Kultūra rūpnīcas teritorijā. Sarkandaugavā top jauns radošais kvartāls «Provodņiks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vieta ar savdabīgu industriālu atmosfēru ir bijušās rūpnīcas "Provodņiks" teritorija, kas atrodas Sarkandaugavā, vienā no senākajiem Rīgas rūpniecības rajoniem. Industriālais komplekss pamazām top par jaunu radošo kvartālu, kur iecerēts vienkopus pulcēt visdažādākās mākslas un kultūras aktivitātes. Lai plašāk popularizētu šo kvartālu, ceturtdien, 2. jūnijā, tajā notiks pirmā ekskursija, kas piedāvās iepazīt gan šīs vietas vēsturi, gan šodienu un nākotnes iespējas.

Sarkandaugavā top jauns radošais kvartāls «Provodņiks»
00:00 / 05:42
Lejuplādēt

Radošā kvartāla attīstītāju komanda pie galvenās bijušās rūpnīcas "Provodņiks" ēkas apspriež tuvākus un tālākus darbības plānus. Piemēram, kā izveidot daudz ērtāku apmeklētāju piekļuvi teritorijai un kādiem āra vides objektiem pievērst uzmanību jau šonedēļ gaidāmajā pirmajā ekskursijā pa kvartālu. Ekskursiju vadīs Mārtiņš Zvīdriņš, dažādu piedzīvojumu pasākumu rīkotājs un vēstures entuziasts, kurš pats nesen pārcēlies uz dzīvi Sarkandaugavā un kura redzeslokā uzreiz nokļuvusi iespaidīgā bijušās rūpnīcas ēka.

Radošais kvartāls "Provodņiks"
Radošais kvartāls "Provodņiks"

"Pirms pusgada biju atnācis ciemos pie vienas draudzenes, kurai šeit ir mākslinieku darbnīca, un no tā brīža es tajā ēkā, varētu teikt, iemīlējos.

Un tad es uzzināju, ka te var dabūt telpas, sāku te remontēt un apdzīvot, kļuvu pats par īrnieku. Un tad, zinot, ka es jau esmu vadījis dažādas ekskursijas, man piedāvāja, ka varbūt arī es šeit varētu novadīt kādu ekskursiju. Es šai avantūrai piekritu, un tagad mēs "būvējam augšā" ekskursiju, kas varētu uzrunāt cilvēkus," stāsta Zvīdriņš.

Mārtiņš Šimis, Laura Upeniece un Mārtiņš Zvīdriņš
Mārtiņš Šimis, Laura Upeniece un Mārtiņš Zvīdriņš

Ekskursijas mērķis būs gan kliedēt priekšstatu, ka ēka ir pamesta, jo tajā jau tagad ļoti daudz kas notiek, gan arī iepazīstināt ar ēkas raibo un vairāk nekā 130 gadus garo vēsturi, kas sākās 1888. gadā ar franču-krievu kopuzņēmuma "Provodņiks" izveidi gumijas izstrādājumu ražošanai.

"Ražoja, piemēram, galošas, automašīnu riepas. Un tie apjomi bija tik milzīgi uz pasaules fona, ka tā bija TOP5 gumijas ražotne pasaulē tajā laikā un otrā lielākā riepu ražotne. Šī pirmā ēra bija no 1888. līdz 1915. gadam," ar ēkas vesturi iepazīstina Zvīdriņš.

Radošais kvartāls "Provodņiks"
Radošais kvartāls "Provodņiks"

Gadu gaitā milzīgais ražotņu komplekss piedzīvojis visdažādākās pārmaiņas, arī Rīgas Elektromašīnbūves laikmetu, taču nu jau ilgus gadus centrālajā ēkā nekāda ražošana nenotiek. Pirms aptuveni četriem gadiem ēkā sāka atkal atgriezties dzīvība, tika sarīkoti elektroniskās mūzikas festivāli "Kontaktor", laikmetīgās mākslas izstāde "Točka" un, Zvīdriņš skaidro, ka turpmāk ir ieceres ēku un teritoriju ap to pārvērst par aktīvu radošo kvartālu: 

"Tas plāns ir šeit radīt kultūrvietu – ka šeit nāk mākslinieki, šeit nāk cilvēki īstenot savus sapņus, savus hobijus.

Iespējams, ar laiku šeit var veidot arī ļoti ekskluzīvus dzīvokļus, jo skats no piektā stāva uz Daugavu, uz Sarkandaugavu jau ir ļoti skaists. Bet… nu, jūs redzat – ēka ir milzīga, tās kopējais garums ir 360 metru, lai visu to atjaunotu, sākot ar jumtu, te vajag miljonus. Bet es domāju – visam savs laiks!"

Centrālajai ēkai ir pieci stāvi, kur jau tagad gana daudz kas notiek, par ko var pārliecināties, kad pa ēku izvadā tās pārvaldnieks Mārtiņš Šimis un pasākumu koordinatore Laura Upeniece. "Otrajā stāvā ir Baibas Ābelītes darbu izstāde "Unrealistic", kā redzat, viņa krāso uz dzelzs plāksnēm, industriālā tematika viņas darbos ļoti piestāv šīs zāles atmosfērai. Tepat otrajā stāvā ir arī viņas darbnīca," iepazīstina Upeniece. "Vide ir pateicīga dažādu klipu filmēšanai. 5. stāvā ir basketbola laukums, un tajā Kristaps Porziņģis ir reklāmā filmējies."

Radošais kvartāls "Provodņiks"
Radošais kvartāls "Provodņiks"

2. un 3. stāvs izceļas ar milzu hallēm ar ļoti savdabīgu industriālu noskaņu, kur ik pa laikam notiek šādai videi atbilstoši pasākumi, 4. stāvs savukārt ir vairāk apdzīvots ikdienā, jo tajā iekārtojušies dažādi biroji, darbnīcas un studijas. Ar iemītniekiem, kas mīt aiz daudzajām durvīm garajos gaiteņos, iepazīstina Mārtiņš Šimis: "Piemēram, tur ir foto studija, tur ir meitenes, kas šuj drēbes, tur ir puisis, kurš filmē "Youtube" video, bet tur pašā galā tagad filmē filmu "Tumšzilais evaņģēlijs". Tad te pa ceļam, aiz šīm durvīm ražo puzles, tālāk ir vienam filmētājam noliktava, tad otrā pusē ir pēc kārtas trīs mākslinieku darbnīcas, kur strādā gleznotāji. Man uz vasaru ir pieteikušies arī cilvēki, kuri šeit vēlētos rīkot kāzas. Ja viņi izlems, tad tās šeit būs pirmās kāzas.

Tā ka cilvēki uz šejieni ir taciņu jau iestaigājuši, bet mēs gribētu, lai tā taciņa ar laiku kļūtu par kārtīgu trotuāru."

Radošais kvartāls "Provodņiks"
Radošais kvartāls "Provodņiks"

Lai virzītos tuvāk šim mērķim, 2. jūnijā rūpnīcas "Provodņiks" teritorijā notiks pirmā ekskursija, piedāvājot iepazīt šīs vides atmosfēru un dažādus interesantus stāstus, piemēram, kāda saistība šai vietai ar okeāna laineri "Titāniks". Mārtiņš Zvīdriņš pastāsta: "Izrādās, ka "Titānika" grīdas segums, linolejs, ir ražots šeit, "Provodņikā". Tā ir tāda interesanta lieta, cik visi mēs īstenībā esam saistīti."

Pirmā ekskursija pa bijušās rūpnīcas "Provodņiks" centrālo ēku un tās apkārtni notiks ceturtdien, 2. jūnijā, septiņos vakarā, aptuveni stundas garumā. Interesentiem ir jāpiesakās "Facebook" lapā "Provodņiks". Plānots, ka šādas ekskursijas turpmāk notiks vienreiz nedēļā ceturtdienās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti