Kultūras ziņas

Laikmetīgo grafiku izstāde pārkāpj ierastos priekšstatus par grafiku

Kultūras ziņas

"Latvian Voices" izdos albumu Vācijā

Latvijas mūziķi saņem Grammy balvu

Kultūras ministre sveic «Grammy» balvas laureātus un aktualizē jautājumu par prēmijām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kultūras ministre Dace Melbārde sveic Latvijas Radio kori un orķestri „Sinfonietta Rīga” ar iegūto „Grammy” balvu un atzīst, ka šis sasniegums aktualizē jautājumu par prēmēšanu kultūras jomā, bet par prēmiju piešķiršanas kritērijiem būtu jāvienojas visai nozarei, informēja Kultūras ministrija.     

/Papildināts ar D.Melbārdes teikto/

Latvijas Radio koris un „Sinfonietta Rīga” kopā ar diriģentu Tenu Kaljusti, solistiem, Igaunijas filharmonijas kamerkori, Tallinas kamerorķestri un kolektīvu „Vox Clamantis” balvu saņēma kategorijā "Labākais kora sniegums" par dalību igauņu komponista Arvo Perta opusa „Adam's Lament” ierakstā.

„Tas ir tiešām unikāls notikums Latvijas kultūras dzīvē. Latvijai ir jālepojas ar katru šādu panākumu. Šī „Grammy” balva ir kārtējais apliecinājums mūsu mūziķu izcilībai, un šādos brīžos mēs kļūstam par pasaules kultūras lielvalsti. Tas ir skaists vainagojums Latvijas Radio kora līdzšinējai ilgstošajai, veiksmīgajai sadarbībai ar diriģentu Tenu Kaljusti, un es novēlu, lai tas kļūst par pakāpienu ceļā uz jaunām virsotnēm!” pauda Melbārde.

Šis gadījums aktualizē jautājumu par izcilo sasniegumu prēmēšanu kultūras nozarē, tomēr ministre atzīst, ka tā jāizstrādā sistēmiski, ņemot vērā Nacionālās kultūras padomes redzējumu.

Šobrīd nav prakses, kas balstītos uz konceptuālu risinājumu. Tāpēc ir svarīgi visai nozarei vienoties, kuras ir tās balvas, pats augstākais novērtējums kultūras pasaulē, ko var pielīdzināt, piemēram, uzvarai olimpiskajās spēlēs sportā,” pauda ministre.

Ministre arī izteukusi cerību, ka izdosies rast šādu konceptuālu risinājumu līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Latvijas Radio raidījumam „Pēcpusdiena”  ministre atzina, ka „Grammy” balvas piešķiršana ir labs impulss tam, lai šogad tiktu skaidrībā ar balvām par izciliem panākumiem kultūras jomā. Balva būtu arī finansiāla, atzina ministre.

Viņa atzina, ka kritēriji balvas piešķiršanai būtu jānosaka pietiekami autoritatīvai institūcijai un, viņasprāt, tā varētu būt Nacionālā kultūras padome, kas varētu izstrādāt nolikumu un, pamatojoties uz to, gada beigās piešķirtu balvas par starptautiskiem sasniegumiem.
Jābūt pārnozaru skatījumam, un varbūt šis notikums [„Grammy” balvas pasniegšana] ir iemesls iedibināt Nacionālās kultūras padome spalvu par īpašiem nopelniem pasaules līmenī, sacīja ministre.

Viņa uzsvēra, ka pateikt paldies par sasniegumiem nekad nav par maz, un šobrīd aktualizējas jautājums, kā mēs sakām paldies izcilībām.

Dace Melbārde par nepieciešamību pateikties par sasniegto
00:00 / 03:23
Lejuplādēt

„Grammy” balvas tika pasniegtas jau 56. reizi. „Grammy” balvas pasniedz ASV Skaņu ierakstu akadēmija. Šogad uz tām varēja pretendēt ieraksti, kas izdoti no 2012. gada 1. oktobra līdz 2013. gada 30. septembrim. Balvu pasniegšanas ceremonija notika 26. janvārī Losandželosā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti