Panorāma

Atklāj pārkāpumus korekcijas iestādē "Naukšēni"

Panorāma

Ģimenes ārsti bieži paliek bez "Janssen" vakcīnām

Kultūrai un izklaidei gaidāma skarba ziema

Kultūrai un izklaidei Covid-19 ierobežojumu dēļ priekšā skarba ziema

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Kultūras pasākumu organizatoriem un vairākām uzņēmējdarbības nozarēm, galvenokārt izklaides un ēdināšanas jomā, nākamie trīs mēneši ārkārtējās situācijas apstākļos solās būt īpaši skarbi. Par kultūru un ekonomiku atbildīgie ministri mudina valdību domāt par atbalsta mehānismiem. Pēc sākotnējām aplēsēm tam varētu būt nepieciešami 60 miljoni eiro mēnesī. 

Kinoteātrī "Splendid Palace" švīkst ēveles, klaudz āmuri un smaržo pēc krāsas. Pēc dažām dienām – 14. oktobrī – šeit jāsākas šī gada Rīgas starptautiskajam kino festivālam. Organizatori bija cerējuši šogad festivālā atgūties no pērnā gada pandēmijas iecirstā roba. Taču valdības lēmums par ārkārtējo situāciju šīm cerībām pārvilka svītru.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka mēs zaudēsim naudu. Ir skaidrs, ka tās būs neērtības, ne tikai festivāla organizatoriem, bet arī apmeklētājiem. Tie noteikti būs vairāki desmiti tūkstošu [eiro zaudējumi]," sacīja Rīgas Starptautiskā kino festivāla vadītāja Liene Treimane.

Seansi gan varēs notikt, taču pēc 18. oktobra skatītāju skaits jāsamazina aptuveni uz pusi. Tas organizatoriem nozīmē ne vien zaudējumus, bet arī morāli smagu lēmumu – kuriem no biļešu īpašniekiem ļaut nākt uz filmu, kuriem – atgriezt naudu par biļetēm, jo seansu skaitu ne vienmēr iespējams palielināt. 

"Es vēl nedaudz ceru uz amatpersonu iedziļināšanos situācijā un nelielu regulējuma pielāgošanu un maiņu," atzina Treimane.

Taču jau tagad skaidrs, ka nākamie trīs mēneši līdzīgi būs grūti arī citu kultūras pasākumu organizatoriem. Vēl smagāk klāsies izklaides nozarei – uz nākamajiem trīs mēnešiem apturēti visi izklaides pasākumi iekštelpās – akvaparki, bērnu ballīšu telpas, atrakciju centri un tamlīdzīgi. Visticamāk, griezienu jutīs arī tirgotāji un ēdinātāji, kuriem ļauts apkalpot tikai daļu potenciālo klientu loka. Kultūras un ekonomikas ministri sola valdībā cīnīties par atbalsta pasākumiem.

"Gan apgrozāmo līdzekļu programma [būs], lai nodrošinātu izdzīvošanu uzņēmumiem, gan jāparūpējas par viņu darbiniekiem, kas ir dīkstāves un algas subsīdijas. Ja nebūs iespējams salikt visas nozaru vajadzības, lai spētu pārziemot, tad tiks veidotas arī individuālas programmas tieši šīm skartajām nozarēm," solīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (Nacionālā apvienība). 

Savukārt kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) rosinājis jau protokollēmumā par ārkārtējo situāciju ierakstīt apņemšanos ieviest atbalsta mehānismus kultūrai un ekonomikai.

Pēc Ekonomikas ministrijas (EM) aplēsēm, atbalsta pasākumiem uzņēmumiem varētu būt nepieciešami vismaz 60 miljoni eiro mēnesī. Savukārt Kultūras ministrija aplēsusi – kultūras nozares Izdzīvošanai līdz šī gada beigām nepieciešami vismaz 3–5 miljoni eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti