Kultūras labumi šai nedēļai. Iesaka Toms Treibergs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Sagaidiet septembri ar stilu un dodieties prom no lielās ielas! Paklausīties mazāk dzirdētu mūziku Rīgas kanālā, izaicināt neērtības sajūtu mākslā, palasīt dzeju divās valodās un noskatīties labu čehu kino - to visu šonedēļ iesaka sabiedrisko mediju balvas "Kilograms kultūras" pārstāvis Toms Treibergs.

1. Ļoti laba mūzika rudens sākumam

Pēc divu gadu nosacītas klusēšanas pie klausītājiem atgriežas grupa “S&T Syndicate”, lai ar koncertu uz peldošās platformas Rīgas kanālā atklātu savu pirmo studijas ierakstu “Interaction”.

Bāzējoties dažādās pilsētās – Rīgā, Londonā un Berlīnē, grupas dalībnieki pārskatījuši materiālu no dažādiem apvienības pastāvēšanas posmiem, kā lasāms albuma skaidrojumā – ““Interaction” - “Mijiedarbība” ir skaņā pārnesta mūsu sajūta par to, kā savstarpēji savienojoties gan fiziskiem, gan garīgiem elementiem rodas kaut kas jauns; process, kas nekad nebeidzas un gala rezultāts, kas nekad neatkārtojas’’.

Šī ir ļoti laba mūzika, kuras pavadībā iesākt ceļu rudenī, pārskatot spilgtākās atmiņas no aizvadītās vasaras.

Koncerts klausāms 2. septembrī plkst. 21:00 parka kafejnīcā “KasDārzā” pašā ielas viducī, Radio ielā 1.

2. Māksla un neērtības sajūta

Māksla jau sen vairs nav eksponātu kopums ar ilustratīvu nozīmi. Notikumiem pasaulē pieņemot aizvien grandiozākus un grūtāk paredzamus pavērsienus, arvien būtiskāka šķiet savas attieksmes un vērtējuma nostabilizēšana. Tā tas ir arī ar mākslu, kura ir nometusi savu izklaidētājas ietērpu, paliekot mūsu priekšā kaila un neērta. Neērta tāpēc, ka nereti uzdod jautājumus, uz kuriem gribas atbildēt kā Skārletai O’ Hārai: ’’Par to es domāšu rīt’’.

No 26. augusta laikmetīgās mākslas centrā Kim?, Sporta ielā 2, iespējams iepazīties ar projektu ‘’Retina’’, kuru veido dizaineris Germans Ermičs, arhitektūras kritiķis Vents Vīnbergs, fotogrāfs Andrejs Strokins un kultūrteorētiķis Kaspars Vanags.

Esmu ieintriģēts, par kādiem jautājumiem man šoreiz būs jādomā, atstājot izstāžu zāli.

Pavediens rodams Kaspara Vanaga esejā, kas tapusi tieši projekta sakarā: “Arī bezgaumīgas tēmas ir jārok. Izvagotas ar meliorācijas grāvjiem, tās neiegūst šarmu, tomēr reizēm, lai atbrīvotos no neērtības sajūtas, pietiek arī ar pliku racionalitāti.”

3. Semjona Haņina dzeja

Rakņājoties pa Vestienas bibliotēkas plauktu ar atzīmi ‘’Lirika’’, uzgāju 1995. gadā izdoto almanahu “Dzejas diena’’. Satura rādītājā starp citiem autoriem pārsteigts ieraudzīju arī Semjona Haņina vārdu. Nodomāju: ’’O, viņš jau tik ilgi ir kopā ar mums.’’ Tas tāpēc, ka šķiet – Saša, kā viņu dēvē kolēģi un domubiedri, ir ieradies šeit ja ne no citas planētas, tad no cita laikmeta gan.

Viņa elegance, noslēpumainā, samtaini dobjā balss un tajā izteiktās domas, kurās noteikti iekļauta daļa humora, kontrastē ar steidzīgo un detaļās neieinteresēto Rīgu.

Taču dzejā tieši detaļas ir viens no galvenajiem līdzekļiem, ar kuriem iespējams atklāt pasauli no jauna. Haņins stāsta par cilvēku, kurš it kā atrodas ēnā: tā ir nošķirtība, atelpa pirms lēciena. Īsais mirklis, pirms diriģenta zizlis atklāj partitūras pirmo noti.

Jaunākajā apgāda “Neputns” samta sērijas izdevumā, Semjona Haņina dažādos periodos sarakstītos dzejoļus atdzejojuši trīspadsmit dzejnieki. Izdevums ir bilingvāls, tāpēc ir interesanti novērtēt katra atdzejotāja darbu, salīdzinot to ar autora oriģinālu.

4. Čehu kino "Bizē"

Jauno mācību gadu tematiski iesāk arī kinoteātris “Kino Bize’’. Čehu režisora Jana Hrebeka drāma ‘’Skolotāja’’ stāsta par patiesiem notikumiem 1983. gada Čehoslovākijā. Nelielā Bratislavas priekšpilsētā darbam skolā ierodas jauna skolotāja. Viņa mazpamazām sāk izmantot bērnu uzticību, lai realizētu kriminālas afēras.

Drazdehovas kundzes sakari ar komunistisko partiju nodrošina viņai aizsegu un mazpilsētas ģimenes piepeši atskārš, ka atrodas skolotājas varā. Jārīkojas ir nekavējoties – tikai, kā tieši?

Galvenās lomas atveidotāja Zuzana Maurerija par darbu filmā saņēma Karlovi Varu starptautiskā kinofestivāla balvu kategorijā Labākā aktrise.

Filmas seanss: otrdien, 29. augustā, plkst. 20.00, Elizabetes ielā 37.


Ieskatieties arī "Kilograma kultūras" mājaslapā, iepazīstiet balvas nominantus un žūrijas komentārus!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti