Kultūra no kaimiņvalstīm – LTV un Lietuvas LRT apmainīsies ar kultūras ziņu sižetiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Lietuvas sabiedriskās raidorganizācijas kanāls LRT PLIUS un Latvijas Televīzija (LTV) sadarbosies, lai abu valstu skatītājus vairāk informētu par mākslas un kultūras norisēm kaimiņvalstī.

"Jau ilgu laiku dzīvojam starptautiskā kultūras pasaulē, mums nav jāšķērso robežas, lai skatītos ārzemju filmas un teātra izrādes, lasītu tulkotas grāmatas. Bet, manuprāt, mums joprojām trūkst aktuālas un regulāras informācijas par mūsu kaimiņvalstu kultūras norisēm – gan, lai salīdzinātu un redzētu sevi plašākā kontekstā, gan tāpēc, ka ir taču tik viegli aizlidot uz Rīgu, Varšavu vai Tallinu, lai redzētu mākslu," stāsta LRT kultūras satura redaktore Agne Biliunaite (Agnė Biliūnaitė).

Lai informētu Lietuvas un Latvijas auditoriju par kultūras norisēm kaimiņvalstī, LRT PLIUS raidījums "Kultūras diena" ("Kultūros diena") un LTV "Kultūras ziņas" ik pēc divām nedēļām, bet, iespējams, arī biežāk apmainīsies ar sižetiem.

"Nav noslēpums, ka cilvēki no Rokišķiem uz Daugavpili dodas biežāk nekā uz Klaipēdu. Tāpēc esmu pārliecināta, ka plašāka informācija par izstāžu atklāšanām Rīgā un citās Latvijas pilsētās, kā arī festivāliem, topošajām filmām, uzbūvētām koncertzālēm vai latviešu rakstniekiem, kuru darbus tulko lietuviešu valodā, bagātinās arī lietuviešus," piebilst Agne Biliunaite.

LRT šobrīd veic pārrunas arī ar Polijas sabiedrisko raidorganizāciju TVP par pievienošanos projektam.

"Līdz šim LRT PLIUS raidījums "Kultūras diena" galvenokārt pievērsa uzmanību kultūras procesiem Lietuvas reģionos. Taču vairākkārt esam ziņojuši arī par projektiem, ko kopā iniciējuši mākslinieki no Lietuvas un kaimiņvalstīm, īpaši Latvijas. Tagad ir pienācis laiks iziet ārpus ģeogrāfiskajām robežām un tuvāk iepazīties ar kultūras norisēm kaimiņvalstī. Galu galā ir ļoti interesanti redzēt, kas notiek kaimiņvalsts kultūras dzīvē – cik līdzīgi vai atšķirīgi esam, un, iespējams, varam viens otru iedvesmot arī jaunām idejām," teic "Kultūras dienas" producents Andrius Baranovas.

"Esmu gandarīts, ka arī LTV skatītājiem būs iespēja iepazīties ar mūsu valsts kultūru. Jau šobrīd mūs vieno basketbols, bet mēs vēlētos, lai kultūra vieno vēl vairāk," viņš piebilst.

"Mums ir nepieciešama spēcīga, vienota un radoša Baltijas kultūras telpa, kurā sadarbība norit viegli un ātri," stāsta LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle. "Mēs to varam veidot un stiprināt vēl labāk, apmainoties ar kultūras informāciju. Baltijas valstu sadarbība kultūras jomā ir intensīva, taču dažkārt mūsu auditorija par to nezina. Kultūras žurnālistu veidotie stāsti televīzijā ļauj mūsu skatītājiem redzēt un uzzināt par kultūras procesiem kaimiņvalstīs. Kultūras ziņu apmaiņa starp Latviju un Lietuvu ir lielisks veids, kā vairāk būt kopā, kļūt tuvākiem un vienotākiem mūsu Baltijas reģionā."

Pirmais stāsts no Latvijas lietuviešu "Kultūras dienā" ir veltīts Latvijas baleta simtgadei. Lietuviešu skatītāji kanālā LRT PLIUS un LRT.lt guva ieskatu mēģinājumu procesā un Latvijas Nacionālās operas un baleta nama aizkulišu dzīvē, redzēs mākslinieku emocijas.

Pirmais stāsts no Lietuvas, ko "Kultūras ziņās" bija iespēja redzēt LTV skatītājiem, vēstīja par filmu "Dienvidu rajona hronikas" ("Pietinia Kronikas"), kas tiek filmēta Šauļos. Pēc Rimanta Kmitas romāna motīviem uzņemtā filma uz ekrāniem nonāks 2024. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti