Kultūras ziņas

Večellas Varslavānes piemiņas izstāde

Kultūras ziņas

Kristiana Brektes "Asins lietus"

Kuldīgā svin hercoga Jēkaba 410. jubileju

Kuldīgā svin hercoga Jēkaba 410. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirms 410 gadiem Kuldīgā piedzima Kurzemes un Zemgales hercogistes valdnieks Jēkabs Ketlers jeb hercogs Jēkabs. Arī dzīves laikā viņš bijis cieši saistīts ar Kuldīgu. Lai šo nozīmīgo vēstures faktu iedzīvinātu mūsdienās, pirms 10 gadiem pilsētā sāka rīkot “Hercoga Jēkaba gadatirgu”. Šogad tas gāja secen, ko gan nevar teikt par hercoga jubilejas svinībām. Tās Kuldīgas Svētās Katrīnas baznīcā aizvadītas viņa laika mūzikā, ko atskaņoja baroka orķestris “Collegium Musicum Riga”.

Dokumentāli pierādāmu liecību, kādas dziesmas skanējušas hercoga Jēkaba galmā un kādu mūziku te klausījušies, nav daudz. Viens no izziņas avotiem ir hercoga bibliotēkā Pēterburgā uzietā Jēkaba Ketlera sievas Luīzes Šarlotes dziesmu grāmata, kuru pēc laulībām viņa bija atvedusi līdzi uz Kurzemi. Te ir pierakstītas ļoti daudzas tā laika populārās dziesmas vācu, franču un angļu valodā.

“Collegium Musicum Riga” vadītājs, diriģents, senās mūzikas pētnieks Māris Kupčs skaidroja: “Tur ir pierakstīti skaņdarbi, tolaik nošu izdevniecības kā tādas nebija, viņas skolotājs sakārto viņai tādu grāmatiņu, kurā ir dziesmas, kurā ir sīka teorijas lieta – no kā sastāv mūzika un kā mums atšifrēt to lietu, un tad ir dziesmas, dziesmas, dziesmas, daži lautas gabali.”

Baroka orķestris koncertā ieskicēja Kurzemes-Zemgales hercogistes pastāvēšanas laika mūziku, papildinot to ar stāstiem gan par komponistiem, gan hercogistes vēsturi.

Koncerta apmeklētāja Marta Ozoliņa atzīmēja: “Dzīvoju vairākus gadu desmitus Kuldīgā, lepojos, stāstu visiem, ka bijis tāds cilvēks, kas pacēlis Kurzemi, no stāstītājiem, dziedātājiem  uzzināju daudz ko jaunu.”

Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīca ir apvīta ar daudziem nostāstiem un mītiem par hercoga Jēkaba laiku. Vienu no tiem, ka hercogs te kristīts, vēsturnieki jau atspēkojuši, ka tas tomēr noticis pils baznīcā. Tomēr daudzas liecības no šī laika glabā arī Katrīnas baznīca.

Kuldīgas Svētās Katrīnas draudzes mācītājs Viesturs Pirro uzsvēra, ka hercogs bijis patiesi ticīgs.

Jāteic, ka tieši hercogistes pastāvēšanas laiks devis pamatu Kuldīgas vecpilsētas pieteikumam UNESCO pasaules mantojuma sarakstam, jo te ir vienīgais piemērs pasaulē, kurā var pilnībā reprezentēt Kurzemes un Zemgales hercogistes saimniecību un pilsētas dzīvi.

Kuldīgas novada pašvaldības būvvaldes vadītāja Jana Jākobsone norādīja: “Pārsteigums, cik daudz tomēr ir saglabājušās šīs liecības pilsētvidē – pilsētas plānojums, šķērsojumi, ūdens tilpnes, ēkas, atsevišķi interjera elementi.”

Šobrīd UNESCO birojā jau ir iesniegts pieteikums tehniskai pārbaudei. Bet pilnībā gatavs iesniegšanai tas būs nākamā gada sākumā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti