Dienas ziņas

Jau septīto reizi Jelgavā svin Vecpilsētas svētkus

Dienas ziņas

Valsts uzņēmumu pārvaldības reforma iestrēgusi

Kulturālo kartupeļu novākšana Kuldīgā

Kuldīgā svin kulturālo kartupeļu novākšanas svētkus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atceroties un iedzīvinot šodienā Imanta Ziedoņa pārlaicīgo darbu “Kurzemīte”, pērn Kuldīgā tika izveidots kulturālo kartupeļu lauks. Šogad lauks tika veidots kā galdauts – dreļļu rakstā. Ražas novākšana 12. septembrī izvērtās par īstiem svētkiem, kuru laikā tika atklāta mākslas instalācija “Vēl daudz lielāks galds virs mana galda”. Tas būs ne tikai vides mākslas objekts, bet arī bibliotēka, vieta piknikiem un kultūras notikumiem.

„Mans mūžs nav daudz. Tas ir viens vienkāršs galds, kas stāv un grib, lai galda galā valda. Es, protams, zinu, ka ir debesjums kā vēl daudz lielāks galds virs mana galda," - šīs rindas no Imanta Ziedoņa dzejoļu krājuma “Taureņu uzbrukums” rosinājušas Ziedoņa muzeju to ilustrēt un pie kulturālo kartupeļu lauka Kuldīgā radīt jaunu kultūrvietu. Galda konstrukcija nolūkota sentēvu metodēs, bet tā vizuālajā tēlā atspoguļotas paša dzejnieka vērtības – latviskums ieaudies ozolkokā un monumentalitātē.

"Galds sanāk ir paša Imanta alegorija - stabs, izgaismojas, Imants Ziedonis daudz runājis par vertkāli, tagad pats ar to saistīts," saka radošās apvienības “Vītola burvis” māksliniece Velga Vītola.

Pavasarī līdzās esošais kulturālo kartupeļu lauks, izmantojot divas šķirnes, ieguva dreļļu rakstu un simboliski kļuva par galdautu. Vides mākslas objekta atklāšanas reizē uzklātais galdauts no galda tika noņemts, tā ļaujot ikvienam te nākt ar savu galdautu, baudīt kopā būšanu un sarunas.

"Šis ir tikai tāds neliels posms, jo mēs gadu no gada tuvojamies Imanta Ziedoņa 90 gadu jubilejai, kas būs 2023. gadā, gads apaugs ar visādiem notikumiem. Šobrīd jebkurš var nākt un vienkārši klausīties mūziku," skaidro Ziedoņa muzeja vadītāja Žaneta Grende.

Kā īstos kartupeļu ražas svētkos, pēc talkas tikko novāktos kartupeļus varēja nobaudīt, garšas kārpiņas lutināja turpat pagatavotais kartupeļu saldējums. Bērni ar vecākiem iesaistījās kartupelīgās radošajās darbnīcās, un iemēģināja veiksmi “Ziedoņa klases” izlaušanās spēlēs. Kartupeļu lauks Kuldīgā apliecina Imanta Ziedoņa pārlaicīgo literāro darbu “Kurzemīte”, kas aizsākas kādās mājās netālu no Kuldīgas kartupeļu talkā. Ceļojot pa Kurzemi, Imants Ziedonis iepazinās ar daudziem cilvēkiem, kas dara, jo nevar nedarīt. Šī vasara rosinājusi tikties ar šādu cilvēku līdziniekiem mūsdienās. Kas no tā visa sanācis? To vēstīs gan jaunais “Kartupeļu Lauka Radio” komandas veidotais “Radiožurnāls”, gan izstāde “Kur zeme tā”, ko oktobra sākumā atklās Kuldīgas novada muzejā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti