Kultūrdeva

"Kultūrdeva"

Kultūrdeva

V. Sīlis: Māksla padara dzīvi dzīvojamu

Kultūrdeva

Kultūras ministrs aicina atcelto pasākumu biļešu īpašniekus nesteigties atgūt naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijā izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā atcelti visi publiskie kultūras nozares pasākumi. LTV raidījumā “Kultūrdeva” Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) aicināja atcelto pasākumu biļešu īpašniekus nesteigties uz kasēm, lai atgūtu iztērēto naudu, tā vietā dodot organizatoriem laiku atrast iespēju pasākumu pārcelt uz citu datumu.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) jau informējis, normatīvie akti neuzliek par pienākumu pakalpojumu sniedzējiem atmaksāt patērētājiem valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ atcelto pasākumu biļešu vērtību. PTAC, Kultūras ministrija un pasākumu organizatori vienojušies, ka plānotie pasākumi tiks pārcelti un iegādātās biļetes būs derīgas uz vēlāku laiku.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa skaidroja: “Ņemot vērā, ka šī ir “force majeure” situācija, tad uz šo periodu, kas ir izsludināts līdz 14. aprīlim, visi līgumi ir iesaldēti, un attiecīgi pēc tam, kad tā krīze beigsies, tad būtu jāpasaka katram organizatoram, vai pasākumi tiks atcelti vai pārcelti. Ja pasākums tiks pārcelts uz citu datumu, tad principā [apmeklētājam] ir jāpieņem šīs  izmaiņas, nauda šādā gadījumā jāatmaksā nav, un šo pakalpojumu varēs saņemt vēlāk.

Savukārt, ja pasākuma organizators izlems atcelt, tad būtībā cilvēkam ir tiesības atkāpties no līguma un saņemt naudu atpakaļ.

Bet, protams, ka mēs aicinām cilvēkus būt pretimnākošiem šajā sarežģītajā laikā un saprast, ka ļoti ātri pasākumu organizatori ne vienmēr to varēs izdarīt, dot viņiem iespēju un laiku.”

Publisko pasākumu ierobežojumi, iespējams, vistiešāk skar kultūras nozari. Kultūras iestāžu kases ir slēgtas, un daudzi rīkotāji vēl tikai domā, kā pārcelt ieplānotos pasākumus, gaidot arī lielāku skaidrību par situācijas attīstību.

Piemēram, Dailes teātrim izstrādātas vairākas stratēģijas, kā tiks pārceltas izrādes, atkarībā no tā, cik ilgi turpināsies ārkārtējā situācija. Labākajā gadījumā visi skatītāji pagūs ieplānotās izrādes redzēt jau šosezon. Sliktākajā – daļai nāksies gaidīt līdz rudenim, stāstīja teātra direktors Juris Žagars.

Teātru repertuāra pārplānošanu atvieglo fakts, ka tiem pieejamas savas telpas. Tikmēr konkurence izvērtusies pavasarī plānoto festivālu un koncertu rīkotāju starpā, kuri savām norisēm telpas īrē. Liels skaits koncertu jau pārcelti uz rudeni, bet ir skaidrs, ka ne koncertzāļu, ne brīva laika rudens sākumā visiem pasākumiem nepietiks.

Abu lielāko biļešu tirgotāju – “Biļešu servisa” un “Biļešu paradīzes” – interneta vietnēs šobrīd atrodamas sadaļas, kur pārskatāmā veidā regulāri tiek atjaunota informācija par izmaiņām plānoto kultūras pasākumu norisē.

“Biļešu paradīzes” valdes loceklis Jānis Ķuzulis Latvijas Televīzijai pastāstīja, ka viņu tirdzniecības tīklā vien ir atcelti vairāk nekā 750 pasākumi. Šobrīd tiekot darīts viss iespējamais, lai kopā ar pasākumu rīkotājiem pasākumus pārceltu – tam nepieciešams atrast jaunas telpas, vienoties ar māksliniekiem.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis aicina biļešu īpašniekus nesteigties ar naudas atgūšanu,

ļaujot pasākumu rīkotājiem atrast datumus, uz kuriem pārcelt plānotos pasākumus un apmeklējot tos ar derīgajām biļetēm, šādi atbalstot rīkotājus un māksliniekus.

Puntulim piekrīt Latvijas Pasākumu norises vietu asociācijas un arī kultūrvietas “Hanzas perons” vadītāja Ieva Irbina. Viņa uzsver, ka ar kultūras iestāžu akciju #tiksimiesdrīz biļešu īpašniekiem tiek pausts – iestādes strādā ar maksimālu atdevi, lai iespējami ātri atrastu jaunos datumus. Ir vajadzīga sabiedrības empātija un pacietība, lai rīkotāji atrastu nepieciešamos risinājumus, uzsvēra Irbina.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti