Kultūras ziņas

Bērnu radošums un izdoma izstādē "Radi rotājot"

Kultūras ziņas

Pabeigta filmas "Ūdens garša" filmēšana

Kultūras medijiem piešķir 790 000 eiro

Kultūras medijiem sadala 790 000 eiro; nozarē spriež – jaunā programma radīs veselīgu konkurenci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ar nākamo gadu 13 kultūras medijiem valsts piešķirs pastāvīgu finansējumu uz trim gadiem. Šī ir ilgi gaidīta mērķprogramma, kas kultūras medijiem dod iespēju būt drošākiem par savu nākotni. Tie ir tādi izdevumi kā “Rīgas Laiks”, “Satori”, “Kroders” un citi, kas lasītājiem garantē iespēju lasīt jaunākās ziņas, kritiku un intervijas.

No nākamā gada sākuma līdz 2024. gada beigām 13 digitālie un drukātie kultūras izdevumi saņems garantētu finansējumu no jaunas Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Kultūras nozares dokumentēšana”. Līdz šim katrs medijs atbalstu saņēma savas nozares konkursā. Tagad šie mediji tiek skatīti vienotā programmā, un pirmajā no trijiem gadiem to starpā tiks sadalīti 790 tūkstoši eiro.

Žurnāla “Kino Raksti” galvenā redaktore Kristīne Matīsa skaidro: “Kultūras mediji bija atstāti tādā situācijā, ka tas lielā mērā ir katras pašas redakcijas hobijs vai izprieca ar nestabilu situāciju tādā ziņā, ka nekas nav prognozējams, ka visa finansēšana notiek no reizes uz reizi katrā kultūrkapitāla konkursā.”

Kā norādīja Valsts kultūrkapitāla fonda ekspertu komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš, jaunā mērķprogramma arī nozīmē to, ka parastajos nozaru konkursos projektiem nav jākonkurē ar nozares medijiem: “Šī ir speciāli orientēta mērķprogramma uz to, ka tiek atbalstīti kultūras mediji, tātad šis finansējums netiek atņemts jebkurai nozarei. Šie projekti [parastajos nozaru konkursos] vairs netiek izskatīti tiem medijiem, kas pastāv vairāk nekā trīs gadus.”

Lai varētu pretendēt uz finansējumu jaunajā mērķprogrammā medijam vajadzīga vismaz trīs gadu pieredze, patstāvīga redakcija, regulāras publikācijas, savs zīmols un vērā ņemama auditorija.

Žurnāla “Kino Raksti” redaktore Kristīne Matīsa secina, ka jaunā mērķprogramma radīs veselīgu kvalitātes sacensību mediju starpā.

“Sacensties, protams, ne ar saturu, bet ir ļoti labi, ka ir samērojamas tāmes, tehniskie izdevumi. Tad eksperti redz visu ainu kopā, un es ceru, ka nevar būt tā, ka viens portāls izmaksā divreiz dārgāk nekā otrs portāls. Arī, teiksim, kaut kāda prognoze, ko var maksāt autoriem – citādi katrs medijs atsevišķi varēja darīt, ko grib,” spriež Matīsa.

“Kino Raksti” šajā programmā ir saņēmuši 70 tūkstošus eiro. Vislielākais finansējums – 95 tūkstoši – piešķirti žurnāla “Rīgas Laiks” izdošanai. Savukārt pa 90 tūkstošiem literatūras izdevumam “Domuzīme” un interneta žurnālam “Satori”. Tā izdevēja Antonija Skopa skaidro, ka tie ir tikai 45 procenti no nepieciešamās naudas. Pārējo sedz ziedojumi un citi finansējuma avoti:

“Viena no galvenajām vērtībām, kas ir šai naudai, ir emocionāla vērtība, ka valsts apliecina: mums kultūras mediji ir svarīgi,

mēs atzīstam, ka tā ir neatņemama kultūras procesa sastāvdaļa, un mēs novērtējam ne tikai jūsu darbu, bet arī to stratēģisko nozīmīgumu, ko kultūras mediji sniedz. Un tas ir ļoti daudz.”

Jāpiebilst, ka pēc mērķprogrammas atbalsta saņemšanas medijs vairāk nevarēs pretendēt uz kādu citu kultūrkapitāla fonda atbalsta programmu. Un, tā kā finansējums šobrīd ir piešķirts tikai pirmajam gadam, otrajā un trešajā gadā katram medijam tas var tikt precizēts un pārskatīts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti