Kultūras ministre Eiropas Parlamentā prezentēs prezidentūras prioritātes kultūrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 16. līdz 19.janvārim kultūras ministre Dace Melbārde uzturēsies Briselē, kur Eiropas Parlamenta Izglītības un kultūras komitejā prezentēs Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē prioritātes kultūras un audiovizuālajā jomā, kā arī piedalīsies vairākos Latvijas prezidentūras atklāšanas kultūras pasākumos.

Latvijas prezidentūra kā galvenos darba virzienus kultūrā, ar kuriem 19.janvārī Eiropas Parlamenta Izglītības un kultūras komitejā ministre iepazīstinās Eiropas Parlamenta deputātus, izvirzījusi kultūras, radošo industriju un citu nozaru (ekonomikas, tehnoloģiju, izglītības, pētniecības, mantojuma, sociālo jomu) sadarbības veicināšanu, kā arī kultūras mantojuma, mūsdienu arhitektūras un dizaina mijiedarbību, lai sekmētu kvalitatīvas dzīves telpas attīstību.

Savukārt audiovizuālajā jomā Latvijas prezidentūra uzsvērs nepieciešamību diskutēt par Eiropas audiovizuālās politikas attīstību digitālajā laikmetā, jo tehnoloģiju attīstība, globālā konkurence un pašreizējā ģeopolitiskā situācija liek meklēt jaunus risinājumus kvalitatīvas informatīvās telpas veidošanai.

Kā norāda kultūras ministres padomniece Dagnija Grīnfelde, ideja par kultūru ne tikai kā izaugsmes līdzekli un instrumentu, bet arī kā attīstības mērķi un vērtību pašu par sevi caurvīs Latvijas prezidentūras laikā plānotos pasākumus gan kultūras, gan audiovizuālajā jomā. 

Īpašs akcents ministres uzrunā būs visu ES dalībvalstu kultūras ministru paustā solidaritāte centienos aizsargāt ES pamatvērtību - vārda brīvību un mākslinieku tiesības brīvi nodarboties ar radošo darbu, kuru ministri 11.janvārī apliecināja ar kopīgu atklāto paziņojumu, atsaucoties uz traģiskajiem notikumiem žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijā Parīzē.

Vizītes laikā kultūras ministre piedalīsies arī dažādos prezidentūras atklāšanas pasākumos.

16.janvārī ministre apmeklēs Latvijas prezidentūras ES Padomē atklāšanas koncertu "Bozar" koncertzālē, kurā piedalīsies izcilā operdziedātāja Elīna Garanča kopā ar Beļģijas Nacionālo orķestri diriģenta Karela Marka Šišona vadībā; īpašs sveiciens no Latvijas būs koncerta programmā iekļautie latviešu komponistu Andra Dzenīša un Ērika Ešenvalda skaņdarbi. Šis koncerts būs viens no nozīmīgākajiem prezidentūras kultūras programmas pasākumiem, kuru apmeklēt aicinātas dažādu valstu augstas amatpersonas.

17.janvārī koncertzālē "Flagey" ministre uzrunās koncerta "Rīgas Ritmi All Stars" viesus. Koncerts notiks Briseles džeza festivālā, un tajā piedalīsies Māra Briežkalna kvintets un Laimas Jansones trio, pārstāvot vienu no Latvijā iecienītākajiem un starptautiski pazīstamākajiem mūzikas festivāliem - džeza festivālu "Rīgas ritmi".

18.janvārī ministre viesosies Ljēžā un Laluvjērā, kur apmeklēs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja sadarbības projektus - starptautiskās izstādes "Iespaidi un paralēles" Ljēžas Mākslas muzejā un "Iespaidi un paralēles. Laluvjēra - Rīga" Jankeleviči muzejā Laluvjērā.

Savukārt 19.janvārī īsi pirms prioritāšu prezentācijas ministre ar uzrunu piedalīsies Latvijas mākslinieku izstādes atklāšanā Eiropas Parlamentā. Šajā ekspozīcijā būs skatāmi Vinetas Kaulačas, Alekseja Naumova, Līgas Purmales, Otto Zitmaņa un Kristapa Ģelža darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti