Kultūras ziņas

Grupas "Aurora" divi koncerti

Kultūras ziņas

Mežaparkā sākas festivāls "Rīgas ilūzijas"

KM prioritātes - pedagogu atalgojums un simtgade

Kultūras ministrijas prioritātes nākamā gada budžetā – pedagogu atalgojums un simtgade

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kultūras ministrijas (KM) būtiskākās jaunās politikas iniciatīvas ir pedagogu darba atalgojuma modeļa ieviešana kultūrizglītībā un Latvijas valsts simtgades svinību īstenošana, kas aptver visu nozaru pasākumus, teikts KM paziņojumā.

Tāpat paziņojumā norādīts, ka kultūras ministre Dace Melbārde (NA), labprāt 31.maijā pie Ministru kabineta ēkas būtu tikusies ar kultūrizglītības skolotājiem, taču diemžēl todien atradusies Briselē, lai piedalītos Eiropas Savienības kultūras ministru padomes sanāksmē.

"Mēs pilnībā atbalstām mūsu pedagogu prasības attiecībā uz kultūrizglītības iekļaušanu IZM izstrādātajā pedagogu atalgojuma modelī, kas tika prezentēts 25.aprīlī. KM vienmēr ir stingri iestājusies par to, ka modelim jābūt vienotam. Šobrīd par to ir panākta vienošanās arī koalīcijā," skaidro ministre.

"Ņemot vērā pašreizējo situāciju, kad pilnīgai reformas īstenošanai kultūrizglītības sektoram nepieciešami 13 538 861 eiro, KM negrasās no savas pozīcijas atkāpties un ir iesniegusi pedagogu darba atalgojuma modeļa ieviešanu kā prioritāru jauno politikas iniciatīvu,” uzsver Melbārde.

Otra KM jauno politikas iniciatīvu prioritāte ir Latvijas valsts simtgades svinību īstenošana, kam kopsummā nākamajā gadā būtu nepieciešami 5 255 861 eiro.

Kultūras, starptautiskās, diasporas un reģionālās programmas, kā arī 2018.gada novembra svētku sagatavošanas procesa un Latgales kongresa simtgades pasākumu pašreizējās kopējās izmaksas 2017.gadā veido 2 369 513 eiro. Savukārt KM pieteiktās citu nozaru un sabiedrisko mediju iniciatīvas 2017.gadā veido izmaksas 2 886 348 eiro apmērā.

Nākamgad plānota Latvijas valsts simtgades svinību atklāšana, Latgales kongresa simtgades svinību pasākumu plāna īstenošana, simtgadei veltīta koncertcikla „Latvijas gredzens” atklāšana,  valstiskuma izzināšanas ceļojumu pirmo maršrutu atklāšana, Latviešu Pagaidu Nacionālās padomes darbības simtgade Valkā un daudzi citi pasākumi. Vienlaikus simtgades svinību koordinators – KM Latvijas valsts simtgades birojs – turpinās veidot Baltā galdauta svētku tradīciju, simtgades ieskaņā liks pamatus jaunām tradīcijām, iesaistot simtgades sagatavošanā un svinībās gan iedzīvotājus visā Latvijā, gan ārvalstīs dzīvojošus tautiešus.

Bez minētajām prioritārajām iniciatīvām, KM ir pieteikusi arī nepieciešamību risināt jautājumu par Nevalstisko organizāciju fonda darbības turpināšanu 2017.gadā 700 000 eiro apmērā, kā arī finansējumu mediju politikas īstenošanai – Mediju atbalsta fona izveidei un mediju pratības veicināšanai 1 265 248 eiro apmērā.

Kā katru gadu, arī šogad finansiāli ietilpīgu daļu veido KM apkopotās kultūras iestāžu vajadzības. Pilnīga kultūras resora pieteikto problēmu risināšana – tai skaitā, kultūras darbinieku atalgojuma palielināšana, rekonstrukcijas, telpu remonti, mūzikas instrumentu nomaiņa, Eiropas Savienības finansēto projektu pabeigšana un uzturēšana un citas vajadzības – 2017.gadā prasītu vismaz 10 509 479 eiro.

Visas minētās jaunās politikas iniciatīvas kopā veido 31 269 449 eiro summu, taču tas, kādā apmērā būs iespējams īstenot KM iesniegtās vajadzības, būs atkarīgs no valsts budžeta iespējām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti