Kultūras kanona konkursa finālā - no nelaimīgas mīlestības līdz piedošanas mākslai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

11.martā plkst. 16 Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra mājā "Zirgu pasts" notiks Latvijas Kultūras kanona konkursa vidusskolēniem "Raiņa un Aspazijas idejas un vērtības mūsdienu cilvēku dzīvē un notikumos" fināls.

Jau ceturto gadu LKA organizē Kultūras kanona konkursu vidusskolēniem. Ik gadu Kultūras kanona konkursa uzdevums liek skolēniem pētīt Latvijas kultūras vērtības citā kontekstā.

Kā vēstīts, 2015./16.gada konkursā skolēni meklēja saikni starp Aspazijas vai Raiņa jaunradi un šodienas Latvijas cilvēku idejām un vērtībām. Gandrīz piecdesmit skolu skolēnu komandas reģionālajos konkursos radoši un netradicionāli atklāja to, kā interpretē un izjūt kādu no Raiņa vai Aspazijas idejām, vilka paralēles un saskatīja robežas.

Konkursa pirmās kārtas uzvarētāji - Krāslavas Valsts ģimnāzijas, Baldones vidusskolas, Ogres Tehnikuma, Brocēnu vidusskolas un Ogres Valsts ģimnāzijas jaunieši - savu stāstu par Aspazijas vai Raiņa ideju pārvērta skatuves performancē radošās nometnē konkursa otrajā kārtā, kas notika Jūrmalā. Konkursa rīkotāji konkursa finālistiem dāvināja iespēju savu performanci radīt kopā ar skatuves mākslas radošajiem profesionāļiem Reini Suhanovu, Intaru Rešetinu, Juri Joneli, Kārli Anitenu un DJ Monsta. Skolēnu izpratni par Aspazijas un Raiņa daiļradi paplašināja LKA asociētā profesore Zane Šiliņa.

Kopš konkursa otrās kārtas piecas fināla komandas patstāvīgi ir strādājušas, lai savu Aspazijas un Raiņa darbu pētījumu rezultātus koncentrēti izteiktu radošā skatuves mākslas performancē. Sestdien, 5.martā, LKA teātra mājā "Zirgu pasts" notika radošo darbu ģenerālmēģinājums, kur finālistu komandas tikās ar režisoriem, gaismu un skaņu operatoriem, lai pilnībā sagatavotos konkursa finālam 11.martā - savas performances pirmizrādei.

2015./16. mācību gadā ikgadējā Kultūras kanona konkursa moto ir "Raiņa un Aspazijas idejas un vērtības mūsdienu cilvēku dzīvē un notikumos". Konkurss ir iekļauts Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejas programmā "Pastāvēs, kas pārvērtīsies".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti