Kultūras galvaspilsēta Ūmeo programmas izveidē iesaista iedzīvotājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas galvaspilsēta Rīga šogad var lepoties ar prestižo Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu un bagātīgu kultūras programmu visa gada garumā. Latvijā mazāk zināms, ka līdztekus Rīgai Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu šogad nes arī Zviedrijas ziemeļu pilsēta Ūmeo. Eiropas Savienībā šo statusu ik gadu piešķir vairākām pilsētām, dodot iespēju parādīt Eiropas kultūras bagātību un daudzveidību.

Ūmeo par savu Eiropas kultūras galvaspilsētas vadmotīvu izvēlējusies sabiedrības iesaisti kultūras svētku radīšanā gada garumā. Kā Zviedrijas ziemeļpuses lielākā pilsēta tā sevi piesaka kā jauneklīgu un mūsdienīgu, programmu balstot laikmetīgajā un pagrīdes kultūrā.

„Ūmeo 2014" radošais direktors Fredriks Lindegrēns atklāj, ka pamatprincips ir radīt programmu kopīgi, kas nozīmē - radīšanas process ir bijis atvērts visiem, kas vēlas piedalīties. „Ar savām idejām ir nākušas gan kultūras institūcijas, gan nevalstiskās organizācijas, gan atsevišķi cilvēki. Šis princips kopā ar „ziemeļu pieeju", kas sevī ietver arī sāmu kultūras bagātību, ir Ūmeo stratēģijas pamatā," stāsta Lindgrēns.

Eiropas kultūras galvaspilsētai parasti cenšas izvēlēties pēc iespējas dažādas pilsētas, piemēram, kādu no tā sauktās „vecās Eiropas" un kādu - no „jaunās". Vienu - lielāku, otru - mazāku. Ūmeo ir 12.lielākā Zviedrijas pilsēta, un atšķirībā no Rīgas tai sevi jāpierāda arī Zviedrijas kontekstā, kur dienvidnieki uz ziemeļiem mēdzot lūkoties no augšas.

Gatavojoties Eiropas kultūras galvaspilsētai, daudz naudas ieguldīts Ūmeo infrastruktūras attīstībā.

„Cilvēki, kas pāris gadus Ūmeo nav bijuši, to vairs nepazīst! Pilsēta ir ļoti mainījusies. Protams, ir bijis arī daudz diskusiju, bet Ūmeo attīstība tiešām parāda Eiropas kultūras galvaspilsētas lielo potenciālu. Mainījusies arī cilvēku attieksme, un kultūras sektoram tagad ir daudz lielāka teikšana pilsētā. Turklāt šī mums ir lieliska iespēja pievērst uzmanību Eiropas ziemeļiem. Lai gan ceļš nebija viegls, pateicoties Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam, Zviedrijā šogad galvenā uzmanība būs pievērsta Ūmeo," atzīst Lindgrēns.

Savu kultūras galvaspilsētas gadu Ūmeo atklās tieši divas nedēļas pēc Rīgas - janvāra pēdējā nedēļas nogalē. Ūmeo raksturīgā sāmu kultūra ir viens no plašās kultūras programmas galvenajiem akcentiem. Visa programma veidota pēc astoņiem sāmu gadalaikiem.

Sāmi un lībieši - tas ir viens no Ūmeo un Rīgas sadarbības aspektiem, stāsta „Rīga 2014" Ūmeo projektu koordinatore Kristīne Budže. „Tāpat, piemēram, ir ļoti laba sadarbība starp Latvijas Laikmetīgās mākslas centru un zviedru laikmetīgās mākslas institūcijām. Ūmeo notiek Latvijas laikmetīgās mākslas festivāla „Survival Kit" satelītfestivāls. Zviedru mākslinieki brauc uz simpozijiem Latvijā, latviešu mākslinieki brauc uz Ūmeo, rīko kopīgas izstādes. Ļoti laba sadarbība ir arī starp fotogrāfiem," norāda Budže.

Budže vērtē, ka Ūmeo, atšķirībā no Rīgas, vairāk piedāvās kultūru atpūtas un izklaides formā

Apsveikumu abām jaunajām Eiropas kultūras galvaspilsētām nosūtījusi arī par kultūrpolitiku atbildīgā eirokomisāre Andrula Vasiliu. Viņasprāt, gan Rīgā, gan Ūmeo šis gads būs kultūras aktivitātēm pārbagāts un piesaistīs ļaudis no tuvienes un tālienes.

Eiropas kultūras galvaspilsētas tradīcijai ir 28 gadu vēsture - šo ideju savulaik ierosināja toreizējā Grieķijas kultūras ministre Melina Merkuri. Līdz šim Eiropas kultūras galvaspilsētas godā bijušas vairāk nekā 40 Eiropas pilsētas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti