Kultūras mantojuma speciālisti Daugavpilī palīdzēs pilsētbūvniecības pieminekļu saglabāšanā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Latgales reģionālās nodaļas pārstāvji turpmāk divas reizes nedēļā būs Daugavpilī, lai pieņemtu apmeklētājus un palīdzētu aizsargājamo pilsētbūvniecības pieminekļu apsaimniekotājiem risināt jautājumus, kas skar to saglabāšanu un atjaunošanu.

Valsts mērogā Daugavpils ir unikāla pilsēta, kurā atrodas divi valsts aizsargājamie pilsētbūvniecības pieminekļi. Tās ir vērtības, kuras gan jāapzina, gan par kurām jārūpējas, lai saglabātu tās nākamajām paaudzēm.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde Daugavpilij kļuvusi tuvāka
00:00 / 02:08
Lejuplādēt

Daugavpils ir unikāla pilsēta ar vērtīgu mantojumu, izbraukumā pa pilsētu apliecina Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Latgales reģionālās nodaļas vadītāja un galvenā inspektore Vilma Platpīre:

“Daugavpilī atrodas divi valsts aizsargājamie pilsētbūvniecības pieminekļi: Daugavpils pilsētas vēsturiskais centrs un Daugavpils cietoksnis ar priekštilta nocietinājumu.”

Inspektoru klātbūtne šeit krietni atvieglos gan šo objektu uzturēšanas, gan saglabāšanas, gan arī atjaunināšanas iespējas, saka Daugavpils domes Īpašuma pārvaldīšanas departamenta Nekustamā īpašuma nodaļas vadītāja Inta Ruskule.

“Kopumā Daugavpilī uz šo brīdi uzskaitīti 163 objekti, kas ir Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes uzraudzībā. Tie ir gan vietējas nozīmes, gan valsts nozīmes, tie ir mākslas, arhitektūras, pilsētbūvniecības un vēstures objekti,” norāda Ruskule.

Inspektoru klātbūtne palīdzēs ne tikai lielu projektu īstenošanu, kas skar valsts aizsargājamo objektu saglabāšanu, bet arī šķietami nelielu, bet vizuāli svarīgu detaļu pareizu restaurāciju.

“Tie varētu būt balkoni, piemēram, Rīgas ielā - balkoni tieši ir tie skaistie aksesuāri tajā ēkā, kurus vajadzētu sakārtot un atjaunot vēsturiskajā veidolā. Lai sekotu līdzi tādām sīkām niansēm, kuras padara tieši šīs ēkas skaistas,” skaidro Ruskule.

Kopumā Daugavpils kā pilsēta no inspektoru skatu punkta tieši kultūras mantojuma saglabāšanas jomā ir pat sava veida labs paraugs, saka Vilma Platpīre:

“Daugavpilī saglabātības līmenis ir labs un dažiem objektiem tas varētu būt labs paraugs citām pilsētām.”

Kā viens no pozitīvajiem piemēriem ir Daugavpils cietoksnis un Marka Rotko mākslas centrs. Tomēr, kā ik katrā jomā, arī kultūras mantojuma saglabāšanas sfērām neiztiek bez problēmām, tāpēc Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes inspektoru klātbūtne tikai pozitīvi sekmēs jebkuras darbības šajā jomā, uzskata Platpīre.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti