Kultūras rondo

Baletā "Trīs musketieri" spilgtas lomas tieši dejotājiem vīriešiem

Kultūras rondo

Latviešu un franču mākslinieku satikšanās izstādē "Iekļauties kustībā"

Tabakas fabrikas kvartāls pārtaps par radošo industriju kvartālu

Kultūras akadēmija uz Tabakas fabrikas radošo kvartālu grasās pārcelties pēc 2022.gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmija uz Tabakas fabrikas radošo kvartālu Rīgā grasās pārcelties pēc 2022.gada, savukārt vēl pēc gada, 2023.gadā, iecerēts iedzīvināt visu radošā kvartāla versiju. Šobrīd tur mājvietu ir radis Jaunais Rīgas teātris.

“Pēc Jaunā Rīgas teātra ir skaidrs, kas būs galvenais iemītnieks, mēs jau vairākus gadus pie tā strādājam. Galvenais Tabakas fabrikas radošā kvartāla iemītnieks būs Latvijas Kultūras akadēmija,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atklāj Latvijas Kultūras akadēmijas Radošo industriju programmas direktore Agnese Hermane.

Ir arī zināmi citi partneri, kas “dzīvos” šajā kvartālā – tur atradīsies Rīgas Kino muzejs un Latvijas Fotogrāfijas muzejs, tāpat kvartālā atradīsies radošo industriju inkubators.

“Esam plānojuši, lai tur būtu dzīvība un ikdienas process notiktu, tur būs arī neliela studentu dienesta viesnīca, vairākas kafejnīcas, dizaina veikals, būs vairākas darbnīcas, gan inkubatora vajadzībām, gan vietējās kopienas vajadzībām. Mēs ļoti gribam un domājam, kā kvartālu padarīt arī vietējiem iedzīvotājiem interesantu, lai tā nav tikai augstskolas teritorija,” turpina Hermane.

Tāpat ir plānots Tabakas fabrikas pagalmu padarīt par pievilcīgu vidi, kas vilina, liek pulcēties un velk iekšā, lai cilvēki nepaiet garām Miera ielas kvartālam.

“Ja runājam par kvartālu vai apkaimi, tad tā ir Miera ielas, Brasa apkaime, kur iezīmēta laba virzība sen, kopš darbojas Miera ielas republika,” par kvartāla attīstību turpina Kultūras Ministrijas Radošo industriju nodaļas vadītāja Lilita Sparāne.

Sparāne arī skaidro, ka Briāna ielā Latvijas Mākslas akadēmija sadarbībā ar Rīgas Dizaina mākslas vidusskolu veidos prototipu darbnīcu, kur veidosies praktiskā darbošanās. Ja šeit pāri ielai ir Kultūras akadēmijas studenti, kuri visu pārsvarā organizē, veido, tur būs tas, kas ar rokām tiek darīts. Saskarsies divas augstskolas.

“Viss Brasas apkaimes rajons sāks iegūt citu elpu. Ceram, ka dzīvos ilgi Tallinas Miera radošā kvartāla puse, kur ir privātā iniciatīva. Viss kopums veidos lielu apkaimes kopienu,” uzskata Sparāne.

Pirms uz Tabakas fabrikas ēku pārcelsies Kultūras akadēmija, tajā notiks pārmaiņas.

“Savā ziņā loģiski, ka Kultūras akadēmija pārņems ēkas, noderēs teātra zāle un mēģinājumu telpas, bet ēka nav piemērota studiju procesam un zināmas pārmaiņas būs nepieciešamas,” norāda Hermane.

Šobrīd ir izsludināts starptautisks metu konkurss, ko Latvijai simtgadē dāvina Dānijas valdība. Decembra sākumā būs zināmi konkursa rezultāti, kas parādīs starptautisko arhitektūras komandu redzējumu par nepieciešamajām pārmaiņām, arī par to, ko nepieciešams pielāgot, ko var saglabāt, arī par to, kā padarīt pievilcīgāku apkārtējo vidi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti