Tieša runa

Kultūras ministre Dace Melbārde par 60 miljoniem

Tieša runa

"Tieša runa": Vai Latvijā augstskolu ir par daudz?

Tieša runa: Kā svinēsim Latvijas simtgadi?

Kultūras ministre: Latvijas simtgadei nav jātērē papildu 60 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas simtgadei nav jātērē 60 miljoni, un neviens to neplāno darīt, Latvijas Televīzijas raidījumā “Tieša runa” uzsvēra kultūras ministre Dace Melbārde (Nacionālā apvienība), norādot - svētkiem papildus no valsts budžeta paredzēta krietni mazāka summa.

No valsts budžeta Latvijas simtgadei papildus atvēlēs 22 miljonus eiro trijos gados, raidījumā sacīja Melbārde. Savukārt publiski nereti izskan summa - 60 miljoni eiro, ko veido gan papildu budžeta līdzekļi svētkiem, gan ministriju un valsts iestāžu jau esošajos budžetos atrastie līdzekļi, pašvaldību finansējums, Eiropas fondu līdzekļi, nauda no mecenātiem un citiem avotiem.

Raidījumā ministre skaidroja, ka simtgades svētki ir samērojami ar kaimiņvalstu simtgades svētkiem un ar lielajiem pasākumiem, kas reiz Latvijā jau notikuši. Kā piemēru viņa minēja tādus pasākumus kā “Rīgai 800”, kas izmaksāja 24 miljonus, un NATO samitu Latvijā, kura budžets ir tuvs simtgades budžetam.

Lielākās izmaksas esot saistītas ne jau mākslinieciskiem izdevumiem, bet gan publisko pasākuma pieejamību un tehnisko nodrošinājumu - gaismām, skatuvi, skaņām, drošību, labierīcībām.

Iepriekš ziņots, ka simtgades svinībām no valsts budžeta tērēs 32 miljonus eiro. Vēlāk Kultūras ministrijā (KM) portālam Lsm.lv skaidroja, ka nepilni 32 miljoni eiro pieciem gadiem jeb laika periodam 2017.-2021.gadam ir kopējais indikatīvi iezīmētais finansējums simtgades norisēm. No tā piešķirtais finansējums, ar ko KM jau strādā, ir ministres raidījumā norādītie 22,3 miljoni trīs gadiem.

Tāpat ministrija norādīja, ka plašsaziņas līdzekļos izskanējušie 60 miljoni sniedz maldīgu priekšstatu, jo tajos summētas visas norises, kas turpmākajos gados notiks simtgades zīmē. KM pārstāve Linda Pastare uzsvēra, ka simtgades pasākumu plānā ir iekļauti arī pasākumi, kas notiktu arī bez simtgades, piemēram, Dziesmu un deju svētki, militārās parādes, ekumēniskie svētku dievkalpojumi, Latvijas rakstnieku darbu tulkošana, Valsts Kultūrkapitāla fonda konkursi sabiedrības iniciatīvām, īpašo pastmarku izdošana, muzeju nakts u.c. ierasti pasākumi.

Vēstīts, ka Latvija savu simtgadi svinēs nevis gadu, bet piecus gadus. Ieskrējiens notiek jau šogad, nozīmīgākie pasākumi, protams, nākamajā – 2018. gadā – un turpinājums vēl trīs gadus pēc tam. Lielāko naudu paredzēts ieguldīt šādās aktivitātēs - "Latvijas skolas soma", simtgades filmu programma, Dziesmu svētki, pasākumi ārzemēs, nacionālā simtgades loterija, Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogramma "Latvijai 100", saturs Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti