās, kā arī amatiermākslas kolektīviem, notiks attālināti, taču individuālās nodarbības drīkstēs organizēt klātienē. Tāpat noteikts, ka nenotiek nekādi starpreģionālie pasākumi interešu vai profesionālās izglītības ievirzes ietvaros, lai novērstu Covid-19 pārnešanu no augstas izplatības reģioniem.

Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai un ekonomikas atlabšanai investīcijām kultūrā tika lemts piešķirt 32 miljonus eiro: 10,6 miljonus eiro Covid-19 pandēmijas radīto seku mazināšanai valsts kultūras iestādēs un radošo personu atbalstam; 10,4 miljonus eiro modernizācijas pasākumiem kultūras nozarē – valsts pasūtījumiem jaunu kultūras vērtību radīšanā, kā arī 11 miljonus eiro kultūras infrastruktūrai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti