Kultūras darbinieki brīdina par naudas trūkuma sekām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nākamā gada valsts budžeta gaidās satraukumu pauž kultūras jomas darbinieki. Ar līdzšinējo finansējumu ilgāk izdzīvot esot neiespējami, taču tā palielinājumu nozarei praktiski nesola. Lai arī Kultūras ministrija iesniegusi pieprasījumu par teju 40 miljoniem, Finanšu ministrija gan sola labi ja trīs miljonus.

Piektdien Mākslas akadēmijā notika nozares darbinieku tikšanās ar kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi, lai situāciju pārrunātu. „Ja mēs runājam par kultūras pieminekļiem, tad kultūras pieminekļu budžets ir mīnus 56%. Ja mēs skaisti dzirdam, ka Latvijas valsts ir veiksmīgi izgājusi no krīzes, tad kultūras budžets atrodas vēl diezgan dziļā krīzē,” norāda Juris Dambis, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs.

„Un ja mēs runājam par pienākumiem un atbildību, tad pienākumu un atbildības nasta ir milzīga, jo mums ir jārūpējas par vērtībām, mums tās ir jāglabā. Bet visa sabiedrība no mums gaida arī to inovatīvo produktu, lai mēs veidotu izstādes, grāmatas un tā tālāk un tā tālāk. Bet tas ir milzīgs darbs, un tie ir cilvēku resursi,” uzsver Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Kultūras ministre norādīja, ka sarunas valdībā par budžetu turpinās un tikšanās šajā sakarā paredzētas gan rīt, gan pirmdien. Tāpēc no nozares pārstāvjiem sagaida jau konkrētākus aprēķinus, cik naudas vajadzētu un kādi kompromisi pieļaujami.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti