Kultūras rondo

Tapusi latviešu un igauņu kopīgi veidota izrāde “Divas garāžas”

Kultūras rondo

Tiešsaistē norisinās galda un datorspēlēm veltīts festivāls "Spēļu fest"

Piecu institūciju pētnieki īsteno projektu “Latvijas kultūra – resurss valsts attīstībai”

Kultūra – resurss valsts attīstībai. Vērienīgā pētījumu programmā izzinās Latvijas kultūras ekosistēmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Piecas vadošās augstākās kultūras izglītības un kultūras mantojuma institūcijas Latvijā – Latvijas Kultūras akadēmija (LKA), Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts – uzsākušas Kultūras ministrijas izstrādātās valsts pētījumu programmas “Latvijas kultūra – resurss valsts attīstībai 2020.–2022. gadam” īstenošanu

Pētnieki un dažādu līmeņos studējošie pievērsīsies līdz šim maz pētītiem, bet Latvijas kultūras un mākslas vēsturē ļoti nozīmīgiem punktiem. Tikpat svarīgi pētījumu virzieni ir aktuālo kultūras procesu izzināšana, kā arī kultūras ekonomiskās un sociālās ietekmes novērtēšana.

Valsts pētījumu programma “Latvijas kultūra – resurss valsts attīstībai 2020.–2022. gadam” radīta jau 2018. gadā. LKA rektore un šīs programmas vadītāja Rūta Muktupāvela apliecina: “Programmas ideja ir ilgstoši un rūpīgi izplānota. Ir veikta arī priekšizpēte. Mums likās svarīgi uz kultūru paskatīties ne tikai no ierastās – emocionāli estētiskās puses, bet arī pienācīgi parādīt, atklāt un

novērtēt gan kultūras ekonomisko un sociālo ietekmi, gan pašiem saprast un beidzot arī Latvijas sabiedrībai parādīt, cik ļoti kultūras resurss ir nozīmīgs mūsu valsts pastāvēšanai kā tādai un cik svarīgi veidot sasaisti starp jau bijušām un esošām kultūras vērtībām.”

Muktupāvela atklāj, ka viens no pamatuzdevumiem starpdisciplinārā pētījuma sadarbības partneriem bija atrast pareizu konceptu – jēdzienu, uz kā pamata pētīt un izprast plašos kultūras procesus. Ļoti piemēroto konceptu – kultūras ekosistēma – izdevās piemeklēt LKA prorektorei zinātniskajā darbā un Zinātniskās pētniecības centra vadītājai Andai Laķei. No dabaszinātnēm patapinātā jēdziena attiecināšana uz kultūru ( attiecīgi – uz noteiktu laika telpu), ļauj apzināt eksistējošo elementu ciešu saistību vienam ar otru. Anda Laķe paskaidro plašāk: “Mēs pētām, kas ir tā vide, nosacījumi, kas dažādiem kultūras elementiem ļauj attīsties. [..]

Kas ļauj šim daudzkrāsainajam kultūras fenomenam augt un, piemēram, palikt dzīvam arī tādos sarežģītos apstākļos kā šobrīd, kas ir Covid-19 laiks – mēs labi zinām, kādi ir izaicinājumi kultūras nozarē nodarbinātajiem.

Ekosistēmas jēdziens ļauj veidot pieejas, kā pētīt nosacījumus vai šādos apstākļos [..] publiskais atbalsts jāpiešķir gan komercsektorā pārstāvjiem, gan nevalstiskajām organizācijām, gan kā atbalstīt valsts kultūras organizācijas un tamlīdzīgi.”

Programmas īstenošanā iesaistījušies 48 pētnieki un 18 dažādu līmeņu studējošie. Anda Laķe stāsta, ka pētnieki pievērsīsies būtiskiem Latvijas kultūras, mākslas vēstures punktiem, kas līdz šim nav padziļināti pētīti, piemēram, arhitektūra un kultūras mantojums 19. gadsimta vidū, sakrālās un sekulārās mūzikas prakses 17.–19. gadsimtā, nacionālā kino attīstība no pagājušā gadsimta 90. gadiem līdz mūsdienām. Virkne pētījumu pievērsīsies arī aktuālajiem kultūras procesiem. 

LKA rektore atgādina, ka jebkura zinātniskā pētījuma virsmērķis ir paplašināt zināšanu bāzi un, protams, ka šī valsts pētījuma programma nav izņēmums. Svarīga arī studējošo iesaiste un zināšanu nodošana tālāk. Rūta Muktupāvela ir pārliecināta, ka pragmatiski un mērķtiecīgi pētot Latvijas kultūras mehānismu, būs iespējams atbildēt uz jautājumu, kā šo resursu visefektīvāk pārvaldīt. Programmas “Latvijas kultūra – resurss valsts attīstībai 2020.–2022. gadam” ietvaros tapušie pētījumi dažādos “formātos” būs plaši pieejami visām sabiedrības grupām. 

Valsts pētījumu programmas kultūrā kopējais finansējums 2020.–2022. gadam ir 1 075 350 eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti