Kultūras ziņas

Balles tērpu retrospekcija

Kultūras ziņas

Sākas festivāls "Baltica 2015"

Jūrmala bez "Jaunā viļņa"

Kultūras dzīve Jūrmalā kūsā arī bez «Jaunā viļņa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šis gads kūrorta pilsētai Jūrmalai teju vai vēsturisks. Šī ir pirmā vasara pēc 12 gadiem, kad Jūrmalā nenotiks jauno izpildītāju konkurss "Jaunais vilnis". Līdz šim tas pilsētā pulcēja Krievzemes lielākās estrādes zvaigznes, viņu tuvus draugus un fanus. Pērn Ārlietu ministrija vairākiem festivāla viesiem liedza iebraukšanu Latvijā, jo viņi agresīvi attaisnojuši Krievijas rīcību Krimas aneksijas gadījumā. Vienkāršiem vārdiem runājot, konkursa rīkotāji apvainojās un paziņoja, ka turpmāk festivālu Jūrmalā vairs nerīkos. Tā vietā un laikā likts jauns formāts - Jūrmalas festivāls.

Kā "Jaunā viļņa" aiziešana ietekmēs Jūrmalas ekonomiskos un tūrisma radītājus, varēšot spriest ne agrāk kā gada beigās. Tikmēr gan pilsētas vadība, g,an iedzīvotāji pārliecināti - koncerti šovasar pietiks gan krievu estrādes, gan latviešu mūzikas cienītājiem.

"Dzintaru koncertzālē šajā vasarā ir tikai kādas trīs līdz piecas brīvas dienas, jo katru vakaru notiek kāds koncerts - ir tie paši mākslinieki, kuri piedalījušies "Jaunajā vilnī", ir tie paši festivāli, kas bijuši. Savāc pilnu zāli. Ņemot vērā, ka ir atklāta Jaunā zāle, būs piedāvājums visam gadam - kvalitatīvi koncerti tiks piedāvāti visu cauru gadu," stāsta SIA "Dzintaru koncertzāle" pārstāve Dace Ankipāne.

Īsā pastaigā pa Jomas ielu dzirdamas dažādas valodas - latviešu,  igauņu, angļu, vācu, spāņu. Vietējo iedzīvotāju vidū domas dalās. Citi priecājas, ka lielais ļembasts no pilsētas beidzot prom, citiem festivāla gaisotne patikusi.

Zane, Jūrmalas apmeklētāja no Rīgas, norāda: "Ja nāk kaut kas jauns vietā, tad - jā, bet tanī pašā laikā, ja nepadomā par veikalnieku darījumiem, jo vasarā bija vienīgais pasākums, kur varēja gūt peļņu. Katrā ziņā - man netraucēja tas "'Vilnis''."

Savukārt Jūrmalas iedzīvotāja Laila ir citās domās: 'Manuprāt, ekonomisko zaudējumu nekādu nav. Ja jūs būtu redzējuši reklāmas stabus - tur ir Laima Vaikule, Sergejs Lazarevs un tamlīdzīgi. Tas dod labākas sajūtas pludmalē - vairs nav jārespektē Krievijas popdīvu filmēšanās, kad vietējiem ir jāiet apkārt. Bet visādi citādi es pieļauju, ka krieviski runājošajiem pietrūks tuvības sajutās, bet es nevarētu teikt, ka man Jūrmalā pietrūktu krievu valodas."

"Viens no labumiem laikam ir, ka varam atbraukt ar ģimenēm un bērniem, kafejnīcās ir samazinātas cenas, jo kaut kā taču viņiem jādzīvo. Varbūt ne gluži desmitos eiro, bet piecu eiro amplitūdā varētu būt, kas arī nav mazsvarīgi," novērojusi rīdziniece Sarmīte.

"Es domāju, ka šī festivāla aiziešana latviešu mentalitātei pavērs iespējas Eiropas virzienā un pateiks šim pasākumam uz redzēšanos uz visim laikiem," norāda Jūrmalas domes Kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētāja Gunta Liepiņa.

Tajā pašā laikā un vietā, kur pērn Jūrmalā notika pēdējais "Jaunais vilnis", šogad Dzintaru koncertzālē, tai skaitā arī Jaunajā zālē, notiks pirmais Jūrmalas festivāls. Slaveni latviešu izcelsmes operdziedātāji, džezs, balets, slavenākās Brodvejas mūziklu ārijas un citi spilgti priekšnesumi saplānoti veselai nedēļai. Pilsēta lepojas arī ar vairākām Raiņa un Aspazijas piemiņas vietām, astoņiem muzejiem un izstāžu zālēm un savu teātri.

"Pluss - vēl pārējās sabiedrības kultūras cilvēku aktivitātes, kā Dubultu stacija, dažādi projekti apmēram 60 000 eiro apmērā. Dažādu projektu realizēšanā tas veicina kultūras kvalitāti un iesaista cilvēkus dažādu procesu virzīšanā," pauž Gunta Liepiņa.

Zināms, ka šogad Sočos plānotais jauno izpildītāju konkurss "Jaunais vilnis" pārcelts uz rudeni, jo rīkotājiem nav izdevies pārdot biļetes uz sarīkojumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti