Kuldīgas mākslas namā - Aspazijai veltīts koncertuzvedums un izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Kuldīgas mākslas namā sestdien, 24.oktobrī, plkst. 16 notiks koncertuzvedums "Mums atkal spārnos jāceļas. Aspazijai - 150".

Koncertuzvedumā būs Aspazijas dzejas lasījumi aktrises Leonardas Ķesteres sniegumā. Skanēs arī Riharda Dubras cikls ar Aspazijas vārdiem - dziedās vokālā grupa "Anima Solla", kā arī Ingas Gailes eseja "Aspazija - māsiņa".

Pēc koncertuzveduma plkst. 17 notiks mākslas izstādes "Sarkanās kurpītes" atklāšana. Izstādē būs skatāmi Helēnas Heinrihsones, Ievas Epneres, Vijas Zariņas, Olgas Šilovas, Agates Apkalnes, Lāsmas Oltes, Kristīnes Falbrich-Narvidas un Ievas Vītolas-Lindkvistas darbi.

Izstādes kuratorēm māksliniecēm Ievai Vītolai-Lindkvistai un Aigai Vaitkus domu par izstādi, kurā piedalītos tikai mākslinieces, rosināja dzejnieces Aspazijas 150 gadu jubileja un dzejnieces radošo darbību pavadošais sievietes - cīnītājas tēls.

Lai arī Latvijas teritorijā sievietes gadu ātrā nekā Somijāk, proti, 1905.gadā,  ieguva tiesības piedalīties vēlēšanās, māksliniecēm Ievai Vītolai-Lindkvistai un Aigai Vaitkus saistošs šķiet jautājums, cik stabila šajos 110 gados kļuvusi sievietes - mākslinieces pašapziņa, kādas tēmas mākslā sievieti interesē. Varbūt mākslinieka lomai nav dzimuma, varbūt jebkura cilvēka aizrautīga nodošanās savam aicinājumam nostāda viņu pretdabiskās attiecībās ar sadzīvi un sabiedrību - uz šiem jautājumiem pieaicinātās izstādes dalībnieces atbild gan ar saviem mākslas darbiem, gan tekstos.

Gleznotājas, tēlnieces, multimediju mākslinieces, kuru daiļrade ir atpazīstama un bez kurām Latvijas mākslas ainava izskatītos nabadzīga, izstādē eksponēs īpaši "Sarkanajām kurpītēm" radītus un arī jau esošus darbus. Izstādes iecere - nepazaudēt savu iedvesmu un prieku, savas sarkanās kurpītes, mudina šos savas patības mirkļus rast biežāk.

Izstāde Kuldīgas mākslas namā būs skatāma no 24.oktobra līdz nākamā gada 10.janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti