Dienas ziņas

Saktas no putuplasta

Dienas ziņas

Francija aizvainota par Austrālijas zemūdeņu iepirkumu

Ielu mākslas festivāls Kuldīgā

Kuldīga pulcē ielu mākslas festivāla dalībniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šonedēļ Kuldīgā bija sastopami mākslinieki, kuri dažādu ēku sienas pārvērta mākslas darbos. Te notika otrais Ielu mākslas festivāls, kas pulcēja māksliniekus ne tikai no Latvijas, bet arī ārvalstīm. Nedēļas laikā tika apgleznotas 10 sienas un izveidota viena keramikas skulptūra. Tā pamazām pilsētas jaunākā daļa pārvēršas par iespaidīgu āra mākslas galeriju. 

Venecuēlietis Luiss Gevara Kuldīgas ielu mākslas festivālā ir pirmo reizi. Te topot lielākais viņa sienas gleznojums, kura idejai guvis iedvesmu no latviešu tautas dejām. Izpētot dažādus materiālus, darbs veltīts Kuldīgas Tautas deju ansamblim “Venta”. 

"Es tiešām ļoti izbaudu kustību, emocijas, veidu, kā dejotāji sadejojas, izbaudu to kopības sajūtu," sacīja Gevara. "Tas man iekrita acīs gan konceptuāli, gan vizuāli, un es izlēmu to atkārtot ar savu gleznojumu šeit."

Nedēļas laikā uz vairākām sienām dažādās pilsētas vietās tapuši Kuldīgas mākslinieku darbu pārnesumi. No kādas sienas noraugās iespaidīgs mākslinieka un grafiķa Indriķa Zeberiņa portrets, uz kādas citas tapis spilgts grafiti. 

"Šogad taisīju savā stilā, grafti tēlus, burtus, kas savienoti ar tēliem, dažādām emocijām," pastāstīja Rolands Gūtmanis. "Mums viena no lietām, kas ir Kuldīgā, ir kaķi, Kuldīga ir pilna ar kaķiem, visi mākslinieki vienojāmies noslēpt kaķus savos darbos."

Šis ir otrais gads, kad Kuldīgā notiek ielu mākslas festivāls. Tas turpina sākotnējo ideju – pilsētas jaunākajā daļā dažādu katlu māju vai garāžu vai citu ēku baltās ķieģeļu sienas padarīt krāsainas, tā veidojot netradicionālu āra mākslas galeriju. 

Kuldīdzniece Ingūna Kaņuka atzīst, ka redzētais viņai patīk. "Jā, man patīk, forši braucu tur garām, kaut kas jauns," viņa paskaidroja. "Katru otro dienu man būs ko redzēt."

Sienu apgleznošanā piedalījās ne tikai Latvijas un ārvalstu mākslinieki, bet arī Senioru skolas dalībnieki un mākslas skolas audzēkņi un skolotāji.

Savukārt pie dzīvnieku patversmes “Mīļās ķepiņas” apgleznotas ne tikai sienas, bet uz kādas ēkas jumta mājvietu atradis arī keramikas kaķis. 

"Tas prototips, ir mājas kaķis, apaļāks nekā vidējais, tāpēc taisīju ādu runci," paskaidroja keramiķe Agrita Cimermane. 

Kuldīgas Ielu mākslas festivāla rīkotājs Artis Gustovskis pastāstīja, ka organizatori cenšas ievērot tā saukto jauno Eiropas Bauhaus ideju. Kas nozīmē, ka veidojam ko jaunu, starpdisciplināru, gribējām pielikt klāt skulptūru, nākotnē kādu digitālo mākslu," viņš piebilda. 

Festivāla laikā notika arī vairākas lekcijas un meistarklases, kuras vadīja festivāla mākslinieki. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti