Labrīt

Eksperti: Nav īstais brīdis veikt nodokļu reformu

Labrīt

Sandis Ģirģens: Trūkst resursu. "Covid-19" skar arī iekšlietu dienestu darbiniekus

Kultūra pārceļas uz e-vidi. Apkopotais piedāvājumu klāsts ir plašs

Kultūra pārceļas uz e-vidi, ministrijai īpašs prieks par privātajām iniciatīvām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kultūras dzīve arī neklātienē var būt ļoti bagātīga un plaša – to apliecina gan radošo cilvēku privātās iniciatīvas sociālajos tīklos, gan dažādu kultūras iestāžu piedāvājums interneta vidē.

Lai šis piedāvājums būtu pārskatāmāks, Kultūras ministrija ir apkopojusi valsts kultūras iestāžu digitālos resursus un citus piedāvājumus, un tie vienkopus atrodami ministrijas mājaslapā.

Jau tagad apkopotais piedāvājums ir gana plašs, bet tas ir atvērts papildināšanai un tam piebiedroties aicināti arī nevalstiskā un privātā sektora pārstāvji.

Baroka mūzikas pavadībā virtuāli izstaigāt Rundāles pils dārzu un iekštelpas savā mājaslapā piedāvā Rundāles pils muzejs. Tas bija iespējams arī iepriekš, bet tagad cilvēkiem varētu būt vairāk laika, lai iedziļinātos arī detaļās, vēsturiskās atsaucēs, ko arī piedāvā mājaslapa, stāsta muzeja direktore Laura Lūse.

Līdzās virtuālajai tūrei ļoti interesants sadaļa ir priekšmetu stāsti, kur var uzzināt informāciju par atsevišķiem priekšmetiem, ar kuriem muzejs īpaši lepojas.

Ne mazāk interesantus audiostāstus kopš aizvadītā gada sākuma savā mājaslapā publicē Rīgas cirks. Tās ir bijušo Rīgas cirka darbinieku atmiņas latviešu un krievu valodā, kas aptver ļoti dažādus vēstures posmus – no bērnības atmiņām par 20. gadsimta 40. gadiem līdz pavisam nesenai pieredzei. Tālākā nākotnē stāsti iekļausies cirka vēstures ekspozīcijā. Viens no stāstu varoņiem – Aivars Meistars, kurš bija viesmākslinieku aizvietotājs un Rīgas cirkā strādāja 50. gadu beigās.

Turpat var noklausīties arī stāstus par darbu ar kaķu trupu, atmiņas par leģendāro klaunu Rolandu, paskatīties uz cirka arēnu no orķestra balkona un vēl, un vēl. Ik vakaru noklausoties pa vienam stāstam, pietikšot apmēram mēnesim, tieši līdz aprīļa vidum – izrēķinājusi viena no projekta kuratorēm Odrija Fišere.

Digitālos resursus un e-pakalpojumus attālināti piedāvā izmantot arī Latvijas Nacionālā bibliotēka. Digitālajā bibliotēkā pieejamas 12 kolekcijas, kā arī iespējams piekļūt lekciju, diskusiju, konferenču, lasījumu un cita veida audio un video saturam LNB sociālajos tīklos.

Latvijas Nacionālais kino centrs savā vietnē filmas.lv piedāvā noskatīties vairāk nekā 200 filmu jau šobrīd, bet centra pārstāve Kristīne Matīsa stāsta, ka šis saraksts jau tuvākajā laikā tiks papildināts.

Par vēl citām iespējām, kas jau ir esošas vai arī drīzumā tiks piedāvātas, stāsta Kultūras ministrijas (KM) pārstāve Lita Kokale:

“Nacionālā opera un balets piedāvās 12 operas izrādes, par tām informējot šīs nedēļas ietvaros. Arī tās būs iespējams skatīties attālināti. Nacionālā mākslas muzeja mobilā lietotne piedāvā pastāvīgo ekspozīciju izzināšanu, nedodoties uz muzeju. Tāpat ikviens interesents var izpētīt, kādi kultūras pieminekļi atrodas tuvākajā apkārtnē vai arī visā Latvijā, apmeklējot pieminekļu sarakstu Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes tīmekļa vietnē. Ir pieejama arī e-grāmatu bibliotēka, un var izbaudīt virtuālos stāstus par Nacionālā vēstures muzeja krājuma priekšmetiem.”

Iestādes ir atsaucīgas, daloties ar informāciju un nākot klajā ar idejām, bet jo īpašs prieks par privātām iniciatīvām:

Lita Kokale atzīmē: “Kā mēs zinām, Jaunā Rīgas teātra aktieris Gundars Āboliņš jau ir uzsācis grāmatu lasīšanu, un ir daudz priekšlikumu, kā šo piedāvājumu papildināt.”

Kultūras ministrijas iestādes šonedēļ uzsākušas informatīvu kampaņu #Ēkultūra, aicinot iedzīvotājus ārkārtējās situācijas laikā visdažādākās kultūras norises izbaudīt virtuāli, savukārt kultūras jomā pieejamos e-pakalpojumus saņemt attālināti.

Vienuviet informācija par digitālajiem piedāvājumiem atrodama KM mājaslapā, un tā tiks papildināta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti