Kultūras ministrija: Brīvdabas muzejam likvidācija nedraud

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Lai gan Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam ir ieilgušas problēmas ar akreditāciju, Kultūras ministrija atzinīgi vērtē muzejnieku centienus sakārtot savu saimniecību, un bažām par iespējamu muzeja likvidāciju nav nekāda pamata, piektdien, 2.martā, tiekoties ar Brīvdabas muzeja kolektīvu, apstiprināja Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

„Ziņojums ir tāds, ka nekad netiks pieļauta situācija, ka muzeju likvidētu. Mēs darīsim visu iespējamo, kas ir jādara, bet tādā stāvoklī mēs nekad nevaram nonākt, un mēs netaisāmies šajā situācijā nonākt,” viņa uzsvēra.

Šī reakcija sekoja pēc Latvijas Radio ziņotā par muzeja akreditācijas grūtībām, kas izraisīja spekulācijas par iespējamu muzeja slēgšanu, ja akreditāciju neizdosies atjaunot.

KM un muzeja darbinieku tikšanās
KM un muzeja darbinieku tikšanās
Vilsone arī solīja meklēt risinājumus Brīvdabas muzeja teritorijas labākai aizsardzībai, reaģējot uz darbinieku bažām par jaunu apbūvi muzeja apkārtnē.

Darbiniekiem bija sakrājies daudz sasāpējušu jautājumu, no kuriem daļa ministrijas ausis sasniedza pirmoreiz – piemēram, par piemērotas krātuves trūkumu un grūtībām izmantot savā teritorijā augošos kokus.

Muzeja darbinieki, Krājuma nodaļas vadītāja Daina Kraukle un galdnieks-restaurators Jānis Ķipēns, Latvijas Radio pēc tikšanās atzina, ka šī tikšanās bijusi liels solis uz priekšu pašlaik ne visai vieglajās ministrijas un muzeja attiecībās.

„Man personīgi liekas, ka tas ir ļoti liels solis uz saprašanos. Man patīk, ka jaunā valsts sekretāre kā pirmo soli spērusi to, ka uzklausa muzeja darbiniekus,” sacīja Kraukle.

“Jo šajā akreditācijas procesā, kas mums ir ievilcies, mēs visi darbinieki ļoti labi saprotam, ka ir problēmas, kas ir radušās turpat vai simts gadu laikā [muzejs ir dibināts 1924.gadā, un tajā nekad agrāk nebija veikta pilnīga krājuma esības pārbaude – red.]. Un, ja pēdējo astoņu gadu laikā ir uzsākta šīs sistēmas sakārtošana, tad šķiet dīvaini, ka mēs saņemam vienus vienīgus pārmetumus par to,” sacīja Daina Kraukle.

„Vismaz beidzot augšā sāk dzirdēt, kas notiek apakšā, sacīsim tā,” norādīja Jānis Ķipēns.

„Varbūt vajadzēja tādam augonim izveidoties, lai beidzot apakšās arī sāktu ieklausīties. Atnāk te normāli pakomunicēt. Jo citādi mēs katrs sēžam savā mājā, kaut ko knibināmies, kaut ko bīdām, bet tā, ka mēs justu no ministrijas, ka – jā, te kaut kas notiek –, tā līdz šim nav bijis,” sacīja Ķipēns.

KONTEKSTS:

Latvijas Etnogrāfiskajam brīvdabas muzejam jau vairāk nekā gadu nav atjaunota akreditācija, jo konstatēti nopietni trūkumi muzeja krājuma uzskaitē un darbības plānošanā.

Tas bijis arī viens no iemesliem, kādēļ par neapmierinošu atzīts Brīvdabas muzeja direktores Ilzes Millersones darbs. Atlaist gan viņu pašlaik nevar.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti